Cum s-a făcut că Olguța salvează pielea lui Dorel Căprar
Nu mai este pentru nimeni un secret că Mihai Fifor a fost parașutat la Arad de către Olguța Vasilescu, fără ca președintele PSD Arad, Dorel Căprar, să aibă vreo șansă de a crâcni. Pentru că așa a fost porunca, Dorel a trebuit să-l facă pe Fifor senator de Arad, iar după aceea a trebuit să suporte inducerea ideii că, de fapt, nu el conduce PSD Arad, ci Fifor, chiar dacă aceasta a zgândărit patriotismul local al susținătorilor PSD, provocând o scădere a partidului în Arad, demonstrată de catastrofa de la europarlamentare. Atâta vreme cât Dragnea l-a obligat pe Căprar să accepte tot ce voia Fifor, chiar dacă aceasta însemna scăderea PSD Arad, Fifor se îndrepta cu pași mici dar siguri spre funcția de președinte al organizației. După ce Fifor a fost prins cu mâța-n sac, dovedindu-se că a semnat celebra scrisoare a Gabrielei Firea, Dragnea l-a mazilit, dar această mazilire nu i-a folosit deloc lui Dorel Căprar, ci, dimpotrivă, l-a înfundat și mai rău, pentru că efectul direct era exilarea definitivă a lui Fifor la Arad , cu asigurarea funcției de președinte al PSD Arad.
Sfârșitul exilului
Din fericire pentru Dorel Căprar, Fifor este din nou pe cai mari, tocmai pentru că semnase acea scrisoare. Ca o satisfacție supremă, Fifor a devenit purtător de cuvânt al PSD, tocmai în locul celei care l-a mazilit, Olguța Vasilescu. Sunt absolut sigur că, în aceste condiții, pe Fifor nu-l va mai interesa preluarea funcției de președinte al PSD Arad, pentru a-și asigura un nou mandat de senator, ci își va lua revanșa în fața Olguței Vasilescu, revenind pe cai mari în Oltenia, punând capăt exilului. Şi, desigur, va fi primul pe lista de candidaţi la Senat. Nu cred că Olguţa se va împotrivi, pentru că, probabil, va candida din nou la Primăria Craiovei. Beneficiar direct va fi, desigur, Dorel Căprar, care nu își mai vede periclitată poziția, deoarece Fifor nu mai este interesat. După cum nu mai este interesat nici de candidatura la Primăria Aradului. Sunt sigur că Fifor nu se va implica în bătălia internă din PSD Arad, ci îl va lăsa pe Dorel Căprar să-și joace cărțile, să desemneze pe cine vrea el candidat la Primăria Aradului, să își asigure un nou mandat de deputat.
Nominalul bagă zâzanie în PNL
Dacă Guvernul Dăncilă emite Ordonanţa prin care se revine la alegerea preşedinţilor consiliilor judeţene prin votul direct al cetăţenilor, Iustin Cionca l-a prins pe Dumnezeu de picior. Având în vedere faptul că va fi un singur tur, este sigur că va cîştiga, chiar şi cu puţin peste 20%. El zice că se revine la normalitate, că aşa câştigă cel care obţine mai multe voturi din primul tur, că aşa se ţine cont de voinţa alegătorilor. Oare, chiar se respectă voinţa acestora, prin declararea drept câştigător a cuiva împotriva căruia votează 75% dintre alegători? Chiar dacă nu prea le convine, PSD-iştii arădeni nu l-au contrat pe Cionca, doar nu era să critice iniţiativa propriului guvern, în schimb replica vine chiar din interiorul PNL, de la senatorul Ioan Cristina. „Noi, la PNL, nu suntem de acord cu modificarea prin OUG a sistemului de alegere a preşedinţilor consiliilor judeţene. O astfel de modificare poate fi făcută numai după o dezbatere serioasă în Parlament şi cu societatea civilă”, zice senatorul, care adaugă că
„Mai mult, există şi o problemă de constituţionalitate la această alegere prin votul direct al cetăţenilor, pentru că, practic, nu vorbim despre un «preşedinte al judeţului», ci despre unul al consiliului judeţean. În plus, chiar dacă am trece de problema constituţionalităţii, sistemul nu este în regulă, pentru că este dintr-un singur tur. Pentru a avea legitimitate, reprezentativitate, preşedinţii consiliilor judeţene ar trebui aleşi în două tururi de scrutin”. Mă gândesc că atunci când spune „Noi, la PNL, nu suntem de acord” se referă la cei din fostul PNL, la care el a fost preşedinte şi a candidat la preşedinţia CJA împotriva reprezentantului fostului PDL, devenit PNL, acesta câştigând la mustaţă, la propriu vorbind. Una peste alta, şefii PNL de la Bucureşti nu au cum să-l critice pe Cionca pentru că are altă părere decât partidul. Odată, pentru că ar fi anormal să-i impună acestuia să fie împotriva sistemului de alegeri pe care l-a năşit împreună cu fostul PDL, iar după aceea pentru că liberalilor chiar le convine să-şi păstreze zestrea de preşedinţi de consilii judeţene, dar, de ochii lumii, se prefac că nu sunt de acord.
La cremenal, monşer, la cremenal!
Întrevăzând viitoarea sa victorie, Cionca a început deja să-şi facă de pe acum campanie electorală, aşa că a sărit la gâtul PSD-iştilor, dându-l în judecată pe deputatul Tripa. „Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, l-a acționat în judecată pe deputatul PSD de Arad, pârâtul Florin Tripa, pentru acuzațiile grave aduse aparatului tehnic al Consiliului Județean și președintelui Consiliului Județean. Pârâtul Florin Tripa va avea astfel posibilitatea să demonstreze în instanță, cu probe, că acuzațiile deosebit de grave pe care le-a adus în ultimii ani, în mod repetat, aparatului de specialitate al Consiliului Județean Arad nu sunt doar declarații senzaționaliste, ci adevăruri… Nu este un abuz din partea noastră, ci o normalitate”. Eu cred că este, mai degrabă, o formalitate, adică un simplu gest electoral, iar Cionca ştie asta.
Fără număr, fără număr…
Aflat în plină campanie, Cionca îi bombardează pe arădeni cu realizări pe care le prezintă drept epocale: 12,9 milioane de euro, din fonduri europene, pentru modernizarea a trei drumuri transfrontaliere, începerea procedurilor de construire și dotare a secției de Boli Infecțioase Adulți şi multe altele, pe care, probabil, arădenii vor apuca să le vadă după terminarea următorului mandat al lui Cionca. Până atunci, CJA se laudă non-stop cu reabilitarea drumurilor judeţene, dar şi cu transferul din domeniul public al Județului Arad, adică în patrimoniul administrațiilor locale (Sebiș, Ignești și Dezna) a responsabilității de a reabilita drumul județean 793 pe ruta Sebiș-Ignești-Minead. PSD-iştii au sărit ca arşi, spunând că, de fapt, CJA se spală pe mâini şi aruncă reabilitarea drumurilor în cârca primăriilor. Nu pot să spun nici că au dreptate, nici că nu au, dar, iată cum stă treaba cu drumurile comunale devenite judeţene: primarii, ca să închidă gura nemulţumiţilor şi ca să obţină voturi, s-au lăudat că au reuşit să treacă drumurile la CJA, astfel că, după zeci de ani, sătenii se vor bucura de reabilitarea unor drumuri care erau praf şi pulbere. Desigur, a fost doar şmecherie electorală, pentru că, după aceea, anii au trecut, iar CJA nu a mişcat un deget. Drumurile au rămas aşa cum au fost şi înainte, iar acum, tot primarii, care sunt pe final de mandat şi ar mai vrea, prezintă ca pe o mare realizare faptul că iau drumurile înapoi, iar în mandatul viitor le va face super! CJA chiar le mulţumeşte pentru sprijinul acordat şi spune că ei le-au cerut înapoi! Vorba unui PSD-ist: „Exact ca pe vremea comuniștilor… când oamenii muncii, primii secretari și primarii îi solicitau lui Ceaușescu să adopte o măsură sau alta, care în fond își avea originea la centru. Pe cine credeți că păcăliți?”. Chiar aşa, o simplă păcăleală.
Pepenii, precum armamentul!
După ce s-a văzut cu pepenii în căruţă, urmând să plece la Bruxrlles, primarul nostru nu mai este deloc interesat de polemici politice, aşa că se ocupă, la propriu, de pepeni. Astfel că Primăria a stabilit 8 amplasamente pentru comerţul stradal cu pepeni. Fraţilor, ca să vinzi pepeni în Arad devine mai complicat decât dacă ai vinde armament de ultimă generaţie!
„Locurile de vânzare se atribuie în limita stabilită, urmând a se emite acordul de ocupare a domeniului public pentru activităţi comerciale. Cererea tip pentru desfăşurarea comerţului stradal este disponibilă pe site-ul Primăriei Municipiului Arad şi la Serviciul Relaţii cu Publicul a Primăriei Arad din Palatul Cenad, camera
5. Cererea va fi însoţită de Cartea de Identitate sau Buletinul de identitate, atestatul de producător (vizat la zi, fiind autorizat în vederea cultivării pepenilor) sau, după caz, de actele doveditoare pentru desfăşurarea legală a activităţii comerciale, conform legii. Se va ataşa, de asemenea, o fotografie pe suport de hârtie a mijlocului de transport din care se vor comercializa pepenii. Comerţul ambulant se va desfăşura numai după achitarea taxei pentru ocuparea domeniului public la Direcţia Venituri din cadrul Primăriei Municipiului Arad”. Bine că s-au terminat alegerile europarlamentare, pentru că dacă abia acum ar urma să aibă loc, în dispoziţia de la Primărie se arăta că este interzisă comercializarea pepenilor din Teleorman! 

Recomandările redacției