Directorul Societății de Transport București (STB), Adrian Criț, a declarat, marți, într-o conferință de presă, că probabil angajații vor fi concediați în urma grevei în transport public și a anunțat că va fi făcut un audit extern pentru a identifica toate pierderile și se vor lua măsuri pentru „recuperarea prejudiciului de la cei care au declanșat această grevă ilegală”, potrivit g4media.ro.

Da, este vorba de greva în transportul public care a blocat zilele acestea Bucureștiul. Bineînțeles, angajații șantajează, spunând că cei de la societatea de transport oricum nu vor găsi suficienți oameni care să îi înlocuiască. Se știe că suntem într-o criză a forței de muncă, în care singurul strop de speranță vine cică din țările și mai sărace.

Compania de transport contrașantajează: „Respectul față de cetățean trebuie să primeze, nevoile orașului trebuie să primeze zi de zi. Conștientizarea faptului că împreună angajații STB trebuie să respectăm programul de transport și să ne îndeplinim serviciul față de bucureșteni e cel mai important lucru pentru reforma STB. De aici trebuie să plecăm, de la mentalitate”, a afirmat Adrian Criț.

Șantajul și contrașantajul se fac pe umerii locuitorilor din București, care nu mai pot ajunge la locul de muncă sau în alte locuri în care au treabă urgentă. Cum altfel? Astfel de mișcări au loc la ordinea zilei în țări precum Franța, de exemplu, dar acolo există o bază legislativă coerentă pe care cei care își doresc un salariu mai mare sau condiții adecvate, de la angajatori care, de altfel, au de unde, se pot baza. La noi este vorba de un circ de stradă, în care mergem, ca de obicei, pe șmecherie.

Concluzia ar fi că nu putem transpune mișcările „greviste” din alte țări în contextul țării noastre. Salariații, oricât de în măsură ar fi să ceară majorări salariale sau condiții mai bune, nu dispun de jurisprudența predictibilă pe care o vedem în Vest. Auditul pe care îl recomandă angajatorii ar putea fi mai mult decât binevenit, chiar în favoarea angajatorului, dacă cei care au nevoie de transportul public s-ar putea asigura că este vorba de un audit veritabil. Până atunci, e doar șantaj și contrașantaj.

Recomandările redacției