Săptămâna Mare începe în forță la Filarmonica Arad, unde săptămâna începe cu un inedit spectacol intitulat „Bijuterii muzicale”. Spectacolul va fi susținut luni, 18 aprilie 2022, de la ora 19, în Sala Palatului Cultural.

Arădenii îi vor putea asculta pe Florin Gherghel la vioară și pe Roberto Salvalaio la orgă.

În program lucrări de Arcangelo Corelli, Johann Sebastian Bach, Jean Baptiste Singelée, Paolo Sperati, Pietro Mascagni, Gaetano Pugnani/ Fritz Kreisler, Ennio Morricone, Denis Bédard

„«La Follia», o temă faimoasă de dans portughez, cunoscută încă din secolul al XIV-lea, va fi introdusă în muzica instrumentală a secolelor care au urmat, prin practica temelor cu variațiuni pe basso ostinato.

Înnobilată ulterior prin însemnele noului spirit baroc, «La Follia» atinge apogeul în deceniul de început al secolului al XVIII-lea, odată cu ultima dintre cele «12 Sonate a violino e violone o cimbalo… opera cinque» de Arcangelo Corelli, o partitură etalon, lansată în anul 1700.

Culme a ornamentației și virtuozității, celebra serie de 23 de variațiuni inițiază programul cameral al serii de 18 aprilie 2022, o colecție de titluri de o popularitate comparabilă, ancorată în instrumentalitatea lui Johann Sebastian Bach, remarcabil surprinsă în Preludiul și Fuga în do minor pentru orgă, BWV 549  sau în splendidul Arioso al cantatei funebre «Ich steh’ mit einem Fuss im Grabe», BWV 156,  în sacralitatea partiturilor lui Pietro Mascagni («Elevazione» din Messa di Gloria) sau Denis Bédard (variațiunile sale pe teme cunoscute – «Christus Vincit» și «Herzlich tut mich verlangen»), în parafraze sau transcripții ale unor teme din operele «Bărbierul din Sevilla» de Gioachino Rossini (Fantasia op.69 de Jean Baptiste Singelée) sau «Bal mascat» de  Giuseppe Verdi (Paolo Sperati – Offertorio) și  nu în ultimul rând,  în lumea emoțională a unei multipremiate teme de muzică de film, «Gabriel’s Oboe», de Ennio Morricone. Finalul îi revine însă unei partituri de Fritz Kreisler, Preludiu și Allegro în stilul lui Pugnani (1731 – 1798), un exercițiu stilistic retrospectiv, liric și virtuoz, fixat de mai bine de câteva decenii în repertoriul violonistic mondial.

Este prima seară a Săptămânii Mari, o seară camerală, cu muzică pentru vioară și orgă, pe gustul tuturor…”, este mesajul transmis de Filarmonica Arad.

Recomandările redacției