Săptămâna politică arădeană

0
663

Punerea batistei pe țambal funcționează și la Arad
În mod normal, săptămâna politică ar fi trebuit să fie o cavalcadă de atacuri ale liberalilor la adresa guvernului, un șir interminabil de Comunicate de presă în care toți PNL-iștii arădeni, de la președinte și până la femeia care mătură la sediul partidului, să ceară demisia primului ministru și a întregului său Cabinet. În logica tradiției de luptă a PD-PDL, revopsit PNL, în ziua anunțului privind retragerea ALDE de la guvernare și pierderea majorității de către PSD, sute de liberali arădeni ar fi trebuit să fie prezenți, cu surle și trâmbițe, cu vuvuzele, pancarte cu „M…e PSD”! în fața sediului PSD Arad, cerând demisia neîntârziată a Veoricăi. Faptul că această tradiție de luptă a fost întreruptă ne arată destul de clar că PNL nu își dorește deloc să pice acum acest guvern, Iohannis poruncindu-le să pună batista pe țambal în ceea ce privește schimbarea guvernului. Pentru că, așa cum am mai spus, aceasta nu i-ar folosi deloc lui KWI în campania pentru prezidențiale, ci dimpotrivă.
Nu contează cine dă, să fie primit!
La drept vorbind, cum ar fi putut liberalii arădeni să dea Comunicate în care să anunțe că toți consilierii județeni ai PNL vor vota împotriva majorării salariilor tuturor angajaților Consiliului Județean? Faceți, vă rog „un exercițiu de imaginație”, vorba nu știu cărui mare politician român: „Consilierii județeni ai PNL protestea­ză vehement împotriva deciziei absolut nedrepte și nedemocratice a gu­- vernului hoților și penalilor de a creș­te, în mod arbitrar și necinstit salariile nerușinate ale angajaților consi­- liilor județene, sfidând milioanele de români care muncesc cinstit, pentru a-și întreține familiile. Noi, consilierii liberali arădeni, vom vota împotriva acestei aberații și, în perioada imediat următoare, prin intermediul parlamentarilor noștri, vom iniția un proiect de lege privind scăderea acestor salarii! ”. Ei, stați un pic, nu vă repeziți, doar v-am spus că vorbim de imagi­- nație! Realitatea, cică, ne-o prezintă consilierii PSD-iști: în loc să înjure ca la ușa cortului, liberalii pun în practică deciziile guvernului, ca să-și facă din asta un capital electoral!
„Nu este deloc bizar că în prag de campanie electorală, liberalii decid dintr-o dată să dea curs unei iniţiative a PSD Arad, de mărire a salariilor angajaţilor CJA… De drept, era normal ca acest lucru să se întâmple cu un an de zile în urmă, când noi am formulat un amendament în acest sens, pentru a aduce funcţionarii CJA la nivelul de salarizare prevăzut de legea salarizării unitare, iniţiativă legislativă social-democrată votată în Parlamentul României. În tot acest timp, PNL a umblat cu cioara vopsită, înjurând Guvernul şi venind cu argumente subţiri, neviabile, adică s-a opus acestei creşteri salariale. Am spus-o de nenumărate ori, oportunismul, făţărnicia şi tactica de dezinformare a liberalilor sunt principalele lor arme politice. Pentru ei nu contează parteneriatul cu cetăţenii, nevoile lor ci interesele propagandistice de partid. E trist că munca şi interesul lor se limitează la 2 luni o dată la 4 ani, în buza unui scrutin electoral”. Dacă e să judecăm drept, Cionca, pentru că, de fapt, despre el este vorba, a acționat în interesul politic al PNL la nivel na­țional, pe ideea că această creștere nu este sustenabilă, ci măsura a fost luată pentru fidelizarea aleșilor locali ai PSD, plus a unei părți a aleșilor adversarilor politici. Nu știu dacă este sau nu este așa, dar cert este că dacă Cionca, din start, ar fi profitat de deciziile guvernului și ar fi mărit salariile la limita maximă, pe toate mijloacele de informare în masă s-ar fi revărsat un șuvoi de acuzații și înjurături la adresa cârdășiei PSD-PNL pentru împărțirea banilor publici. Ceea ce ar fi dus, inevitabil, la scăderea dramatică a PNL în sondaje. Inclusiv a PNL Arad.
