Napalmul american versus
ADI-SIGD, la Arad
Săptămâna arădeană a fost dominată de problema gunoaielor din localitățile cuprinse în zonele 2 și 5. Prefectul jude­țului Arad, Florentina Horgea, a convocat o şedinţă extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, iar acesta a luat niște decizii care păreau obligatorii pentru toți cei implicați în rezolvarea coșmarului din județ. „ADI Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor Arad va dispune măsurile legale, în re­gim de urgență, pentru asigurarea continuității activității de colectare și transport la staţiile de sortare a de­șe­urilor din zonele 2 și 5, prin delegarea temporară a serviciului către un ope­rator autorizat, până la desemnarea printr-o procedură de achiziție publică a unui nou operator; ADI-SIGD va informa zilnic Prefectul județului Arad, în calitate de președinte al Comitetului pentru Situații de Urgență Arad, des­pre situația existentă la nivelul celor două zone; Direcția de Sănătate Pu­blică a județului Arad, Agenția pentru Protecția Mediului Arad, Garda de Me­diu, Direcția Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad vor monitoriza permanent și vor informa Prefectul județului Arad despre situa­ția existentă la nivelul zonelor 2 și 5”, au fost anunțați arădenii. Aceștia, fericiți că vor scăpa de mormanele de gunoaie, au așteptat să vadă urmările. Au așteptat degeaba! Singurii care s-au conformat deciziei au fost cei de la sănătate, mediu și direcția sanitar-veterinară, care au monitorizat, adică au urmărit ce se întâmplă, dar gunoaiele au rămas neclintite, pentru că tocmai cei însărcinați cu rezolvarea problemei, adică cei de la ADI-SIGD, s-au făcut că plouă. Când au fost luați la rost, au arătat că li s-a cerut să ia toate „măsurile legale”, dar, conform legii, nu este de datoria lor să asigure funcționarea sistemului, adică să adune gunoaiele, aceasta fiind obligația operatorului. Pe românește, ADI-SIGD a fost înființată doar în scopul implementării proiectului, nu pentru a asigura derularea lui. Ei l-au implementat, așa că, la revedere! Da, așa este, chiar ar trebui să fie „la revedere!”, adică, dacă ADI s-a înființat doar pentru implementarea programului, de ce după ce l-au implementat nu s-a des­ființat, din moment ce nu mai au obiectul muncii? Pentru ce iau în continuare salarii grase pe spatele primăriilor? De fapt, asta au întrebat și primarii adunați la Prefectură, dar nu au primit niciun răspuns. De fapt, au primit un răspuns abia la a doua convocare a Comitetului, care le-a dat voie să rezolve ei problema gunoaielor, adică, pe cheltuiala proprie, să negocieze cu cine vor ei să adune gunoaiele! Desigur, pe banii lor, pentru că ADI-SIGD nu are bani în conturi pentru așa ceva, ci doar pentru salarii, asigurate, așa cum spuneam, tot de către săracii primari!
Au venit americanii!
Cred că Florentina Horgea, prefectul județului, a scăpat ocazia de a găsi soluția… perfectă, deși o avea la îndemână. Mai exact, atunci când s-a întâlnit cu militarii americani ar fi trebuit să trateze cu ei, să dea peste munții de gunoaie din fiecare localitate cu napalm! Ar fi scăpat și de problema transportării gunoiului la stațiile de sortare! „Cele două părți au convenit asupra menținerii contactului în vede­rea întăririi cooperării dintre Instituția Prefectului – Județul Arad și re­­prezen­tanții partenerilor strategici ai României, prin mijlocirea structurilor jude­- țene aparținând Ministerului Apă­rării Naționale”. Păi, vedeți, asta ar fi însemnat cooperare, la modul concret, că altfel nu prea văd ce să… SUA cu Prefectura!
Hop și ei cu atitudinea constructivă!
Se pare că, în sfârșit, s-au prins și PSD-iștii că este mai benefic din punct de vedere electoral să te lauzi cu ce ai făcut decât să-i tot bombardezi pe liberali cu acuze. După modelul celor de la CJA, care nu mai contenesc cu laudele pentru mă­rețele realizări, au venit și cei de la PSD să se laude: „Universitatea «Aurel Vlaicu» din Arad va beneficia de un nou și modern cămin studențesc, finanțarea fiind una guvernamentală pe linia Mi­nisterului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice prin Compania Națională de Investiții. Prin Programul Național de Construcții de Interes Pu­blic sau Social, coordonat de CNI, se rea­lizează obiective de investiții cu­prinse în zece subprograme, care vi­zea­ză construirea, reabilitarea sau moder­- nizarea unor obiective. CNI are în diverse stadii de implementare 10 obiective de investiții în județul Arad (patru în derulare și șase în achiziție), cu o valoare de peste 57 de milioane de lei. Astfel, se împlinește un deziderat al parlamentarilor PSD de Arad, care au depus eforturi constante pentru mate­riali­zarea noului cămin studențesc, prin întâlniri și discuții successive cu factorii decidenți la nivel central”. Ei, vedeți că se poate?
