Să uimim turiștii ce ne vizitează urbea

0
333

Așadar, privindu-se în oglindă, Pro Urbe, a văzut și semnalează niște „minuni”. Să le luăm pe rând:

  1. Iată cum se aplică „principiul lui Dorel”, – DOI ÎNCARCĂ, DOI DESCARCĂ . Pe Faleză , o echipă a adunat gunoaiele în sacii negri ce așteptau mașina să-i ridice. Între timp, o altă echipă descarcă gunoaiele și le împrăștie. Rezultat zero. Păcat, gunoaie pe Faleza atât de curată.
  2. Pe strada George Barițiu, la nr. 10-12, s-a aflat din interbelic, până la 24 dec. 1948, Fabrică de Clopote „Frederic Honig”. Ca produs auxiliar se produceau pompe manuale. Clopotele fabricate aici se află și astăzi în majoritatea clopotnițelor din bisericile arădene. Spre exemplu, dacă vreți să vedeți un asemenea clopot,( merită oboseala dumneavoastră), căutați în curtea Bisericii Ortodoxe cu hramul „Sf. Gheorghe„ din Micălaca Veche. Ce bijuterie, ce ornamente, și cu ce sunet curat, clar, sonor cheamă micălăcenii duminica la liturghie. Ei bine, acum în loc de placă comemorativă, în fața porți și pe stradă, pe trotuar, cresc lobodele uriașe, moarte de bătrânețe și niște exemplare remarcabile de oțetari. Buruienile și oțetarii ne dau indicii sigure că acolo nimeni n-a trecut pragul demult , de foarte demult. Mai mult, unde apar oțetarii urmează sigur o nenorocire, o demolare. Soluții de remediere ar fi ele multe, dar de urgență trebuie defrișat locul să poată circula cei ce au treabă la Centrul Cultural Județean, la nr.16, câțiva metri mai la vale. În anexă, fotografia nr.2.
  3. Uite și o faptă bună. Pe str. CLOȘCA la nr.7 există un palat a cărei fațadă a fost – zugrăvită și reparată – iar atâta cât este gata , arată bine. Poarta originală îngrijită, frumoasă, ca lucrul bine făcut. Este vorba zugrăvitul parterului, etajul 1 mai așteaptă. Priviți fotografia nr. 3. Vecinul, domnul Szabo, s-a arătat încântat de lucrare, doar că probleme cablurilor nu este rezolvată, respectiv introducerea acestora într-un tub ce le-ar masca și ascunde privirilor. Operația de mascare a cablurilor, o cale bătută în Arad, exemplul fiind la nr.15 spre Piața Mică, o fațadă cu cablurile ascunse. Mai mult, fațada Camerei de Comerț este complet lipsită de cabluri, acestea au „zburat” peste drum, pe fațada Palatului Urban.

Si când te gândești că str. Cloșca este o rezervație SECESSION, palate unul și unul.

Vedeți, stimați arădeni, câte probleme pune arhitectura arădeană Comisiei de Urbanism din CLM.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.