Tabloul „Salvator Mundi”, atribuit lui Leonardo da Vinci şi devenit cel mai scump din lume după ce a fost vândut la licitaţie, în noiembrie 2017, pentru suma de 450,3 milioane de dolari, ar fi expus pe un iaht al prinţului moştenitor saudit Mohammed ben Salman, po­trivit Mediafax.
În urmă cu câteva luni, au apărut informaţii potrivit cărora tabloul, a cărui autenticitate este pusă sub semnul întrebării, ar fi dispărut. Săptămâna aceasta, însă, comercian­tul de artă londonez Kenny Schachter a scris într-un articol pentru site-ul specializat Artnews în care spune că lucrarea este expusă pe un iaht al prinţului moş­tenitor saudit Mohammed ben Salman.
La începutul lunii decembrie 2017, Muzeul Luvru din Abu Dhabi a făcut public faptul că tabloul „a fost achiziţionat” de autorităţile locale, la o zi după ce în presa internaţională au apărut informaţii potrivit cărora „Salvator Mundi” ar fi fost cumpărat de prinţul moştenitor saudit Mohammed ben Salman. Reprezentanţii Muzeului Luvru din Abu Dhabi, nu au făcut publică identitatea celui care a cumpărat tabloul.
Tabloul urma să fie expus, din septembrie 2018, în muzeu. Însă, cu două săptămâni înainte de vernisaj, autorităţile din Emiratele Arabe Unite au anunţat că eve­nimentul este amânat, fără ca motivele să fie dezvăluite.
La jumătatea lunii noiembrie 2017, „Salvator Mundi” a devenit cel mai scump tablou din lume, un titlu deţinut anterior, din 2015, de lucrarea „Les Femmes d’Alger (version 0)” de Pablo Picasso.

Recomandările redacției