Edita Gruberova, născută pe 23 decembrie 1946, a fost o soprană de coloratură slovacă. A cunoscut faima internațională în primul rând prin rolul Reginei nopții din opera Flautul Fermecat de Wolfgang Amadeus Mozart. Născută în Bratislava, unde și urmează Conservatorul, din cauza regimului comunist Gruberova părăsește țara și se angajează ca solistă la Opera de Stat din Viena, în anul 1968.

Urmează anii de glorie pentru solista slovacă, iar în 1977 își face debutul la Metropolitan. Cântă apoi la Festivalul de la Salzburg, sub conducerea lui Herbert von Karajan, realizează filmul Rigoletto împreună cu Luciano Pavarotti, iar în 1984 debutează la Royal Opera House, după care, în 1987 la Scala din Milano.

În 2001, se retrage din toate producțiile Operei din Zurich, după ce intendantul companiei refuză să își asume responsabilitatea pentru accidentul suferit de fiica Editei Gruberova, accident care îi pune capăt carierei de dansatoare. În 2012, după plecarea lui Pereira, intendantul companiei, Gruberova revine pe scena Operei din Zurich.

Se retrage oficial în septembrie 2020, când pandemia de Coronavirus îi pune în dificultate proiectele ce urma să le desfășoare.

Gruberova moare la 18 octombrie 2021, în Zurich.

De-a lungul carierei sale a cântat cu cei mai mari dirijori: Karl Bohm, Georg Solti, Herbert von Karajan, Claudio Abbado, Riccardo Muți, Nicola Rescigno, Giuseppe Sinopoli, Nikolaus Harnoncourt, Kurt Masur, Giuseppe Patane, Seiji Ozawa, Richard Bonynge, Pinchas Steinberg, Carlo Rizzi, Colin Davis etc.

Recomandările redacției