te deum Bata eroiÎnălțarea Domnului, consacrată ca Ziua Eroilor, a fost prăznuită săptămâna trecută – în joia din săptămâna a VI-a după Paști, zisă Ispas în popor – cum se cuvine și la Bata. Atunci se face pome­nirea eroilor români căzuți de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credință, libertate, dreptate, apărarea țării și întregirea neamului.
„Badea Ion“, puternic implicat sufletește
Troiţa Eroilor înălțată în curtea Bi­sericii Ortodoxe din Bata a fost cu această ocazie loc de pelerinaj, de la ora 12, aici derulându-se un ritual de comemorare a tuturor eroilor români – și a celor din Bata.
După Te Deum, ținut de preotul paroh Vasile Matei, primarul Ion Micurescu a spus câteva cuvinte de suflet vizavi de sacrificiul suprem al ostașilor noștri dar și de golul imens pe care aceștia l-au lăsat în urmă, în societate și în familiile lor care, și peste decenii, le duc necontenit dorul.
Astfel cel cunoscut în Bata ca „Badea Ion“ a subliniat apăsat câteva idei de suflet.

coroane Bata eroi„Nu trebuie să-i uităm niciodată pe cei 55 de bătani morți în Primul Război Mondial și pe cei 27 morți în al Doilea Război Mondial. Unii au pierit în țară, alții în afara granițelor țării; unii pe câmpul de luptă, alții – datorită rănilor grele, prin spitale și le-a venit doar numele, într-o scri­soare. Alături de toți eroii naționali, și eroii bătani au îndurat atrocitățile acestor crunte războaie: foamea, frigul, durerile, spaima, dorul de casă… dar nu au dat înapoi; iar sacrificiul lor suprem merită recunoștința noastră veșnică. Prin urmare, lăsăm moștenire urmașilor noștri, tinerei generații de acum, îndemnul să-i iubească și să-i prețuiască și ei ca pe niște frați mai mari, trecuți în eternitate mult prea devreme pentru ca, nouă – urmașilor lor, să ne fie mai bine. Pe vatra unde m-am născut eu, poștașul care aducea plicuri închise cu numele celor morți departe de țară a venit de două ori. Nu pot concepe durere mai mare pentru o familie. Atât cât îmi va sta în putere voi lupta ca aceste jertfe să nu treacă niciodată în uitare. Toți bătanii – tinerii mai ales dar și actualii maturi, au obligația morală să aducă omagiul lor eroilor noștri, acelora care au plătit prețul suprem pentru Țara și Poporul Român“ au fost câteva idei din cuvântul de suflet rostit de edilul bătan cu această deosebită ocazie.
Coroane de flori drept recunoștință
Au depus coroane de flori la Troița Eroilor: administraţia locală – în frunte cu primarul Ion Micurescu, reprezentanți ai Școlii Gimnaziale „Patrichie Popescu“; reprezentranții investitorilor mari din zonă: SC Diabas, Ocolul Privat Mocioni-Stârcea, Firma Cameuse, SC „Agricola“ Țela. După festivitate, admi­nistrația a oferit copiilor și celor pre­zenți un parastas cu gustări uscate și băuturi răcoritoare.

Recomandările redacției