Săptămâna politică arădeană

1
1732

Altă săptămână, aceleași plăci uzate
Uneltele electorale pe care le folosesc cele două tabere politice principale ale Aradului au cam început să se tocească, dar, în lipsă de ceva nou, sunt bune și alea. De pildă, deputatul PSD ADI, adică Adrian Todor, continuă războiul cu… ADI, adică megaserviciul deșeurilor. „Falcă mai dă 350.000 de lei ADI Deșeuri ca să închidă ochii la neregulile firmelor de salubritate“, titrează deputatul. „Primarul Gheorghe Falcă solicită consilierilor municipali acordarea unui mandat special, tot pentru Gheorghe Falcă, reprezentantul municipiului Arad în Adu­narea Generală a Acţionarilor la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor Judeţul Arad, să voteze cuantumul anual al cotizaţiei municipiului Arad în sumă de 354.928 lei şi proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli a Asocia­ției pentru anul 2019”, anunță el înain­tea ședinței CLM.
„Primăria lui Falcă mai alocă încă 354 de mii de lei asociației lui Falcă, ADI Deșeuri, asociație care nu-și face datoria și unde și-au găsit un loc călduț tot felul de pedeliști, actuali liberali, care taie frunze la câini pe bani publici”. Pardon, d-le deputat, cu tăiatul frunzelor și al crengilor se ocupă altă firmă! „Nu fac altceva decât să închidă ochii la neregulile operatorilor de salubritate, care nu au autorizații de mediu și nici licențe, dar operează bine merci în zonele din județ. Firmele respective nu au făcut investițiile asumate prin contract, dar nimeni de la ADI Deșeuri nu-i trage la răspundere, așa cum cere legea. Stațiile de sortare nu sunt func­ționale, nu se colectează selectiv deșeurile, dar nimeni nu răspunde, ba mai mult se transmit date false prin intermediul CJA la AM POS Mediu, unde se anunță că proiectul este funcțional… Nu mai puțin de 1,2 milioane de lei sunt salariile celor 15 angajați, cu tot cu contribuții, ceea ce înseamnă că avem o medie de peste 8400 de lei pentru un angajat”, zice deputatul, care adaugă că primarii comunelor au fost de la bun început împotriva proiectului. Aici cam are dreptate, am vorbit cu mai mulți primari, inclusiv de la PNL, care îmi spuneau că nu văd de ce ar trebui să plătească ei salariile unora care pur și simplu nu făceau nimic, dar îi sabotau pe ei, obligându-i să crească taxele pe care le plătesc cetățenii pentru gunoi, în loc să-i lase să negocieze ei cu firmele. Revenind la prelungirea mandatului primarului ca reprezentant la ADI, consilierii PSD nu au ținut cont de indignarea lui Todor și au votat „pentru”. Când i-am întrebat de ce, au zis că vor ca acesta să rămână acolo ca să mai facă niște prostii, să-și mai încarce dosarul.
Fifor, ca un vifor
Senatorul PSD atacă la baionetă, indignat că Falcă vrea să fie „portavocea otrăvită a primarilor PNL”.
„Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, s-a erijat în purtătorul de cuvânt al nemulțumirii primarilor din România, în condițiile în care Aradul, pe care îl conduce de prea mulți ani, este un oraș lăsat de izbeliște. Primarul Falcă cere bani de la Guvern și amenință cu proteste în Piață Victoria, uitând că a dovedit, în mod repetat, nu doar că nu este capabil să cheltuiască banii din bugetul primăriei, ci chiar că își permite cu nonșalanță să piardă milioane de euro finanțări externe… Acesta vrea bani de la Guvern, dar administrația pe care o conduce nu e în stare, an de an, să cheltuiască banii pe care și i-a propus, acumulând excedent bugetar de zeci de milioane de euro – dovadă a incompetenței sale și asta în condițiile în care arădenii sunt obligați să plătească cele mai mari taxe și impozite locale din țară pentru un oraș de mărimea Aradului”. Așa o fi, d-le senator, numai că, mai ușor cu excedentul, că dacă nu era acesta, nu avea Falcă bani ca să dea, în repetate rânduri, fonduri pentru ca arădenii să nu rămână în frig? Sunt de acord, CET este o gaură neagră, dar, dacă ați tot repetat acest lucru la nesfârșit, de ce țipa PSD Arad ca din gură de șarpe că Falcă nu voia să mai dea bani la CET? E ca în bancul cu basca! A props, d-le senator, de ce nu ați inclus în pomelnicul nerealizărilor administrației și neamplasarea Monumentului Marii Uniri? Nu cumva pentru că, așa cum am mai spus, ceva pute rău de tot la Arad, dar duhoarea nu vine dinspre Mureșel, ci dinspre Dâmbovița?
Să dezbatem… dezbaterea!
Consilierii PSD o țin langa cu organizarea unei dezbateri publice pe tema deșeurilor și a stației de sortare. „Suntem încă departe de un deznodământ echitabil pentru arădeni în ceea ce priveşte activitatea de ridicare a gunoiului în municipiu”, zic ei.
Păi, da, fraților, nu se face nimic tocmai pentru că se fac dezbateri peste dezbateri. Exact cum spune prezidentul Klaus Werner, care acuza Guvernul că adoptă măsuri fără transparență, iar în aceeași frază, uitând ce a zis la început, zicea că Guvernul, în loc să ia măsuri, se pierde în nesfârșite dezbateri!
Un eveniment important al săptămânii: Consilierul județean PNL Vasile Ciceac a fost distins, în Slovacia, cu titlul de Cetățean de Onoare al orașului Brezno. Cine știe, poate că slovacii cu pricina vor să îi sfătuiască fostul primar al Nădlacului, declarat incompatibil de către ANI, cum poți să nu construiești un campus pe parcursul mai multor ani și să dai banii europeni înapoi. Sau, poate vor și ei să înființeze un SMURD, să-l folosească pe post de temă de campanie, iar apoi să-l desființeze.
Guvernul blochează!
Președintele Consiliului Județean nu putea lăsa netaxate atacurile PSD și lansează „nucleara”, cum zic cei de la site-urile centrale:
„De șase luni de zile, proiectele importante ale Consiliului Județean Arad sunt blocate la Agenția Națională de Achiziții Publice (ANAP). Asta înseam­nă că în loc să se muncească pe drumuri de șase luni, proiectele zac într-un sertar, la București! Ar putea fi pusă în pericol chiar finanțarea europeană, la două dintre proiecte, din cauza întârzierii determinate de Agenția Națională de Achiziții Publice controlată de Guvernul României. Mai mult, ANAP nici măcar nu explică de ce blochează lucrările! Proiectele întârziate de ANAP sunt: – modernizarea drumului jude­țean Arad-Horia-Șiria-Pâncota-Buteni, în valoare de 104.637.739 lei, finanțat din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional; modernizarea drumului județean Sânpetru German-limită de județ Timiș, în valoare de 11.651.441 lei, finanțat din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional; proiectare și execuție la drumul județean Tauț-Târnova, în valoare de 14.123.167 lei, finanțat din bugetul propriu al Consiliului Județean Arad; proiectare și execuție tronson de drum județean în Gurahonț în valoare de 3.021.115 lei, finanțat din bugetul propriu al Consiliului Județean Arad… Ceea ce știm este că în toată țara există un blocaj, iar acesta este de­terminat de emiterea Ordonanței nr. 144/29.12.2018, prin care Guvernul României, cu riscul ca județele să piardă fondurile europene accesate, a decis să mute verificarea documentelor la Ministerul Dezvoltării”. Aha, aici e buba, în sfârșit, cineva s-a gândit să mai și controleze cum sunt folosiți banii europeni, să nu ne trezim iarăși cu sancțiuni de la Comisia Europeană, din cauza fraudării fondurilor europene!
O tinichea și o hârtie!
Aceasta a fost răsplata pentru doi investitori care au făcut donații pentru renovarea compartimentului de Boli In­- fecți­oase Copii a Spitalului Clinic Jude­țean de Urgență Arad. Președintele CJA le-a mulțumit public și le-a acordat câte o distincție. Oricum, acestea nu costă nimic, iar CJA se poate lăuda că este alături de copiii bolnavi. În loc să-l laude pe șeful CJA pentru acest gest extraordinar, un deputat arădean îi cere, printr-un comunicat, să demisioneze! Nu-i frumos, d-le deputat!
Războiul săptămânal dintre PSD și PNL s-a încheiat cu scandalul de la ultima ședință a CJA, la care, așa cum scriam, se pare că cele două partide au decis să-și unească forțele pentru un atac concertat împotriva unui operator de deszăpeziri, ca să-și mai atragă niscai voturi la următorul scrutin, cel europarlamentar. Vine altă săptămână, altă rundă de acuze reciproce.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.