sanatateSalariile angajaţilor din sistemul sanitar şi de asistenţă socială vor creşte cu 100 de lei brut, de la 1 ianuarie 2015, bugetul pentru plata integrală a drepturilor salariale pentru luna decembrie 2014 fiind asigurat. De asemenea, într-o lună va apărea un act normativ referitor la extinderea contractului de muncă la nivelul sectorului de sănătate şi activităţi veterinare.

Potrivit sindicaliştilor, lista de revendicări se referă la eliminarea inechităţilor din sistemul de salarizare, precum şi la creşterea veniturilor tuturor angajaţilor din sistemul sanitar, asistenţă socială şi din unităţile medico-sociale cu minimum 10% până la sfârşitul acestui an. De asemenea, se doreşte deblocarea posturilor din sistemul sanitar, asistenţa socială şi din unităţile medico-sociale.

Joi, 30 octombrie, au început negocierile cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, Ministerului Muncii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru rediscutarea şi completarea Regulamentului de sporuri şi a revizuirii unor inechităţi salariale apărute în sistem din cauza creşterii salariului minim pe economie.

Aproximativ o sută de membri ai Federaţiei Sanitas din România au pichetat, pe parcursul lunii iunie, sediul Ministerului Sănătăţii şi al Ministerului Muncii, solicitând în principal creşterea cu 10% a veniturilor în sănătate şi asistenţa socială, începând cu 1 iulie, şi aplicarea Legii 284/2010 în sănătate şi asistenţa socială, de la 1 octombrie. Aradul a fost prezent la aceste proteste în număr semnificativ, în jur de 35 de persoane plecând la Bucureşti din rândurile Sanitas Arad.

Recomandările redacției