De cele mai multe ori se spune că există o mare diferență între un polițist MAI care își riscă viața alergând după criminali și polițiștii locali care dau amenzi prin parc și au salarii mai mari decât mulți oameni de rând. Ar trebui făcută o analiză cu privire la competenţe, dincolo de uniformă sau inscripţionare, competenţele sunt uneori destul de complicate sau complexe, fie unele se suprapun, fie unele sunt în contradicţie. În altă ordine de idei, Poliţia locală are un avantaj care nu este comparativ cu Poliţia naţională. Poliţiştii locali sunt în subordinea primăriilor și în momentul în care s-au mărit salariile funcționarilor, în mod automat au crescut și veniturile polițiștiilor locali.

Poate că mulți dintre noi s-au întrebat ce salariu are un polițist local. Bomba cu privire la acest subiect, a fost declanșată de fostul ministru de Interne, care a creat un adevărat scandal atunci când a declarat că un polițist local câștigă chiar și 9.000 de lei pe lună.

La momentul declarației, ministrul a spus că Poliţia Locală, aflată în subordinea primăriilor, oferă salarii duble faţă de Ministerul de Interne, precizând că este nevoie de o diferențiere mai clară între cele două structuri.

,,Un poliţist local care protejează ordinea publică are 8-9.000 de lei, iar un poliţist din MAI care îşi riscă viaţa să prindă un criminal are la jumătate din salariul poliţistului local”, declara fostul ministru în vara anului trecut.

Declarația a stârnit un adevărat val de nemulțumiri. Așadar, se spune că salariile polițiștilor locali nu sunt de 8000-9000 de lei, așa cum a declarat Vela, dar nu sunt deloc mici. Un polițist debutant care lucrează într-o secție câștigă aproximativ 3000 de lei net pe lună, salariul crește însă în funcție de grad, ajungând să câștige apoi și 6000 de lei.

Lucrurile se schimbă însă destul de mult în cazul superiorilor. Un consilier juridic / polițist local ajunge și la 8771 de lei, bani impozabili. Sumele cresc și mai mult în cazul șefilor, după cum urmează: șef de birou încasează 11.226 de lei pe când un șef de serviciu ia 11.841 de lei, venit net, plus un spor de 15 la sută.

Trebuie precizat că la aceste salarii se adaugă sporurile și norma de hrană, în valoare de 32 lei/zi, iar în anumite cazuri și sporul pe condiții vătămătoare de 15%. Mai există și un spor pentru munca prestată în timpul nopții de 25% din salariul de bază pentru cei care își desfășoară activitatea între orele 22.0 și 6.00.

În prezent, în Arad sunt 177 de funcții și angajați în cadrul Direcției Generale Poliție Locală Arad. Înstituția se află în plin proces de reorganizare, preconizând creșterea ponderii structurilor cu atribuții de ordine publică și circulație, în concordanță cu nevoile formulate de contribuabili, mass-media, precum și factorii de decizie din conducerea Primăriei Municipiului Arad, respectiv consilierii locali municipali.

Deseori cetățenii din Arad se plâng de faptul că sunt nedreptățiți de cei care ar trebui să-i protejeze. Abuzurile celor plătiți din banul public, și nu cu puțini bani, sunt nenumărate și rămân de cele mai multe ori sub preșul înstituției unde aceștia lucrează.

Recomandările redacției