Săptămâna politică arădeană

0
348

Țiganca mea, țiganca ta și-a cui o vrea…
…Se pare că o vrea Primăria, din moment ce s-a și votat în CLM, în unanimitate! Cred că toată lumea s-a prins că vorbim despre o porțiune a canalului Țiganca. „Având în vedere necesitatea finalizării culoarului de legătură dintre capetele străzilor Andrei Șaguna și Economului, aferent proiectului cu finanțare europeană «Amenajare traseu de transport public de călători cu autobuzul, care să asigure legătura pe arterele urbane între zona UTA și str. Ștefan cel Mare» și lucrarea cadastrală realizată de SC DATCAD SRL, propunem însușirea documentației cadastrale pentru prima înscriere în sistemul integrat de cadastru și carte funciară a imobilului, categoria de folosință HR, în suprafață de 12.862 mp, teren situat în cartierul Mureșel, aferent porțiunii de canal Țiganca dintre Autostrada A1 și Digul 2501, conform anexei la prezentul raport”, își justifică Primăria solicitarea. Poate scăpăm odată de neplăcerile provocate de respectiva „țigancă împuțită”! Uite, putem să folosim această sintagmă fără teama că vom fi sancționați, precum Băsescu, de Consiliul Național Contra discriminării!
Scandal pe bani!
Respectiv, pe banii din cote alocați de către CJA administrațiilor locale, după ce, în sfârșit, Iohannis s-a îndurat să promulge bugetul. S-a stârnit o adevărată viespărie! „Marinel Cionca şi camarila PNL fură banii de investiţii ale comunităţilor arădene”, au strigat PSD-iștii, care, cu o zi înainte de votarea alocărilor prevesteau că „liberalii vor face împărţeala pe criterii strict politice, favorizând grosier propriii primari în detri­- mentul comunităţilor administrate de edili social-democraţi”. „Marinel Cion­ca a nesocotit astăzi şi a arătat o lipsă totală de respect faţă de plătitorii de taxe şi impozite din toate oraşele şi comunele, unde cetăţenii au optat pentru Partidul Social-Democrat. Mai mult decât atât, maşina liberală de vot a respins astăzi amendamentul formulat de consilerii judeţeni PSD, în care noi ceream proporţionalitate totală în repartiţia banilor către oraşele din judeţ şi în mod nuanţat şi realist către comune. Ceea ce a legitimat astăzi prin vot PNL se numeşte bătaie de joc! în primul rând faţă de comunităţile locale. Propaganda lor dezarticulată pretinde că Guvernul României fură banii Aradului. Fals domnilor! Prin ceea ce aţi făcut astăzi, tocmai aţi văduvit o serie de comune şi oraşe de fonduri de dezvoltare, la fel cum procedaţi şi cu banii primiţi de la Guvern pentru drumuri judeţene şi comunale pe care îi investiţi unilateral şi cu toate acestea drumurilor judeţene rămân impracticabile”, au tunat PSD-iștii după vot, dând și exemple: „Oraşului Chişineu-Criş i-au fost repartizaţi 60.000 de lei în timp ce Curticiul a primit un milion. Ce vină au chişeuanii care au optat pentru o administraţie social-democrată pentru a fi astfel pedepsiţi?… Hoţie curată, astfel se numeşte ceea ce a făcut astăzi PNL Arad”.
După cum era de așteptat, liberalii au ținut-o pe a lor, strigând că, de fapt, Guvernul este hoțul, că dă banii arădenilor altora, din alte județe, dovadă fiind repartizarea sumelor defalcate. „Este o decizie abuzivă şi nedreaptă, al doilea an consecutiv. Aradul contribuie din greu la bugetul de stat, dar Guvernul PSD nu respectă Aradul. Interesele PSD fac ca banii produşi la nivelul Aradului să susţină proiecte de dezvoltare în alte oraşe, acolo unde are interesul PSD. Cu patru parlamentari PSD care sunt Zero pentru Arad, rezultatul este zero lei! În total, din sumele colectate din TVA la nivelul judeţului Arad, doar aproximativ 2% se întorc sub forma sumelor defalcate din TVA în judeţ, niciun leu în municipiu. Este un procent al ruşinii pentru Guvernul PSD, pentru parlamentarii PSD. Bugetul este momentul în care vedem cel mai clar că avem nevoie de altă guvernare şi de parlamentari care pun pe primul loc Aradul. Noi nu stăm cu mâna întinsă şi nu cerem bani, aşa cum mincinos spun parlamentarii PSD, noi vrem să beneficiem de munca noastră, să fie împărţiţi corect banii colectaţi la nivelul Aradului, să finanţăm cu banii produşi de arădeni infrastructura, parcurile, terenurile de sport, spaţiile publice, şcolile şi grădiniţele pe care le folosesc arădenii. Nu cerem pomană, cerem dreptate. Aradul se va dezvolta în continuare, din resurse proprii şi fonduri europene, independent de deciziile nedrepte ale PSD. Dar fiecare arădean trebuie să ştie că PSD se comportă abuziv şi ne ia banii munciţi de fiecare dintre noi”, zic liberalii de la CJA. Vrem, nu vrem, cam așa a fost tot timpul, puterea de la București a dat bani județelor conduse de către primarii săi, lăsându-i cu buza umflată pe cei din județele adversarilor poltici. Pe același principiu s-au comportat și conducerile Consiliilor județene față de comune, la împărțirea banilor. Se mai întâmplă uneori și excepții, dar destul de puține.
