Investiție de însemnătate mare pentru Arad și de altfel, întreaga țară: sala în care s-au negociat condițiile desprinderii Transilvaniei de Ungaria – Marea Unire de la 1 decembrie 1918, va fi reabilitată.
Ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Iustin Cionca şi vicepreşedintele Sergiu Bîlcea au anunţat că, din punct de vedere al obiectivelor pentru Centenarul Marii Uniri, revitalizarea acestei săli reprezintă o prioritate. Sala va fi reabilitată din finanțare europeană, în contextul în care, Guvernul României, prin Ministerul Culturii a refuzat să răspundă solicitării Consiliului Judeţean de a finanţa acest obiectiv de importanţă istorică pentru Statul Român.  „Cu aproximativ şapte luni în urmă, am solicitat Ministerului Culturii ca în anul Centenar să reabiliteze sala «Iuliu Maniu» din Arad şi Palatul Unirii de pe bulevardul Revoluţiei nr. 81, acolo unde au avut loc negocierile istorice între Guvernul maghiar şi Consiliul Naţional Român. Nu am primit nici un răspuns şi am decis, în consecinţă, că arădenii merită respectul de a le fi recunoscută contribuţia la istoria României, chiar dacă Guvernul PSD nu este de acord şi, prin urmare, finanţăm din fonduri europene şi fonduri proprii această lucrare”, a susținut preşedintele Iustin Cionca.
Despre necesarul de investiții pentru acest proiect a vorbit și vicepreşedintele CJA, Sergiu Bîlcea. Consiliul Judeţean va amenaja o sală de conferinţe multifuncţională aici. „Aradul are un loc important în istoria României şi acest lucru ne obligă să recuperăm şi să punem accent pe valorile care ne reprezintă. Sala «Iuliu Maniu» de pe Bulevardul Revoluţiei nr. 81, unde Iuliu Maniu şi Jaszy Oszkar au negociat condiţiile actului istoric de la 1 Decembrie 1918 este, alături de Cîmpia Libertăţii de la Alba Iulia, locul emblematic al Marii Uniri. Este o sală de importanţă istorică na­ţională şi am căutat surse alternative pentru a o pune în valoare”, a susținut Sergiu Bîlcea.

Recomandările redacției