Invidioși că PSD-iștii au demonstrat că fac și dreg pentru arădeni, liberalii supra­licitează, organizând „Zilele Aradului la Tübingen”! În perioada 27-30 iunie 2019, timp de patru zile, o delegație a Consiliului Județean Arad a efectuat o vizită la Rotten­burg, în districtul german Tübingen, înfrățit cu județul Arad. Scopul deplasării a fost organizarea unui amplu eveniment de prezentare a județului, intitulat „Zilele Aradului la Tübingen”. La eveniment au participat și primarii localităților Pecica și Buteni, precum și o importantă delegație a Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad. „Am promovat oferta turistică și culturală a județului Arad, elementele de cultură și civilizație arădeană care ne accentuează unicitatea în Europa Centrală”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.
Păi, da, chiar suntem unici în Europa, turiștii nemți chiar ar rămâne cu gura căscată vizitând comunele din zonele 2 și 5, ar fi dați pe spate de „elemente de cultură și civilizație” și degrabă l-ar ruga pe Cionca să înființeze și la ei un ADI-SIGD, să-i dea delegație lui Adi Țolea să se ocupe, că și așa la Arad nu mai este dorit!
Cu bască, fără bască!
Tocmai ce spusei că PSD-ul arădean a trecut la atitudinea constructivă, când mi-am amintit că, de fapt, a fost un atac la adresa PNL, mai exact a liderului suprem, Falcă: „Gheorghe Falcă i-a trădat pe arădeni pentru o leafă mare și o pensie specială de la Bruxelles”. Păi, bine, fraților, v-ați tot plâns că Falcă nu mai pleacă odată, că nu se mai satură de primărit Aradul, iar acum după ce a plecat, îl faceți trădător? Cică „întreruperea mandatului de primar, după votul de încredere pri­mit în 2016, reprezintă o trădare majo­ră a intereselor arădenilor, în fa­voarea celor personale”. Faceți-mă să înțeleg, când ați vorbit serios, atunci când spuneați că Falcă, primarul Falcă, nu apără interesele Aradului, sau acum, când spu­neți că, ple­când, le-a trădat? Apropo de votul de încredere, consilierii PSD tocmai ce i l-au acor- ­dat, la o ședință CLM, interimarului Bibarț, votând celebrul proiect privind trecerea stației de sortare a gu­noaielor la Recons! Adică acea Hotărâre pe care au trântit-o de vreo 10 ori, profitând de faptul că, alături de consilierul ALDE, Ionel Ciupe, se abținea, iar liberalii nu mai aveau numărul necesar de voturi, adică două treimi. E, iată că Bibarț, interimarul, tocmai ce a primit un cadou uriaș, la care nici nu spera: prin mătrășirea lui Ciupe din CLM, PSD nu mai are numărul de voturi prin care poate împiedica adoptarea hotărârilor legate de patrimoniu, care se adoptă cu două treimi!
Tot pe linia „cu bască, fără bască”, atacă și Sergiu Bîlcea, crezând că vechea politică a PDL Arad, aceea de a ataca în permanență, indiferent de motiv, adversarul politic, îți aduce voturi. Viitor candidat la Primăria Aradului, Bîlcea urmează îndemnul liderului Leonard Orban: „Puneți parul pe PSD-iști!”Așa că Bîlcea, îi acuză pe parlamentarii PSD că „au abandonat cu totul guvernarea şi se preocupă doar să-şi salveze pielea”. „PSD nu mai guver­nează, a abandonat toate temele importante care ar trebui să preocupe în această perioadă – învăţământul, sănătatea, investiţiile în infrastructură, marile proiecte în general”, zice Bîlcea. Asta înseamnă că până acum s-au preocupat de temele importante? Până săptămâna vii­toare, la revedere, mă grăbesc să merg la Macea, la „Festivalul părădăicilor”, să văd ce castraveți ne mai vând politicienii arădeni, care s-au strâns ciopor acolo!

 

Recomandările redacției