Să ne ierți Bing Vilmos, palatul tău are zilele numărate

1
495

Un edificiu important, P+2, construit la început de secol XX, la intersecția Bulevardului Revoluției cu strada Unirii de către comerciantul Bing Vilmos este în pericol. Apărută în plin avânt capitalist, a marcat într-un fel și începutul dezvoltării  orașului spre nord.

De la inaugurare, în clădire s-a locuit, iar la parter au funcționat societăți comerciale și birouri. A găzduit vreme îndelungată biroul TAROM, (casă de bilete și sală de așteptare), atâta vreme cât instituția a putut să-i suporte cheltuielile. Mulți o știau drept: „La TAROM!

Rangul clădirii era marcat de însemnul de nivelment instalat în 1905, reprezentând, cum de altfel se făcea în toată Europa, cota de nivel a orașului sistematizat. Ei bine, „această bijuterie”, însemnul, a dispărut cu ocazia restaurării fațadei, fără ca recepția executată de Primărie să remarce acest lucru. Dragă domnule Bing, iartă-ne, în Aradul în care a revenit capitalismul, noi n-am fost capabili să păstrăm acest însemn, respectat și în regimul comunist, bijuteria casei.

Și încă te mai rugăm, iartă-ne domnule Bing, deoarece tot noi n-am îngrijit imobilul pe care au apărut semnele unei boli incurabile, o gaură în acoperiș, mare cât o masă de birou. Pe acolo curge ploaia și zăpada, deteriorând plafonul. Este o modalitate sigură, practicată nu numai în Arad,  atunci când se dorește demolarea unui imobil, voit, nu se închid geamurile și nu se repară acoperișul. În scurt timp imobilul ajunge o ruină, care devenind pericol public, forțează eliberarea autorizației de demolare.

Dar…soluții de salvare, de ultim moment, există dacă se implică consilierii C.L.M., cei votați de noi, tocmai, să ne apere interesele. Noi nici nu ne dăm seama ce forță există în CLM-ul nostru.

Iar acum priviți acoperișul, gaura este sinistră.

1 COMENTARIU

  1. He He! cele 700 de pupeze din pulimarie? cand erau 70 in anii ’80 faceau mai multa treaba… sa nu-mi spuneti ca Aradul avea de 10 ori mai putini locuitori atunci :(((

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.