ferdinand1Sala „Regele Ferdinand” a Palatului Administrativ, declarată cel mai solemn spaţiu de ceremonii din municipiul Arad, a fost introdusă în circuitul turistic imediat după ce lucrările de moder­nizare au fost finalizate.  În urma lucrărilor de modernizare şi restaurare, care au început în 2010, sala a revenit la aspectul inițial, avut în urmă cu 100 de ani.
Modernizarea şi restaurarea Sălii „Regele Ferdinand” face parte dintr-un proiect al municipalităţii care a prevăzut şi modernizarea holului central al Palatului Administrativ, cea mai re­prezentantivă clădire a oraşului devenind, astfel, primul spaţiu public restaurat în ultimii 22 de ani.
Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a ţinut să întărească faptul că prin restaurarea unei părţi importante din Palatul Administrativ, Aradul îşi res­pectă patrimoniul şi istoria.
„Această clădire este a oraşului, iar de acum înainte vom primi toţi oaspeţii de seamă aici”, a spus Gheorghe Falcă.
Interiorul sălii este monumental, cu decoraţii preţioase, însă, din cauza trecerii vremii a fost degradat. Proiectul de modernizare a fost bazat pe îmbinarea vechiului cu noul iar rezultatele sunt spectaculoase. Spaţiile restaurate sunt în stil neorenascentist, baroc, neoclasic şi rococo.
Proiectul „Restaurare şi reparaţii sală festivă, hol principal şi casa scării Palatului Administrativ Arad” a fost finanţat din bugetul local cu 881.000 lei  şi realizat de compania Castrum Tim.
Pe unul din pereţii centrali ai Sălii „Regele Ferdinand” a fost montat un tablou care-l întruchipează pe Regele Ferdinand, iar în holul central, la intrarea în sală, va rămâne tabloul Reginei Maria. La parterul Sălii „Regele Ferdinand” a fost amenajată o expoziţie care cu­prinde diplomele imperiale de aprobare a statutelor şi privilegiilor unor bresle din Arad emise de Carol al VI-lea, Francisc I şi Maria Tereza, diploma de cetă­ţean de onoare al Aradului, oferită lui Atzél Péter, primarul municipiului Arad în perioada 1867-1871, Ordinul Coroa­na României în grad de Mare Cruce, conferit de Regele Ferdinand I lui Vasile Goldiş, un album cu semnăturile participanţilor la Marea Adunare Naţio­nală de la Alba Iulia, de la 1 Decembrie 1918 şi o trusă cu accesorii de paradă.
La etajul superior al sălii se află o expoziţie de fotografii din timpul procesului de restaurare a sălii şi o expo­ziţie de pictură cu tablouri ale artistului Mihai Takacs.  De asemenea, la etajul superior se află cartea de oaspeţi, în care vizitatorii pot să noteze impresii şi gânduri despre edificiul vizitat.

  • dr. spune:

    Nu înţăleg, de ce nu sa dat numele de Sala SULEIMAN al II-lea . Are legătură mai profundă cu Aradul .
    Şi pînă la urmă avem amintiri mai „plăcute” cu acel sultan.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției