De vreo trei ani de zile, județul Arad se confruntă cu o creștere alarmantă a numărului de șacali. Specie originară din Nordul Africii, specialiștii nu reușesc să stabilească cu claritate modul prin care aceste animale au ajuns pe raza județului nostru.

Culoarele de migraţie ale şacalului sunt variate. Schimbarea climei şi înmulţirea necontrolată a acestei specii a dus la o migraţie şi în zone în care, în urmă cu 20-30 de ani, şacalul era o raritate. Un alt factor este reducerea efectivelor de lupi, ştiut fiind faptul că, în zonele unde vânează lupii, nu pătrund şacalii. Acum, în lanţul trofic al prădătorilor de la noi a apărut o breşă iar şacalii au ocupat-o imediat.

Mircea Pașcalău, director al Direcţiei Silvice Arad: „Acest animal este foarte oportunist şi unde a găsit loc liber, a migrat. Există şi posibilitatea modificărilor climatice care l-au împins să ajungă în zone care nu le-a ocupat niciodată. Avem foarte mari probleme din cauza lor, iar numărul lor crește îngrijorător. Şacalul mănâncă orice, mai ales la fauna cinegetică, stricăciunile sunt foarte mari. Mănâncă de la puiul de iepure şi ajunge până la căprioară, sau chiar un mistreţ mai mic. Distrugerile pe care le fac sunt masive. Apar peste tot pe raza județului nostru“.

Veste proastă pentru prinț: nu avem urși de ucis

Îi oferim astfel șansa prințului Emanuel von und zu Liechtenstein de a ne scăpa de aceste animale, chiar dacă trofeele nu sunt pe măsura ursului Arthur. De altfel, vestea proastă pentru prinț este că la Arad nu va putea vâna urși. „Din două motive: vânătoarea de urși este interzisă, iar la Arad urșii apar din când în când, nu avem o populație permanentă. Îi întâlnim foarte rar pe raza județului nostru. Chiar și cel de la Moneasa, care a fost în urmă cu câteva săptămâni, nu a mai fost văzut de atunci“, ne declară Mircea Pașcalău.

Nici lupi nu prea are prințul de Liechtenstein ce să își agațe pe pereți. Și acest animal este o raritate pentru județul nostru. Exemplare pot fi întâlnite totuși, răzleț, prin zonele de dealuri cum ar fi Valea Mureșului sau Șiria.

Nici mistreții nu mai pot fi vânați în această perioadă din cauza pestei porcine.

În schimb, prințul își poate îndrepta pușca spre cerbi, a căror trofee variază în jurul sumei de 3.000 de euro la Arad.

Peste 70 de fonduri de vânătoare

Oferta județului nostru pentru prințul Emanuel este una generoasă. Acesta poate alege din 74 de fonduri de vânătoare. Dintre acestea, 12 aparțin Direcției Silvice Arad, iar restul sunt fonduri de vânătoare private. Toate aceste fonduri sunt controlate de Garda Forestieră.

  • Cetatean spune:

    Si cine impiedica vanatorii aradeni „sa faca ordine” in randul populatiei de sacali ?

  • Mariana Turda spune:

    Eu zic să nu-l invităm. Nici pe el nici pe alții cu același viciu. Să căutăm sfatul specialiștilor ecologiști conservaționiști, care cunosc metode umane de ținere sub control a populațiilor de animale.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției