Săptămâna politică arădeană

0
432

Ce ai putea să scrii despre nimic?
Oare, e de bine sau de rău că au trecut două săptămâni în care pe scena politică arădeană nu am înregistrat niciun atac dinspre PSD spre PNL și invers, deși suntem în plină campanie electorală? Pe bune, chiar nu mai pot să pricep ce s-o fi întâmplat cu băieții ăștia, chiar nu mai ascultă poruncile de la Centru? Cum, adică, Falcă se laudă că peste 50 milioane de euro au fost investiți într-un megaproiect care „va schimba total zona centrală a oraşului”, fără să adauge considerații de genul „spre deosebire de PSD, care nu a făcut altceva decât să fure banii arădenilor, să-i trimită la Teleorman”? Nu pot să cred, Falcă doar s-a lăudat, fără să-i atace pe Fifor sau Căprar! Nu pot să cred, nimeni de la PSD nu a atacat raportul triumfalist al lui Falcă?La drept vorbind, ce ar fi putut să atace? Eventual, zic eu, ar fi putut să facă niște precizări de formă, nu de fond, în sensul că în Comunicatul transmis de la Primărie s-au strecurat niște mici inexactități. Mai exact: „În cadrul conferinţei de presă susţinută vineri, 3 mai 2019, edilul Gheorghe Falcă şi viceprimarul Călin Bibarţ au prezentat stadiul investiţiilor care sunt programate să se deruleze în următorii 3 ani în centrul oraşului. Startul modernizării a fost dat de Compania de Apă care a început lucrările de Reabilitare a reţelei de canalizare de pe Bulevardul Revoluţiei. Vorbim despre un proiect în valoare de 2,3 milioane euro care-şi propune să înlocuiască vechea canalizarea realizată acum 110 ani. Investiţia va spori confortul cetăţenilor din zonă”, a declarat primarul Gheorghe Falcă. Păi, ce a prezentat Călin? Nimic, el a fost acolo doar așa, de culoare, ca să priceapă toată lumea că după ce Falcă pleacă la Bruxelles Bibarţ va fi interimar şi se va ocupa direct de continuarea marelui proiect de regenerare. Până atunci, însă, primarul actual se va mai lăuda de vreo 10 ori cu aceleaşi cifre şi hărţi. Doamne, Ferește, chiar nu am nimic împotriva lui Călin, pe care l-am respectat pe vremea când era prefect, pentru curajul de a acționa pe lege, eludând poruncile partidului. A fost și , îmi place să cred, este un om vertical, chiar dacă, acum, pare că nu are încotro şi trebuie să joace după cum i se cântă. „Ne cerem scuze pentru disconfortul creat şi încercăm să îl diminuăm pe cât posibil lucrând etapizat, pe sectoare de drum cuprinse între străzile perpendiculare pe bulevard”, a completat viceprimarul municipiului Arad, Călin Bibarţ. Vorbim despre conferința de presă a lui Falcă, la care i-a îngădui și lui Călin să spună ceva. Hai, zău, pot să bag mâna în foc că Bibarț chiar știa despre ce vorbește Falcă, aşa cvă ar fi trebuit să fie lăsat el să prezinte principalele elemente ale proiectului. Vă garantez că „proiectul de reconfigurare a Bulevardului Revoluţiei”, în valoare de
8 milioane de euro, un lucru bun, nu poţi să nu recunoşti, va înghiţi, pe parcurs, mult mai mulţi bani decât se preconizează. Cică proiectul are în vedere: „reconfigurarea benzilor de transport, a locurilor de parcare şi a zonei pietonale, amenajarea pistei de biciclete şi amplasarea staţiilor de închiriere biciclete, redimensionarea şi realizarea trotuarelor şi a bordurilor cu un pavaj din piatră naturală, refacerea alveolelor pentru copacii din trotuar, stălpii de iluminat existenţi se vor păstra şi se va analiza posibilitatea de suplimentare a acestora. Sincer, dacă ești arădean, îți vine să râzi cu lacrimi, știind că proiectul de bază este vechi de tot, iar acum, după o nesemnificativă „coafare”și schimbarea numelui proiectantului, este prezentat ca o realizare epocală.
Până atunci însă, în vara acestui an, municipalitatea va demara lucrările de reabilitare a reţelei de transport şi distribuţie a energiei termice de pe Bulevardul General Dragalina. Investiţia presupune înlocuirea parţială a magistralei termice pe o lungime de 4,3 km. „Acesta este motivul pentru care nu am reabilitat acest bulevard. Îi anunţăm încă de pe acum pe şoferi că vor fi zile când traficul rutier va fi restricţionat complet pe Dragalina”, a explicat edilul Gheorghe Falcă. Tare sunt curios cum va fi redirecţionată circulaţia atunci când strada va fi închisă complet. Să te ţii nervi şi înjurături, dar, ce să-i faci, nu poţi să faci omletă dacă nu spargi ouăle!
