Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi: percuţie, muzică de balet, de pe cheiurile Senei până la mitica Mioriţă

0
211

SIMNAcestea ar fi coordonatele concertului simfonic de joi, 29 mai – un eveniment dedicat muzicii contemporane, dezvoltat ca parteneriat între Filarmonica de Stat Arad şi Festivalul „Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi“, care se desfăşoară în Bucureşti şi în cele mai importante centre culturale din ţară. Acest festival este dedicat muzicii noi, acelei muzici care a fost scrisă cam de prin 1950 încoace: este o muzică revoluţionată mai ales de progresul ştiinţific şi tehnologic (muzică concretă, muzică electronică sau electroacustică, muzică asistată de computer, muzică cu baze matematice, etc.) dar şi de dezvoltarea unor idei germinate în prima jumătate a secolului XX: serialismul integral, muzica de efect global, aleatorism, minimalism, etc. Iată obiectul vast şi ofertant al acestei manifestări ajunsă la a 24-a ediţie.
La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Constantin Rîpă – personalitate marcantă a vieţii academice clujene, compozitor, dirijor şi muzicolog. Prima parte a concertului va prezenta, în premieră arădeană lucrrarea Peace for Everyone de Alin Văcean, o lucrare a anului 2009 dedicată ansamblului de percuţie, care se înscrie perfect în tonalitatea generală a Festivalului „Săptămâna Internaţională a Muzici Noi“, aflată sub patronajul Ministerului Culturii.
Partea a doua a concertului va aduce în faţa publicului una dintre cele mai complexe partituri semnate de invitatul principal al serii, muzica de balet „Tânărul şi moartea.“. Maestrul Constantin Rîpă a dezvoltat muzical un emoţionant parcurs al unui tânăr, din trei perspective, reuşind un extraordinar suport ideatic pentru balet: perspectiva unui efeb ranit, apoi cea a unui tânăr măturător pe cheiurile Senei şi ultima, a unui erou păstor din Mioriţa. „Tânărul şi moartea“ se înscrie pe lista premierelor arădene, pe care muzicianul clujean le prezintă în propria viziune dirijorală pe scena de concerte a Palatului Cultural.

Biroul de Presă al Filarmonicii de Stat Arad

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.