Sălbăticiunile au pus stăpânire pe culturile arădenilor

0
1108

Pe prea puțini îi mai interesează munca țăranului, mai ales pe cei care încurajează birocrația. Ce nu înțeleg unii e că nu poate fi făcut totul mecanizat. Însă fără țărani nu se poate, fără munca și palmele lor brăzdate de tăieturi, după ce au lucrat toată ziua pământul.

Însă sunt sălbăticiuni care distrug complet munca țăranului și nu se iau măsuri. Este vorba de turmele de mistreți care în câteva nopți, i-au lăsat cu parcelele distruse. Ce eventual mai rămâne în urma lor, distrug fazanii, și aici mă refer la porumb, când răsare îl așteaptă și îl distrug complet. Holdele sunt luminate de lanterne pe margini și zgomotele care răsună mai ales în toiul nopții, în plină liniște, îi avertizează pe săteni că iarăși le sunt distruse culturile.

Duminică, m-am dus și eu pe hotar acolo, unde sunt culturi la Măgulicea. Parcelele sunt îngrădite cu gard electric, dar și așa intră animalele și distrug cultura. Mai multe persoane m-au întrebat ce au de făcut în situația asta și s-au plâns că nu ai cui să te adresezi. Autoritățile îi și dezamăgesc pe bieții țărani spunându-le că îi despăgubesc. Dar nu a primit nimeni vreo despăgubire, iar cei care administrează fondul de vănâtoare mint cu nerușinare.

„După pandemia asta se va întâmpla ceva, în mod sigur, că lumea a luat-o razna. Să nu le deranjezi sălbăticiunile de pe proprietatea ta, eu consider că va veni timpul să ne ceară permisiunea să vâneze pe proprietatea noastră”, a precizat un cetățean care ne-a și trimis o poză făcută noaptea pe culturi.

La fel, ne-au mai sesizat niște cetățeni de la Pleșcuța și Aciuța, că e prăpăd pe Valea Crișului cu sălbăticiunile. Înainte, când erau câteva haite de lupi, nu erau aceste probleme cu mistreții, dar țelul vânătorilor a fost să elimine lupii, că ei rezolvau problema mistreților și a puilor de mistreț.

Autoritățile spun că se dă drumul la vânătoare din data de 15 mai. Dar pe nimeni nu interesează că unii își umplu ranițele și noi rămânem cu munca degeaba și cu cheltuieli mari.

Voicu Sida

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.