S-au ridicat restricțiile aferente scenariului roșu, în municipiul Arad

0
414

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a actualizat, vineri, scenariile din județul Arad, în funcție de incidența cazurilor de infectare cu Sars-CoV-2.

Nicio nouă localitate nu a intrat în scenariul roșu, însă, în Șagu, Fântânele, Zimandu Nou și Chișineu-Criș, acesta a fost prelungit cu încă 14 zile.

Municipiul Arad a ieșit oficial din acest scenariu și a intrat în cel galben, care permite deschiderea la interior a restaurantelor, cafenelelor, jocurilor de noroc și a sălilor de spectacol la o capacitate de 30%. Noua stare de fapt intră în vigoare sâmbătă, de 1 Mai. 

Potrivit unei informări a Instituției Prefectului, „se vor mai suspenda și următoarele restricții stabilite prin hotărâri ale Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Arad:

  • Permiterea accesului în sălile de fitness și aerobic doar în limita a 50% din capacitatea stabilită prin Ordinul comun al ministrului tineretului și sportului și al ministrului sănătății pentru aprobarea regulamentului privind condițiile necesar a fi respectate pentru accesul în bazele sportive, în vederea practicării sporturilor individuale în aer liber, pentru practicarea sporturilor de echipă în aer, pentru reluarea activității de natație în bazinele acoperite și în aer liber din România, în vederea desfășurării activităților sportive în spații închise, respectiv desfășurării activităților de pregătire fizică în săli de fitness și aerobic, cu numărul 1219 din 22.09.2020/1634 din 23.09.2020 (HCJSU 40/19.03.2021). Măsura rămâne în vigoare pentru localitățile unde este depășită incidența de 3, iar sălile de sport/fitness nu sunt închise prin efectele HG 432/2021 (depășirea pragului de 4 cazuri/1000 locuitori);
  • Suspendarea activității în Piața Obor din Municipiul Arad (aparținând de S.C. TOP S.A.), zona unde se comercializează produse nealimentare (HCSJU 40/19.03.2021);
  • Suspendarea activității în piețele auto (HCSJU 46/26.03.2021)”.

Revenind la situația altor localități, Frumușeni se menține pe „lista galbenă” pentru încă 14 zile.

Incidența a scăzut sub 1,5/1000 de locuitori în Gurahonț, Șicula, Tauț, Pilu, Târnova, Mișca și Nădlac. 

Mai mult, incidența cazurilor COVID-19 a scăzut sub 7/1000 locuitori în localitatea Dieci, care se va rezuma la restricțiile de weekend.

Vă reamintim, pe scurt, principalele restricții în funcție de incidență:

–              Sub 1,5 – 50% capacitate interior restaurante, săli de spectacol și jocuri de noroc;

–              Între 1,5 și 3 – 30% capacitate interior restaurante, săli de spectacol și jocuri de noroc;

–              Peste 3 – închis interior restaurante, săli de spectacol și jocuri de noroc.

Restricțiile de mai sus sunt pe 14 zile, intervalele sunt în anexa hotărârii 87.

–              Între 4 și 7,5 – vineri sâmbătă și duminică magazinele se închid la ora 18, circulația se oprește la ora 20; săli de sport/fitness închise în fiecare zi;

–              Peste 7,5 – restricțiile de mai sus se aplică în fiecare zi a săptămânii.

Aceste restricții se ridică la scăderea incidenței sub pragurile de 7, respectiv 3,5, începând cu a doua zi de la data constatării acestui lucru prin hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

Măsuri speciale în cursul zilei de vineri

 Conform HG 432, în ziua 30 aprilie, magazinele vor putea funcționa în intervalul 5.00-20.00 (în localitățile unde la datele respective va fi în vigoare restricția cu închiderea lor la ora 18.00). De asemenea, în toate localitățile va fi permisă deplasare spre/dinspre biserici pentru participarea la slujbe religioase în noaptea de Paște, 1 spre 2 mai.

Mesajul prefectului

       „Suntem într-o descreștere susținută a numărului cazurilor de COVID-19, iar astăzi am ajuns în punctul unde putem redeschide de mâine, în Municipiul Arad, anumite activități plăcute, care au fost restricționate în vederea prevenirii răspândirii infecției. Cu toate acestea trebuie să rămânem precauți deoarece boala, mai ales în formele ei grave, este încă o realitate ce poate fi observată în spitale. Astfel, este important să nu coborâm garda măsurilor individuale de precauție și, mai ales, să ne vaccinăm. Am ajuns, mulțumită eforturilor Guvernului României și a tuturor instituțiilor implicate în campania de vaccinare a populației, la momentul când vaccinul este disponibil în unele centre fără programare, fără listă de așteptare, totul pentru facilitarea unei imunizări cât mai rapide. Urez tuturor arădenilor care sărbătoresc în acest sfârșit de săptămână Învierea Domnului Iisus Hristos un Paște fericit alături de cei dragi și îi rog să respecte măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19 atât la biserici cât și cu ocazia întrunirilor în familie sau în cercul de prieteni”, a declarat Prefectul Județului Arad, Toth Csaba.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.