Utiștii au „înghițit” zeci de kilometri în primele patru zile de cantonament la Moneasa, dar au văzut rareori și mingea pe terenul din Dezna. Pentru alergările de andu-ranță sau ritmate au fost preferate platourile Munților Codru Moma, sau văile „căptușite” cu vegetație moale dintre Dezna și Laz. Din păcate, și-au făcut loc și primele probleme medicale în cadrul lotului „roș-alb”, iar antrenorii au compensat prin aducerea a încă trei fotbaliști la munte.  Dar să luăm totul în ordine cronolo-gică:
Tisza a intrat tare în jucători
Miercuri, jucătorii „Bătrânei Doamne” au rămas cu amicalul contra celor Szeged și cele câteva exerciții de forță și dexteritate efectuate într-o sală din complexa bază sportivă de la Gyula, dar au recuperat cu vârf și îndesat joi. „Roș-albii” au avut parte de nu mai puțin de trei antrenamente, sau hai să spunem două și o… înviorare. Aceasta din urmă a constat într-o alergare de anduranță începând cu ora 7,45 prin împrejurimile Hotelului Parc, pentru ca la trei sferturi de oră mai târziu utiștii să servească micul dejun.
Pentru a doua ședință de pregătire, Curtuiuș și colegii săi s-au îmbarcat în autocarul ce i-a dus la terenul din Dezna. Începând cu ora 10,30, aici, s-au „servit” din nou alergări, de data aceasta ritmate, dar jucătorii au văzut și mingea pentru jocuri tematice, având ca scop principal tot îmbunătățirea condiției fi­zice. Pe suprafața satisfăcătoare a arenei de la poalele Cetății, arădenii au transpirat aproape două ore și jumătate.
În aceste condiții, prânzul de la ora 13,30 și odihna de două ore au venit ca un pansament, mai ales că ziua de pregătire nu era gata. La orele 16 trecute fix, jucătorii au plecat din nou în „misiune”. Pantele și traseele identificate demult de Francisc Tisza la Moneasa și lăsate moștenire și generației tinere de tehnicieni i-au chinuit pe fotbaliști pentru alte două ore pline. Cina a fost la 19,30, iar programul de voie până la 22,30, hai 22,45, dacă mai e cineva care să nu cadă lat și mai repede după o astfel de zi.
Revenind la Tisza, acesta s-a implicat cam în toate ședințele de pregătire din postura sa de consilier al staffului tehnic. A dat indicații și
i-a „biciuit” verbal în special pe juniorii din care și-a propus să scoată fotbaliști de… milioane de euro. Bineînțeles, „butoanele” au rămas tot la Todea, Păcurar, Botiș și Țapoș, în așa fel încât fiecare dintre cei 25 de „clienți” să fie „servit” ca la carte în prima zi de cantonament la Mo­neasa.
Vineri, au fost programate două antrenamente. A lipsit doar…înviorarea, iar în peisaj e așteptată să (re)vină și zăpada, care ar mai proteja genunchii și gleznele utiștilor ce „înghit” zilnic kilometri cu două cifre.
De menționat ar mai fi că pe lângă antrenori și jucători, din delegația „Bătrânei Doamne” la Moneasa mai fac parte: Codru Grădinariu (director general), maseurii Nicolae Tomescu și Daniel Chiorean și ma­gazonierul Romeo Zamfir.
Buia, Tănase și Miculescu – căzuți la datorie
În cea de-a doua zi de cantonament montan, buletinul medical a suferit modificări și asta pentru că Ionuț Tănase și Darius Buia au rămas în camerele de hotel, fiind bolnavi. Juniorul are probleme de ordin stomacal, iar coordonatorul de joc venit de la Cermei e răcit cobză. Cei doi nu s-au antrenat nici sâmbătă, nici duminică, aceeași poveste fiind valabilă și pentru David Miculescu. Talentatul junior de 16 ani se confruntă cu o problemă musculară și are nevoie de repaus, în condițiile în care oricum ședințele de pregătire sunt foarte tari la Moneasa.
Numai sâmbătă dimineață, Cristi Todea a comandat trei „bucăți” a câte 2.000 de metri și alte șase a câte 400 de metri. Cadrul a fost platoul dintre Dezna și Laz, acolo unde iarba e ceva mai moale și, deci, mai bună pentru încheieturile fotba­liștilor. După-masă, au ajuns pentru a treia zi consecutiv pe terenul din Dezna, unde antrenamentul a fost combinat: fizic și tehnico-tactic.
Doi fundași și un atacant de la Under 19
Date fiind problemele medicale apărute în cadrul lotului, vizându-i pe Buia, Tănase și Miculescu, dar și a faptului că echipa stă destul de prost la capitolul fundași centrali și atacanți, Cristi Todea, Sorin Botiș și Cristi Păcurar au cerut întăriri în cantonamentul de la Moneasa, iar acestea nu puteau veni – deocamdată – decât de la echipa a doua a clubului UTA. Prin urmare, de ieri dimineață, transpiră la munte și apărătorii Răzvan Onuțan și Sergiu Sabău, dar și „vârful” Nick Faur. Ultimii doi au mai participat și în trecut la antrenamentele și amicalele primei echipe, iar acum au din nou șansa să atragă atenția asupra lor printr-o pregătire bună.
Tot de ieri, pentru câteva antrenamente, Dan Țapoș rămâne doar cu doi elevi. Alex Barna părăsește cantonamentul cu direcția București, pentru un control amănunțit la cap, acolo unde i s-au descoperit ceva probleme după accidentarea la nas, suferită în meciul de Cupă de la Afumați. Atâta timp cât a primit deja aviz medical pentru ultimele etape ale anului trecut și a și apărat cu succes poarta UTA-ei în deplasarea din Capitală, cu Metalogobus, goalkeeperul de 24 de ani nu ar trebui să aibă prea mari emoții.
Fiind vorba și de o zi de duminică, dar și după un antrenament fizic tare pe platourile din Moneasa, tehnicienii le-au dat liber fotbaliștilor ieri după-amiază, iar ei au asistat la amicalul dintre Național Sebiș și ACS Poli Timișoara.

Recomandările redacției