După o scurtă pauză,
datul la gioale revine în forţă!
Spuneam, după alegerile europarlamentare, că va urma o perioadă în care PNL şi PSD Arad se vor mulţumi să se laude cu realizările proprii, fără să se mai înjure reciproc, dar că nu va trece mult şi, pe măsura apropierii de alegerile prezidenţiale, se va reveni la strategia arătatului cu degetul spre celălalt. Într-adevăr, aşa s-a şi întâmplat.
PNL-iştii, care zilnic se laudă cu câte ceva – de regulă cu viitorul luminos – au revenit la veşnicul cal de bătaie, Guvernul PSD. Pentru tot ce se întâmplă rău sau nu se întâmplă bine, de vină este guvernul şi, desigur, cei mai vinovaţi sunt PSD-iştii arădeni, care nu fac nimic pentru Arad. Din cauza lor, spun liberalii, marile proiecte pe care ei le-au făcut sunt blocate. „Avem în județ și municipiu lucrări abandonate de Guvernul României și solicităm realizarea lor, cu atât mai mult cu cât domnul Fifor se pregătește să revină în Executiv pe poziția de vicepremier”, zice Falcă, abia sosit de la Bruxelles. Iar ceilalţi i-au ţinut hangul: „Aradul a avut neșansa ca parlamentarii Puterii să fie parlamentari de Facebook, fără acțiuni concrete. Le reamintesc acestor parlamentari și în primul rând domnului Fifor, că a fost ales – atât el, cât și colegii săi -, să facă ceva concret. Dacă parlamentarii Puterii nu schimbă legea achizițiilor publice așa cum au promis, evident că toate proiectele noastre vor fi blocate, dacă parlamentarii puterii nu aplică descentralizarea așa cum au promis și să transfere puterea de la București în teritoriu, ne îngreunează rezultatele. Eu doresc ca, dacă se va concretiza această numire, să-și respecte angajamentele luate față de arădeni. Printre promisiunile făcute și uitate, amintim: cursele Tarom, proiectele pe PNDL, proiectele pe POR și multe altele. Mai au un an de zile și n-au făcut nimic concret pentru Arad”. Acuma, orişicât, din moment ce Aeroportul este în grădina ta, din moment ce le dai lefuri pe de-a moaca celor de acolo, e cam deplasat să vii să acuzi guvernul că nu face ceea ce nu eşti tu în stare. Cât despre Legea achiziţiilor ea a fost făcută la modul execrabil tocmai de către ei, pe vremea când erau PDL-işti, ca să poată fi folosită de către ei. Că PSD-iştii nu au schimbat-o din temelii, este adevărat, dar ei am mai mişcat, totuşi un pic. Este absolut imposibil ca un partid aflat la putere, indiferent care o fi acela, să poată face o lege care să folosească doar primarilor săi şi firmelor sale de casă, în timp ce primarii partidelor din Opoziţie să se aleagă cu praful de pe tobă. Nu ai cum să zici că legea achiziţiilor trebuie să fie într-un fel pentru primarii tăi, care eşti la putere şi total invers pentru primarii Opoziţiei.
Revenind, guvernul este vinovat pentru tot ce nu se realizează la Arad:
„Achiziția celor 10 tramvaie moderne, pentru care avem deja producătorul stabilit, dar nu putem începe procedura de atragere a fondurilor europene întrucât din decembrie așteptăm o semnătură de la Minister. Avem apoi strada Pădurii, cu tot ce înseamnă infrastructură modernă, la fel așteptăm să primim semnături. Proiectele Aradului sunt în blocaj guvernamental și cerem viitorului vicepremier al României să le urgenteze. Mai mult, pe lângă cele deja cunoscute, avem lucrări abandonate de Guvernarea PSD: lucrările de la Liceul Aurel Vlaicu, ridicarea unui nou liceu penticostal, reabilitarea pasarelei de peste Calea Ferată din Sînicolau Mic. Vreau să vă aduc aminte și de pasajul peste calea ferată Arad-Timișoara, care merge din Micălaca spre Vladimirescu, e de patru ani în lucru și nimeni nu are curaj să îl finanțeze. E important ca odată cu acest pasaj să se realizeze și sens giratoriu pentru cetățenii din zona Vladimirescu”.
Dacă ei înjură, înjurăm şi noi!
