Trei zile cu zâmbete. Acesta este darul pe care actorii arădeni îl fac publicului în a doua săptămână a lunii decembrie. Patru reprezentații sunt programate în aceste zile pe scenele sălilor Trupei Marionete și ale Teatrului Clasic.

Astfel, în 12 decembrie, de la ora 19.00, în sala Studio se joacă „Trei surori” de A.P. Cehov, un spectacol de Semion Serzin.

Spectacolul produs de Teatrul „Ioan Slavici” Arad și Teatrul Nottara București, creat de la zero în șase zile, cu unsprezece actori, într-un decor minimalist, e o montare nonconformistă. Accentul a fost mutat de pe arhicunoscutele personajele ale lui Cehov pe oamenii reali, adevărați, care se află în fața spectatorului, totul pentru a sublinia actualitatea piesei lui Cehov. Este o comedie, așa cum și-a numit Cehov textul, dar o comedie din care nu lipsesc nici accentele dramatice, nici ironia și autoironia.” – spun creatorii spectacolului.

Sâmbătă, 14 decembrie și duminică, 15 decembrie, de la 7 seara, pe scena mare a TCISA, e vremea pentru cea mai recentă producție teatrală arădeană să îi pună pe spectatori pe gânduri și pe… râs. „Scufița Verde”, o montare inedită semnată de coregraful și regizorul Ștefan Lupu, pe un text de Claudiu Sfirschi Lăudat, îi provoacă pe privitori la o călătorie cum… nu s-a mai povestit, prin lumea basmelor spuse oamenilor mari.

Scufița pentru că… punctul de plecare al acestui text, „Scufița roșie”, este un basm universal și universal valabil. O poveste ofertantă care tratează teme esențiale precum cea a sexualității, a morții. O poveste care se desfășoară într-un spațiu aparte: pădurea. Să nu uităm că pădurea este un spațiu când fantastic, când real. Este un spațiu periculos, inițiatic, poate să fie foarte… dark sau poate să fie foarte luminos, iar jocul acesta de umbre și lumini în pădure are o simbolistică profundă și aparte. Verde pentru că propunerea textului lui Claudiu Sfirschi Lăudat vine dintr-o proximitate actuală, vine – inspirată dintr-o societate consumeristă – în care nu doar alimentele pe care le cumpărăm de la supermarket sunt de plastic, ci și oamenii tind să devină așa – combinată cu o zonă eco-friendly .” – spune regizorul Ștefan Lupu

Tot duminică, 15 decembrie, dar de la ora 11.00, pe scena Trupei Marionete, e timp de… teatru pentru cei mai mici spectatori. Aceștia sunt invitați să urmărească spectacolul „Dumbrava minunată”, o poveste dedicată copiilor peste 3 ani.

Sub bagheta regizorală a Franciscăi Simionescu și în scenografia d-nei Zoe Eisele Szucs, această dramatizare a fost transformată într-un spectacol de teatru, cu măști și marionete la fire scurte, o feerie cu o lumină colorată și o muzică antrenantă, pentru toate vârstele.” – spun creatorii spectacolului.

 

Recomandările redacției