Să dăm cezarului din Târgu Mureş ce i se cuvine şi să nu ne ascundem după deget

0
595

I-am stigmatizat sute de ani, i-am pus la marginea societăţii şi chiar în afara ei, i-am tratat cu dispreţ şi cu superioritate, jignindu-i la fiecare pas. A venit peste noi Europa, iar peste noapte ţiganii au devenit rromi. Puternica lege a discriminării, deseori lipsită de sens însă şi pe lângă subiect, nu a reuşit să schimbe nimic. Ţiganii, sau rromii, o duc la fel de prost în societatea românească – să nu ne luăm după celebrele vile cu turnuleţe, acestea au fost construite fie din bani furaţi de afară, fie din cerşetorie. Aceasta reprezintă o dovadă în plus, una dureroasă, că ţiganii nu pot să facă avere, nici după atâţia ani de „emancipare“, decât prin furt sau cerşit. Onoare excepţiilor, care, prin definiţie, sunt rare. Să nu înţelegem greşit: vina nu aparţine doar a ţiganilor, ci şi a întregii societăţi româneşti, care nu şi-a clintit nici măcar cu un sfert de milimetru părerea şi percepţia despre ţigani. În continuare ne supărăm, pe viaţă, pe vecinul care îşi vinde locuinţa ţiganilor, ne revoltă faptul că majoritatea ajutoarelor sociale ajung la ei, iar atunci când trecem pe lângă ei ne ferim buzunarele, ne acoperim urechile şi ne astupăm nasul. Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării ar trebui să îşi mute atenţia de la virgulele şi teoria lor incultă asupra termenilor istorici, la problemele reale cu care se confruntă, în continuare, ţiganii, deveniţi rromi, în zilele noastre. Acest consiliu, aproape inutil, ar trebui să ştie că un banal nume nu schimbă profunzimea problemelor.

Spuneam că, de sute de ani, românii nu şi-au schimbat în nici un fel părerea şi comportamentul faţă de ţigani, dar cu toate astea le place să facă pe moraliştii, pe marii combatanţi ai rasismului, pe marii europeni concilianţi, educaţi şi inimoşi. Ca dovadă, au sărit ca fiarele la gâtul primarului din Târgu Mureş, care, printre altele, a pus degetul exact pe rana care ne doare. „În România există multe familii defavorizate, nu mă refer la persoane cu dizabilități, ci la cei apți de lucru care nu vor să muncească, la cei care aduc pe lume copii cu un singur scop: să aibă o sursă de venit. Aceste medii generează infracționalitate crescută, abandon, lipsă de educație. Sunt absolut convins că, după o dezbatere serioasă privind această temă și conștientizarea celor ce primesc alocația ca sursă de venit, s-ar relansa și programul de contracepție”, a spus primarul Dorin Florea. Acesta a mai precizat: „Eu am (la Tg. Mureș-n.r.) cel mai mare număr de țigani din țară. Țiganii sunt o problemă serioasă a României și ne facem că nu vedem?!“.

Primarul din Târgu Mureş a fost considerat nazist şi pus la colţ de către majoritatea bufonilor politici din ţara noastră, disperaţi după imagine electorală, pentru că a declarat următoarele: Aducerea pe lume a unui copil ar trebui să fie o mare responsabilitate într-un stat civilizat. Lipsa dezbaterilor publice și a discuțiilor organizate într-un mediu adecvat nasc de cele mai multe ori legi, hotărâri de Guvern și alte acte normative foarte greu de aplicat, cu urmări de cele mai multe ori ciudate.

a se întâmplă și în cazul legislației privind acordarea indemnizației de creștere a copilului care, după părerea mea, ar trebui abordată altfel. Nimeni nu se poate opune dorinței de a avea un copil, însă populația trebuie conștientizată că responsabilitatea creșterii și formării unui copil este uriașă. De mai bine de șase ani, am atras atenția asupra acestor aspecte, dar se pare că pe nimeni nu interesează.

Reiau acest subiect și propun introducerea obligatorie a unei anchete sociale pentru cuplurile care vor să aducă pe lume copii, anchetă care să țină cont de următoarele lucruri:

– dovada unui loc de muncă și a unei locuințe stabile;

– situație financiară acceptabilă;

– un nivel de educație minim stabilit prin lege;

– vârsta minimă la care un adult să devină părinte, etc.

Cu toate eforturile Primăriei Târgu Mur pentru a integra din punct de vedere social aceste persoane, din păcate nu s-a reușit decât în mică măsură. Iar asta din mai multe cauze, dar cele mai importante sunt cele arătate mai sus“.

Nu trebuie să fii întru totul de acord cu cele expuse de către primarul din Târgu Mureş, cum de altfel nici eu nu sunt, dar o foarte mare parte de adevăr se ascunde între aceste rânduri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.