Cu sula-n coaste!
Revenind la afirmația PSD-iștilor, că PNL-iștii au decis, pe ultima sută de metri, să supună la vot creșterea salariilor celor din CJA doar din interes electoral, sunt absolut de acord cu ei, dar cu un mic amendament: decizia a fost luată nu pentru a fi folosită ca argument față de alegători, ci pentru a curma nemulțumirile armatei PDL-iste, aflate în pragul revoltei. Pe românește: toate consiliile județene conduse de către PNL au profitat de deciziile PSD, au ridicat salariile până la cer, dar Cionca ne-a lăsat cu cele mai mici salarii, după ce noi am muncit atâta pentru partid! Pur și simplu, lui Cionca i s-a pus sula în coaste, nu mai avea încotro, că altfel se pomenea cu niște dezertări care ar putea să încline în mod negativ balanța la alegerile locale.
„Până la urmă însă trebuie să ve­dem jumătatea plină a paharului, faptul că funcţionarilor oneşti şi muncitori din CJA le-a fost aplicată, chiar dacă tardiv, o reparaţie morală. Pentru noi «mai mulţi bani în buzunarele româ­nilor» nu reprezintă un slogan ci un obiectiv de zi cu zi!” , susțin PSD-iștii . Hai, serios, despre buzunarele căror români vorbim? Nu cumva banii mai mulți în buzunarele celor de la CJA înseamnă mai puțini bani în buzunarele românilor de rând, care sunt obligați să hrănească niște căpușe jalnice? Să fie clar, nu vorbesc la modul general, ci despre acei habarniști care sunt angajați doar pe baza carnetului de partid și primesc lefuri grase din banii publici fără să facă ceva, fără să știe ce cuprinde fișa postului.
Hai să ne lăudăm!
PNL-iștii își continuă campania electorală, lăudându-se cu orice, ca arădenii să vadă că ei muncesc cu greu pentru urbe, așa că merită să fie aleși din nou la alegerile locale de anul viitor. Pentru că tot au fost acuzați că vor doar betoane, acum vin și arată că nu este adevărat, că nu vor să distrugă parcurile, ci, dimpotrivă, fac altele.
„Consiliul Județean va amenaja un parc în centrul Aradului, situat în fața Hotelului Continental. Parcul va lărgi conceptul străzii pietonale realizate de Primărie și va crea un nou spațiu de socializare în municipiul Arad. Investiția va fi una dintre cele mai vizibile realizate de Consiliul Județean Arad în municipiul Arad și va avea impact asupra esteticii urbane arădene. Parcul, alături de Palatul Comitetului (renovat tot de către Consiliul Județean Arad), vor reprezenta un nou punct de atracție în centrul Aradului”.
Elaborarea proiectului și execuția acestuia vor fi efectuate de S.C. STACONS S.R.L., respectiv „RUBIO-PRO COPILĂRIE, PRO VIAȚĂ”. Astfel, S.C. STACONS S.R.L. se angajează să elaboreze proiectul tehnic necesar obţinerii autorizaţiei de construire (faza DTAC şi PT), iar Asociația RUBIO-PRO COPILĂRIE, PRO VIAȚĂ se angajează să amenajeze exclusiv pe cheltuială proprie spațiul verde aferent terenului susmenționat. La rândul său, Consiliul Județean se angajează să obțină autorizația de construire şi avizele necesare, să achite cotele datorate la Inspecția de Stat în Construcţii pentru execuţia lucrărilor şi să asigure urmărirea lucrărilor printr-un diriginte de şantier autorizat. Sincer, când aud de așa zise parteneriate devin sceptic și îmi aduc aminte de niște „tunuri” financiare de pe urma cărora unii au câștigat sume fabuloase, iar arădenii s-au ales cu praful de pe tobă. Vom trăi și vom vedea.