Se vede de la o poştă că liberalii încearcă să pună propriile nerealizări în cârca guvernului, adăugând la o acuzaţie reală alte 10 total nefondate, mizând pe faptul că electoratul habar nu are care este adevărul, dar preferă să-l creadă pe cel care minte mai mult şi mai consecvent. De cealaltă parte, PSD-iştii răspund cu aceeaşi monedă. „Domnii de la PNL au înțeles greșit modificările aduse de Codul Administrativ, prin care s-a încercat simplificarea unor proceduri, care să ajute la implementarea proiectelor. Aceste măsuri nu au fost adoptate pentru ca unii să sifoneze mai ușor banii publici, așa cum cred cei de la PNL Arad. Iar proiectul de construire a unei parcări subterane în Piața Avram Iancu este un exemplu grăitor al modului în care liberalii folosesc aceste modificări. Lăsând la o parte kitsch-ul pe care ni-l propun liberalii, cu piramida faraonului Falcă în mijlocul pieței, sumele vehiculate de cei de la PNL Arad sunt de-a dreptul nesimțite. Să dai 30 de milioane de euro pentru o parcare pe două niveluri, în condițiile în care la Oradea se construiește o parcare pe trei niveluri, cu 7,6 milioane de euro, arată de ce în ultimii ani vecinii de la nord s-au dezvoltat extraordinar, în timp ce Aradul a rămas mult în urma celorlalte municipii din vest. Cu o astfel de politică falimentară, cu astfel de proiecte de proastă calitate, la prețuri astronomice, Aradul nu are nicio șansă să redevină Mica Vienă, așa cum îl numea Nicolae Iorga. Cu acești mini Falcă aflați la conducerea orașului, nu vom avea altceva decât o continuare a politicilor falimentare promovate de administrația PDL-PNL în ultimii ani, politici care se bazează pe sifonarea banului public și distrugerea a tot ceea ce ține de istoria acestui oraș“, spun PSD-iştii. Comparaţia cu Oradea este absolut corectă, numai că, deşi ştiu perfect că proiectul se doreşte a fi realizat pe banii unor concesionari, ei îi dau zor cu sifonarea banilor publici. Deşi primarul Bibarţ a precizat, insistent, că nici pomeneală de vreo piramidă, din orice material ar fi ea, ei îi dau zor mai departe cu piramida lui Falcă, pentru că prinde bine la electorat. De fapt, aşa cum am mai spus, liberalii nici măcar în vis nu cred că acea parcare subterană va exista în acest secol, dar au lansat-o ca temă electorală.
Peste pasaje trec… anii
Nici nu mai ştim câţi ani, câte cicluri electorale, cele două pasaje din Arad au fost folosite ca temă de campanie de către PDL, actualul PNL şi PSD, dar circul continuă, pentru că al doilea este doar în faza incipientă. Pentru că nu sunt şanse ca acesta să fie gata anul acesta, PSD-iştii fac exact ce a făcut PDL şi face şi acum: dau vina pe altcineva, încearcă să caute scuze.
Dacă nu se termină lucrările, vina va fi a firmelor și persoanelor fizice care au în proprietate terenuri pe traseul pe care se construiește pasajul, pentru că blochează lucrările prin refuzul de acceptare a dreptului de servitute pentru relocarea liniilor de curent de înaltă şi medie tensiune.
Asta este cam pe modelul PNL în cazul Stadionului UTA, alţii sunt de vină, guvernul nu vrea să se finalizeze stadionul, iar firma constructoare nu are nicio vină, ea lucrează în draci, mobilizând adevărate comandouri alcătuite din trei sau patru muncitori! Să fim corecţi, nici nu se compară cu cei şapte muncitori care acţionează la pasaj!
Una peste alta, constat cu părere de rău că am avut dreptate atunci când am spus că nu există nicio şansă ca partidele politice, inclusiv cele din Arad, să-şi schimbe strategiile de promovare, să renunţe la datul la gioale, la porcărirea reciprocă. Pur şi simplu nu ştiu să facă altceva, nu au nicio preocupare de promovare a politicilor, ci doar a luptei politice pentru accederea sau perpetuarea la putere. Chiar dacă au înţeles că ar trebui să schimbe abordarea, pentru că altfel se vor duce tot mai jos, iar la viitoarele alegeri s-ar putea să se trezească învinse lamentabil de către un adversar pe care nici nu l-au băgat în seamă!

Recomandările redacției