Precizări necesare
Sincer, nimeni, dar absolut nimeni, până la Falcă, nu a avut o strategie de revitalizare a Aradului. Chiar nu știu de unde a învățat Falcă să plece dinspre periferie spre centru, dar asta a făcut. Bujacul a fost din vremuri imemoriabile abonat la inundații, astăzi nu mai este. Credeți că interesează pe cineva cât a primit Falcă „drepturi de autor” sau dacă a primit? Chiar pe nimeni, toată lumea este fericită că s-a făcut ceva, indiferent de preț sau de calitate, iar voturile vin exact în funcție de aceasta! Naiba știe, însă, cum s-a nimerit ca întotdeauna să înceapă oareșce lucrări taman când este campanie electorală, iar după ce prostimea a pus botul, votul, am vrut să zic, nu s-a mai terminat nici măcar ce s-a început, ci au trecut ani la rând până când s-a mai tăiat câte o panglică. Pe alți bani, nu pe cei alocați inițial, că ăia au fost de mult păpați în campanie! Așteptăm cu interes ca prin anul 2024 viitorul primar al Aradului să anunțe că regenerarea urbană, care trebuia terminată în 2022 este realizată în proporție de 75%, iar pentru finalizarea ei este necesar un împrumut de la BERD sau de la niște bănci internaționale. Sau, cine știe, poate că Falcă, aflat în plină campanie pentru obținerea unui nou mandat de europarlamentar, va reuși să aducă niște fonduri de la Bruxelles!
Fără răutate
Ca să nu divagăm prea mult, să revenim la reconfigurarea centrului. Înainte, pe vremea comunismului, au existat niște germeni. Cu toată dragostea, vorba unui comentator politic, dacă Falcă ar fi fost corect și domn, la prezentarea proiectului despre reabilitarea Centrului Aradului l-ar fi invitat, pentru explicații, pe cel care l-a făcut pe vremea când el era pe băncile şcolii. Chiar vreți să vă spun cine? Nu vă spun, aștept să vă spună el, dacă are sânge în instalație, ca să vorbesc becalicește! Ca să parafrazez: fusei rău că n-avui vreme să fiu bun!
Hai să terminăm cu răutăcismele, că suntem în campanie electorală, adică ceva sfânt rău de tot, mai sfânt decât Postul Paștilor, Crăciunului sau alte posturi la institu­țiile deconcentrate ale lui Zeus! S-au găsit niște blasfemiatori să mâzgălească sau chiar să rupă „icoanele” de pe panouri, doar așa, ca să se laude că ei au fost militanți ai partidului și, drept urmare, ar merita să salte pe scara ierarhică, să fie făcuți președinți de cartier, secretari executivi pe municipiu, iar după aceea, cine știe, consilieri municipali, secretari pe județ, vicepreședinți sau chiar candidați la Parlament. Nu te pui cu munca de partid, frate, că aia e muncă, nu glumă! Ce, credeți că e ușor să mergi noapte de noapte să lipești afișe pe porți în Grădiște sau Checheci, să tai cu foarfeca de tuns via banerele dușmanului, riscând să dai nas în nas cu vreo patrulă a militanților dușmanului sau, Doamne Ferește, cu vigilenții polițiști locali? Păi, te prind ăștia și te execută de nu te vezi, îți trântesc o amendă că va trebui să faci împrumut la bancă să o poți plăti! Acuma, sigur, depinde și ce afiș sau baner vandalizezi, pentru unele primești amenda pe loc, ești popularizat, cu nume și prenume în comunicate de presă, pe când dacă ai rupt afișul potrivit doar ești luat la cercetări. Când și cum se vor termina cercetările, știe sfântul Sisoe, important este ca tu, arădean de rând, să vezi că organul este imparțial, că veghează la integritatea panourilor de afișaj, nu doar a unor anumite afișe. Să nu ne speriem, sunt doar alegeri europarlamentare, nu cred că vom avea parte de răfuieli de stradă între echipele de lipitori de afișe. Asta, pentru simplul motiv că, în această fază, acționează doar câțiva care lipesc și pentru unii și pentru ceilalți. Abia anul viitor, la alegerile locale va începe distracția! Atunci să vezi chefuri cu mici, bere şi ceaune, muzică de toate felurile, nu cum a fost acum, de 1 Mai!
Simion Todoca

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.