salcii

Sălciile plantate iarna au fost distruse primăvara

 

Sălciile energetice plantate în urmă cu un an pe marginea unui drum din judeţul Arad pentru a proteja şoseaua de zăpada viscolită au fost distruse în timpul lucrărilor agricole, fiind călcate cu utilaje şi stropite cu erbicide, informează mediafax.ro.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Arad, instituţie care a investit 500.000 de lei în aceste plantaţii au susţinut că 80 la sută din sălcii sunt distruse şi că au depus plângere la poliţie.

În decembrie 2013, Consiliul Judeţean Arad a început plantarea sălciilor energetice pe o distanţă de 20 de kilometri pe marginea drumului judeţean Semlac-Şeintin-Nădlac, scopul fiind atât crearea unei „perdele” de protecţie împotriva zăpezii viscolite, cât şi valorificarea lemnului.

Specia de salcie a fost adusă din Suedia, iar autorităţile judeţene spuneau că lemnul rezultat are mare căutare pe piaţă, pentru că are o putere calorică similară cu a gazului sau a cărbunelui. O tonă de lemn ar costa circa 50 de euro, iar pe un hectar se pot obţine, în medie, 40 de tone.

Pe cei 20 de kilometri de drum unde a fost creată prima „perdea” de protecţie, suprafaţa plantată e de 76 de hectare, ceea ce înseamnă că s-ar fi putut produce 3.000 de tone de lemn, care ar fi valorat 150.000 de euro, investiţia putând fi recuperată după prima recoltă dacă plantele nu erau distruse.

Autorităţile intenţionează să continue programul şi pe alte drumuri intens circulate, precum Arad-Şiria, Arad-Frumuşeni-Lipova şi Sâmbăteni (DN7) – Ghioroc.

Salcia energetică este o specie forestieră cu ciclu de rotaţie foarte scurt şi regenerare pe cale vegetativă şi se cultivă în terenuri arabile primăvare cât mai devreme posibil.

Salcia energetică se plantează o singură dată şi se recoltează, începând cu anul II-III, timp de 25-30 de ani.

Salcia energetică mai poate fi folisită ca sursă de celuloză, la fabricarea aspirinei, şi poate asigura baza de materie primă pentru obţinerea de produse lemnoase compactate, de tip biocombustibil solid (brichete, peleţi) sau de ardere directă pentru a produce energie termică.

 

Recomandările redacției