reabilitareOpt blocuri din municipiul Arad vor fi reabilitate termic cu fonduri europene, valoarea investiţiilor ridicându-se la milioane de euro, iar autorităţile locale au făcut un apel către asociaţiile de locatari să depună cereri pentru a obţine finanţare europeană.
Primarul Aradului, Gheorghe Falcă a semnat, miercuri, alături de reprezentantul ADR Vest un nou contract de finanţare din fonduri europene pentru reabilitarea termică a blocurilor, în cadrul Programului Operațional Regional Regio 2007-2013.
Contractul vizează finanțarea din fonduri UE a lucrărilor de creștere a eficienței energetice a 546 de apartamente din municipiul Arad, respectiv la blocurile Z4 sc.A, B, C și Z6 sc. A, B, C de pe str. Poe­tului, la blocurile V3 de pe Calea 6 Vânători, la blocurile A50 str. Stu­pilor, A21 Aleea Saturn, Z8 str. Fulgerului, Bl. 2B sc.A, B, C Aleea Predeal, şi blocul U2 Piaţa UTA.
Acestea fac parte din seria de 42 de blocuri (total 1.348 apartamente) pentru care municipiul Arad a obținut fonduri europene nerambursabile în valoare totală de peste 9 milioane de euro.
Valoarea totală a investiţiilor în reabilitarea termică a celor opt blocuri este de 1,4 milioane euro.
Primarul municipiului Arad, Gheor­ghe Falcă,  a declarat că municipa­litatea are pregătite documen­- taţiile pentru încă 70 de blocuri care vor fi reabilitate în perioada 2015-2020.
„Am fost primii în țară care am reușit să atragem fonduri europene pentru izolarea termică și în acest moment Aradul are cei mai mulți bani europeni atrași la acest capitol important pentru confortul cetățenilor și pentru imaginea urbanistică a orașului. Noi avem deja documentațiile tehnice pregătite la alte 70 de blocuri pentru a ac­cesa bani europeni în noul ciclu de finanțare 2014-2020, iar în bugetul anului 2015 vom aloca fonduri în continuare pentru elaborarea de studii de fezabilitate pentru reabilitarea termică a blocurilor. Avem în acest moment echipe de constructori care lucrează la primele blocuri care se reabilitează pe bani europeni”, a declarat Gheorghe Falcă.
De asemenea, primarul munici­piului Arad a făcut un apel către asociaţiile de proprietari să se înscrie în programul de reabilitare termică a blocurilor cu fonduri europene.
„Vreau să invit asociațiile de proprietari să se înscrie în program. Contribuția asociației de locatari este de numai 20% din valoarea lucrărilor, iar beneficiile sunt foarte mari. Investiția pe care cetățenii o realizează se recuperează în câțiva ani din economiile la energie termică”, a mai spus primarul.
Lucrările de reabilitare termică a blocurilor sunt complexe, cu­prinzând închiderea balcoanelor, reabilitarea instalațiilor comune de încălzire, izolarea planșeelor peste subsol și a acoperișurilor, izolarea faţadelor, ceea ce va reduce pier­derile energie termică din imobile cu 30 – 40%.

Recomandările redacției