Una dintre cele mai cunoscute vorbe din România când este vorba de salarii, mai exact de micimea lor, mai ales pentru anumite categorii de bugetari, face referire la femeia de serviciu de la RENEL. Mă rog, acum e istorie nu femeia de serviciu , ci compania. Să fim clar înţeleşi toată stima pentru oricine îşi câştigă pâinea  din a face curăţenie. Gluma amară se referea la faptul că un funcţionar începător, cu studii superioare, are salariul de debut mai mic decât al unei femei de serviciu. Iar la studii total diferite această stare de fapt nu este normală.  Dar aceste salarii nu sunt mici de acum, ci de zeci de ani. Să fim şi mai clari, nu toţi bugetarii se pot plânge. Însă cei mai de jos în „lanţul trofic” al salarizării sunt funcţionarii din primării, personalul din învăţământul preuniversitar, de la anumite unităţi teritoriale ale unor ministere. Şi desigur, când grija zilei de mâine devine principala preocupare, acest fapt poate avea repercusiuni  negative şi asupra calităţii muncii prestate. Dar asta ar fi o altă discuţie. Cert este că de mulţi ani încoace se discută de legea salarizării unitare pentru personalul plătit din fonduri publice. Fiecare guvern a promis, dar nu prea a făcut. S-au mai operat câteva  majorări în sănătate, învăţământ, dar acestea au fost mai mult reparaţii ale unor stricăciuni produse de alţii. Social-democraţii au pregătit  o astfel de lege, dar nu au mai apucat să o pună în aplicare. Cert este că actualul executiv a lăsat să se înţeleagă că nu există suficiente resurse pentru a susţine un astfel de demers. Normal că ceilalţi au zis că da. Cert este că nu s-a făcut nimic.

 

Nemulţumiri

Dar care sunt principalele nemulţumiri ce au fost exprimate de mai multe confederaţii sindicale? Potrivit acestora, actualul sistem de salarizare prezintă următoarele disfuncţionalităţi:  are la bază 110 clase de salarizare, din care 24 de clase sunt deja suprapuse ca nivel de salarizare, datorită  creşterii salariului de bază minim brut pe ţară. Pe de altă parte, există niveluri diferite de salarizare pentru aceeaşi funcţie, atât în cadrul aceleiaşi instituţii, cât şi în instituţii diferite. Şi nu în ultimul rând, salariile de bază ale unor persoane care au vechime în muncă sunt egale cu cele ale persoanelor nou-angajate, , datorită majorărilor succesive ale salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată de la 600 lei cât era în anul 2010 la 1.250 lei cât va fi de luna viitoare.  Deşi aceste probleme au fost puse pe tapet încă de la începutul anului, abia acum par a se mai mişca spre nişte rezultate concrete. Astfel, zilele acestea deputaţii din Comisia de muncă au dezbătut legea pentru adoptarea OUG nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în 2016, dar şi alte măsuri fiscal-bugetare S-au  adoptat  130 de amendamente, impactul bugetar al unuia singur, _espective  egalizarea salariilor funcţionarilor din administraţia locală cu cei din administraţia centrală – fiind de 1,6 miliarde de lei.

 

Sindicaliştii nu au prea multe informaţii

Despre ce şi  mai ales când şi cum va fi am vorbit cu câţiva lideri ai unor importante organizaţii sindicale.

Petre Toma , liderul  C.N.S.L.R. – Frăţia Arad a punctat: „ Această lege s-a tot amânat de la un guvern la altul. Mai exact, fiecare  venit cu fel de fel de soluţii, care până la urmă nu s-au mai aplicat. Poate este şi o caracteristică a noastră ca acela care e la putere să dărâme ce  a făcut predecesorul său. Nu am auzit ca acest fapt să  se întâmple în alte ţări. Noi la confederaţie nu prea dispunem de foarte multe informaţii pe această temă , pe care trebuia să le avem din comisiile de lucru mixte. Eu percep un fel de opacitate a actualului Executiv. În orice caz, eu sunt sceptic că o măsură clară va fi aplicată până la alegerile locale.  M-aş putea hazarda să spun că poate nici până la cele generale salariile tuturor acestor categorii de oameni nu vor fi majorate” .

Tiberiu Negrei , liderul Federaţiei Sindicatelor din Administraţie Timiş, la care sunt afiliate şi câteva sindicate din primăriile din judeţul Arad, ne-a declarat: „Noi la nivel de federaţie, dar şi de confederaţie nu am primit niciun document despre aceste demersuri. Nu cred că este normal aşa ceva. Aşa că nu avem foarte multe informaţii. Sigur, la nivel neoficial este altceva, ştim câte ceva. Dar acestea sunt simple ipoteze de lucru care se pot sau nu adeveri. Corect ar fi să avem documente şi cifre clare, de la care să pornim toţi actorii sociali şi să discutăm la concret

 

Ultima oră

Salariile a mai mult de jumătate dintre bugetari se vor majora în medie cu 5% de la 1 august, a anunţat purtătorul de cuvânt al  Cabinetului Cioloş, Dan Suciu. Acesta a arătat că cea mai mare creştere va fi în cazul asistenţilor sociali adică de 20%, în timp ce în alte cazuri majorarea va fi modică de circa 1%.  Suciu a mai  precizat că majorările anunţate se raportează la valoarea salariului minim actualizat începând cu 1 mai, adică de 1250 de lei brut şi nu la cel din luna aprilie. El a subliniat că Guvernul a avut în vedere „doar a doua jumătate a claselor de salarizare adică acele categorii cu veniturile cele mai mici”. Aşadar ceva lumină s-a făcut, dar este mult  până la luminiţa de la… capătul tunelului.  Lucrurile, cum spuneau şi liderii sindicali, nu sunt încă pe deplin lămurite. Asta aşa în buna tradiţie românească. Ordonanţa ar urma să fie publicată în acestă săptămână, însă până atunci vor mai avea loc discuţii cu sindicatele pentru a pune la punct ultimele detalii.

Recomandările redacției