Pesta porcină, temă predilectă
Pentru că nu au chef să se contreze pe marginea crizei guvernamentale, PSD-iștii și PNL-iștii arădeni o țin la nesfârșit cu pesta porcină africană, liberalii acuzând PSD și Prefectura că nu fac nimic pentru combaterea acesteia, cei acuzați răspunzând că, dimpotrivă, ei luptă cu multă ardoare, iau toate măsurile necesare, pe când liberalii se străduiesc să răspândească virusul, organizând chermeze în zonele deja infestate. Arădenii chiar nu mai știu cui să dea dreptate, să voteze împotriva PNL, care i-a invitat la chiolhanuri cu riscul de a răspândi virusul sau împotriva celor care i-au luat porcul din bătătură, ca să-l incinereze? Pe același calapod, să voteze pentru PNL-iștii care se laudă că reabilitează două drumuri, sau împotriva lor, pentru că lasă în paragină altele?
„Consiliul Județean Arad demarează lucrările la două drumuri județene, semnându-se ordinul de începere a lucrărilor pentru tronsoanele Gurahonț-Dieci-Buteni, respectiv Zăbalț-limită județ Timiș… Sunt două drumuri importante pentru administrația județeană, care n-au fost niciodată asfaltate. Drumul Gurahonț-Buteni este foarte important, deoarece este folosit de 9.000 de arădeni și leagă Gurahonțul de Buteni prin Iosaş, Pescari, Dieci, Cociuba, Berindia şi Păulian. Cele două tronsoane fac parte din strategia Consiliului Județean de modernizare și rea­bi­- litare a drumurilor județene”. Ce vor avea în vedere alegătorii, acest anunț sau… „Ne aflăm la sfârșitul verii și constatăm că lucrările mult promise, la drumurile județene, nu s-au realizat. Mai sunt două-trei luni cu vreme bună, în care s-ar mai putea lucra, dar după cum vedem, speranțele sunt ZERO ca situația să se schimbe. Așa cum ZERO sunt și rezultatele liberalilor din fruntea Consiliului Județean Arad, care de mai bine de trei ani sunt preocupați doar de imagine, de goana după funcții, visează doar la noi mandate, de președinte, de primar, de viceprimar și așa mai departe. Problema drumurilor nu a fost rezolvată în cei trei ani de la alegerile locale, deși au existat fonduri imense la dispoziție, fie prin PNDL, fie prin POR, programe gestionate de Guvernul României. Așadar, noi ne-am făcut datoria, am pus la dispoziția autorităților locale banii necesari, zeci de milioane de euro, pe care liberalii nu au reușit să-i cheltuie?”
Contestațiile ne omoară!
Când vine vorba despre execuția unor obiective importante, inevitabil ne confruntăm cu tergiversări de ordinul anilor, cu procese nesfârșite, din cauza legislației proaste. Liberalii spun că simplificarea legislației în zona investițiilor este prioritară.
Consilierul județean Cristian Feieș acuză legislația stufoasă din cauza căreia investițiile se derulează cu greutate, de la întocmirea unui proiect până la finalizarea acestuia parcurgându-se trei-patru ani. Consilierul PNL are dreptate, dar uită că tocmai partidul său, care pe vremea când se numea PD și era patronat de Băsescu, prin intermediul lui Boc, a introdus o serie de prevederi aiuritoare, posibilitatea de a face contestații peste contentestații în caz că licitațiile nu ar fi fost câștigate de către cine trebuie. Din câte am auzit, exact acum, când județul este în pragul revoltei din cauza drumurilor proaste, un consilier liberal s-a trezit să depună contestație împotriva rezultatului unei licitații pentru reabilitarea unui drum județean. Uite așa, de-al dracului, pentru că lui nu i-a convenit cine a câștigat licitația! Ce mai contează că, în loc să se apuce de lucru, câștigătorul licitației trebuie să stea să aștepte până se judecă acea contestație? 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.