După alegerile locale și începutul anului școlar, numărul de cazuri raportat zilnic a explodat. Autoritățile au înregistrat un record al numărului de infecții cu noul tip de virus, iar acum restaurantele și cafenelele riscă să fie închise din nou. Cum s-a ajuns în această situație?

Deoarece Bucureștiul a depășit limita de 1,5 la o mie de locuitori în ultimele 14 zile, autoritățile pot să ceară din nou ca restaurantele și cafenelele să fie închise pe o perioadă în care cazurile vor scădea. În ultimele raportări ale Grupului de Comunicare Strategică, numărul de cazuri a crescut semnificativ în ultima perioadă, mai ales în Capitală.

În Hotărârea 43 din 24 august, Comitetul Național pentru Situații de Urgență arată că autoritățile pot cere oricând închiderea restaurantelor și a cafenelelor, acolo unde în ultimele 15 zile numărul cazurilor este mai mare sau egal cu 1.5 la mia de locuitori. Deși este greu de crezut, după o perioadă lungă de așteptare, în care restaurantele au fost închise, proprietarii acestora s-ar putea să pună din nou lacătul pe ușă.

Potrivit datelor de pe graphs.ro, în România există deja mai multe județe cu o rată ridicată a cazurilor de infecții. Alte regiuni care au întrecut limita sunt: Vâlcea (1.46), Ilfov (1.32), Brașov (1.27) și Vaslui (1.25). De astfel, în toate aceste zone, pe lângă faptul că se pot închide restaurantele și cafenelele, nici sălile de jocuri nu vor scăpa.

Comitetele pentru Situații de Urgență din fiecare județ pot decide dacă închid sau nu, din nou, barurile și cafenelele. În șapte localități din județul Arad, localurile sunt închise – Lipova, Almaș, Cărand, Livada, Seleuș, Vinga și Zimandu Nou.

Recomandările redacției