„Tu crezi ce vezi, sau ce zic eu?”
Replica din celebrul banc cu nevasta surprinsă în pat cu vecinul se potrivește de minune modului în care și unii și cei­lalți ne toarnă minciuni cu găleata. „Ne dorim ca experiența aceasta să îi inspire pe elevi, să îi determine să vadă cu alți ochi orașul…”, ni se spune într-un Comunicat. Nu numai pe elevi încearcă politicienii să-i facă să vadă cu alți ochi realitatea, ci, mai ales pe votanți. Dar, ca să nu fiu acuzat că am scos o frază din context, lucru absolut adevărat, să vedem despre ce e vorba: „Peste 550 de elevi din ciclul gimnazial şi liceal vor participa în programul „Şcoala altfel” la un proiect cultural arădean inedit, care prezintă clădirile reprezen­- tative şi istoria Aradului, prin personalităţile de excepţie ale județului nostru… Proiectul nostru are și o importantă componentă educativă. Ne dorim ca experiența aceasta să îi inspire pe elevi, să îi determine să vadă cu alți ochi orașul, județul unde trăiesc, și să înțeleagă mai bine ce înseamnă cultura și spiritul Aradului… Prezentările vor avea loc în serii, la Complexul Muzeal al Județului Arad, și vor fi susținute de istorici locali și ghizi autorizați. Aceste prezentări vor avea un caracter interactiv, elevii având parte și de surprize din partea organizatorilor”.
Nu ar fi rău dacă școlarii ar fi aplecați spre studiu și chiar ar dori să se informeze despre trecutul orașului și județului, nu să participe obligatoriu. Nu sunt cârcotaș, întreb și eu, ca omul: istoricii ăia locali vor susține prezentările gratis, sau contra cost? Dacă e pe bani, va putea participa oricine sau doar unii dintre ei? S-ar putea să fie grupați pe echipe, pentru că, având în vedere numărul lor, nici dacă ar fi câte 5 ore pe zi, în fiecare zi a anului, inclusiv sâmbăta și duminica, tot nu ar apuca să participe toți.
Chiar este cortul o „construcție”?
„Direcţia Generală Poliţia Locală prin Serviciul Disciplina în Construcţii şi Afişaj Stradal a somat mai multe filiale judeţene a unor formaţiuni politice pentru faptul că au amplasat pe domeniul public construcţii provizorii de tip cort, fără autorizaţie de construire. Este vorba despre un număr total de 9 corturi aparţinând Partidului Pro România, Uniunii Salvaţi România, Partidului Naţional Liberal şi Partidului Alianţa Liberalilor şi Democraţilor. Reprezentaţii acestor formaţiuni politice au fost somaţi ca în termen de 24 de ore de la primirea somaţiei să procedeze la desfiinţarea construcţiilor provizorii. Cei care nu se conformează riscă amenzi între 1.000 şi 100.000 de lei conform Art. 26 lit. a) din Legea nr. 50/1991, republicată cu modificările şi completările ulterioare, privind autorizarea lucrărilor de construcţii”. Putem să ne dăm seama. Din Comunicatul de mai sus până la ce limită a absurdului a fost împinsă nu atât legislația în România, cât, mai ales, interpretarea ei, în diverse domenii. Dacă un amărât de cort înseamnă „construcție”, chiar că suntem de râsul lumii. În funcție de interesele electorale ale partidelor care conduc administrațiile locale, orice articol de lege poate fi interpretat după bunul plac, folosit în campania electorală și nu numai, împotriva adversarului politic. Dacă luăm cazul de față, nu văd ce legătură ar putea să aibă Disciplina în Construcții cu amplasarea unui cort, de parcă ar fi vorba despre un bloc la care s-au adăugat, încă vreo două etaje față de proiect. A, scuze, pe alea nu le vede nimeni, sunt doar niște mizilicuri! Dacă tot voiau să desființeze corturile pentru adunarea de semnături, putea să spună că acest lucru în cadrul curățeniei de primăvară, nu să pună Disciplina în Construcții să se facă de praștie.
Atenție, se pregătește pușcăria!
Încerc să-mi dau seama dacă pe unii nu ar trebui să-i pună pe gânduri Comunicatul prin care se anunță că „CJA renovează și pune în circuitul turistic celule de închisoare vechi de 200 de ani”. Mai exact „Consiliul Judeţean Arad a decis să reamenajeze şi să redea în circuitul turistic o parte din fosta închisoare a Comitatului Arad. Aceasta a funcţionat, începând cu anul 1821 până în perioada Revo­luţiei de la 1848-1849, în Palatul Comitatului, astăzi, pe Bulevardul Re­- voluţiei nr. 81”. Cică ar fi vorba despre turism, dar omul pățit nu poate să nu se întrebe ce se ascunde în spatele frazei „Lucrările estimăm că se vor încheia în această toamnă şi, până atunci, vom pregăti clădirea pentru destinaţia pe care urmează să o primească”. Ce destinație, care destinație, nu spuneați că e vorba doar despre turism, acum spuneți că abia la toamnă, adică în preajma alegerilor prezidențiale, la care participă și Iohannis, veți stabili cum vor fi folosite celulele ale vechi de 200 de ani?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.