Sanitas Arad a protestat în fața Ministerului Finanțelor și în fața Palatului Parlamentului. Pichetarea a avut loc pentru a atrage atenția celor care împart resursele acestei țări asupra faptului că un buget mai mic la Sănătate într-un an cu pandemie nu înseamnă numai un act extrem de nedrept la adresa lucrătorilor din sistem, dar înseamnă și un act profund imoral la adresa cetățenilor României care au nevoie de siguranța unui sistem sanitar public care să îi poată salva de virusul ucigaș și să le poată trata afecțiunile acute, cele cronice sau să le poată asigura tratamentul de urgență.

Am pichetat de asemenea și Parlamentul României pentru a îi încuraja pe parlamentari să își pregătească amendamentele la legea bugetului, astfel încât să nu le fie rușine să se întâlnească cu cetățenii care i-au votat după ce vor adopta bugetul și să nu le fie greu să privească în ochi salariații din sănătate atunci când le vor fi pacienți!

Așadar, stimați guvernanți și onor parlamentari, înainte de a decide, nu uitați că angajații din sănătate și asistență socială sunt pe front de mai bine de un an de zile, unii dintre ei complet epuizați, alții căzuți la datorie, dar încă nu au predat armele pentru că nu îi lasă conștiința!

Pe dumneavoastră vă lasă conștiința să mai contabilizați vieți pierdute?, susține Otinel Sandru, președintele Sanitas Arad.

Sindicatele europene sunt solidare cu Sanitas

EPSU (European Public Services Union) solicită comisarilor europeni să atenționeze guvernul român că bugetul de austeritate nu este soluția pentru ieșirea din criză. Guvernul trebuie să reia dialogul real și negocierile cu sindicatele.

Se prevede înghețarea salariilor în sănătate și servicii publice, în ciuda promisiunilor contrare de anul trecut. De asemenea, se vor reduce alte venituri suplimentare cum ar fi indemnizația de hrană (estimată la 64 de euro net pe lună). Totodată, guvernul propune înghețarea sporurilor la nivelul anului 2018, tăierea așa-numitor tichete (vouchere) de vacanță (acordate o dată pe an într-o valoare netă de 267,5 euro).

Dialogul și negocierile par absente. De asemenea, în alte sectoare, cum ar fi transportul urban, se preconizează luarea unor măsuri care încalcă acordurile existente, ceea ce și pune presiune pe aceste categorii de servicii (publice).

Sindicatele protestează în fața guvernului. Din cauza restricțiilor Covid, participă un număr restrâns de persoane. Acest lucru nu ar trebui să dea impresia că nemulțumirea este mai mică.

Sindicatele acționează responsabil. Dar vrem și guverne responsabile. Comisia Europeană poate transmite un mesaj guvernului român că nu este momentul pentru austeritate. Și președintele Băncii Centrale Europene a subliniat recent acest lucru. Comisia trebuie să fie conștientă de faptul că insistența guvernelor a a aplica reguli de austeritate nu reprezintă rețeta pentru a ne reveni mai bine și a ne scoate din această criză, se arată în scrisoarea de susținere a sindicatelor europene.

 

Recomandările redacției