Fotbalul românesc trece de câțiva ani printr-o criză de identitate, ce-și trage seva din resursele tot mai limitate la toate nivelurile. Exemple de talente care s-au pierdut din lipsă de condiții de performanță sunt cu duiumul, așa că apariția în peisaj al unui fotbalistic asiatic, care vine de la mii de kilometri în România, e cel puțin surprinzătoare.
Gentaro Murakami a fost propus la UTA de fostul atacant al „alb-roșiilor”, Njoku Kent, actual impresar de fotbaliști. Japonezul a rămas să se rodeze la „satelitul” din primul eșalon județean, unde, pe lângă calitățile sportive, a etalat un comportament ireproșabil. E politicos, salută și dă mâna cu toată lumea chiar dacă îi vede pentru prima oară. Apoi, sunt deja binecunoscute poveștile cu mijlocașul asiatic rămânând ultimul în vestiar sau autocar pentru a curăța în urma colegilor săi mai puțin ordonați. În fine, pe teren, în ciuda fizicului ce nu-l ajută prea mult se ia la trântă cu sănătoșii fundași din Liga a IV-a, până la utima picătură de energie.
Asta s-a întâmplat și la Sântana, cu ocazia ultimei partide a turului, unde Gent, așa cum îi spun antrenorii și colegii, a jucat în spatele atacantului, dar a fost peste tot pe gazon. A recuperat multe baloane, a fugit cu doi-trei adversari în spate, faza din care i-a pus mingea lui Kim pe tavă pentru golul de 1-2 fiind elocventă în acest sens. Întrebat cum i s-a părut meciul cu formația lui Donca, pretendentă la titlul de campioană de toamnă în Liga a IV-a, japonezul a vorbit în special de unitatea grupului: „Am fost o echipă compactă în prima repriză, distanțele între linii au fost mici, iar adversarii nu au putut construi aproape deloc. Am jucat foarte bine ca echipă, ne-am ajutat unii pe alții în apărare și atac. Dar, până la urmă, tot ce am făcut a fost să respectăm întocmai ceea ce facem la antrenamente”.
Murakami este golgheterul UTA-ei II Șiria la finalul turului cu 8 reușite, dar asiaticul e din nou modest: „Nu vreau să vorbesc prea mult despre mine, ci de această echipă ce are mult potențial, dorință și energie să demonstreze ceea ce poate și în viitor. În rest, toată lumea m-a primit bine la UTA și am încercat mereu să dau totul din mine. Nu știu cât mi-a ieșit, însă știu că pot mult mai mult”.
După ultimul fluier al meciului de la Sântana, când colegii și antrenorii sărbătoreau o victorie frumoasă, Gent a început să plângă ca și un copil. „Am deja foarte multe amintiri cu echipa în cele 4 luni petrecute aici, iar cum acesta a fost ultimul meci al anului m-am emoționat puțin. Lacrimile au venit din adâncul inimii mele”, a motivat mijlocașul ofensiv de 23 de ani, care la ieșirea de pe terenul din Sântana a îngenunchiat și s-a închinat, în stilul strămoșilor samurai.
După coborârea cortinei peste turul ediției 2015-2016 a Ligii a IV-a Arad, Murakami s-a întors în Japonia, dar utiștii îl vor înapoi în ianuarie, când – probabil – va demara pregătirilr cu prima echipă. Apoi, ultimul cuvânt îl va avea stafful tehnic al „Bătrânei Doamne”. „Antrenorii decid, nu eu. Cine sunt eu să spun dacă merit să joc și în Liga a 2-a? Eu sunt foarte fericit că sunt aici, am antrenori și colegi foarte buni, sunt ca și familia mea. Mă simt apreciat, dar asta nu face decât să-mi doresc și mai mult de la mine și de la echipa mea”, e concluzia lui Gent, despre care Dan Stupar spune că e cel mai ambițios și disciplinat fotbalist cu care a lucrat vreodată.

Actualitate 69
Surpriză în primul meci din grupa UTA-ei: FC Voluntari a învins campioana Farul
citește mai mult »