Săptămâna politică arădeană

0
682

Record absolut la vânzarea de castraveţi!
În ultima perioadă, în pieţele arădene s-a înregistrat o creştere spectaculoasă la vânzarea de castraveţi, recordul datorându-se faptului că a fost campanie de strângere de semnături pentru alegerile prezidenţiale. Să fim bine înţeleşi, nu vreau să insinuez că stimabilii adunători de semnături sau cei pentru care le-au adunat au încercat să vândă arădenilor castraveţi. Dimpotrivă, au cumpărat în cantităţi impresionante. Foarte isteţi, pieţarii arădeni s-au prins că e rost de învârteală pe seama cohortelor de adunători de semnături şi le-au explicat simplu: vrei să semnez, cumperi două kile de castraveţi. Dacă alături de mine sunt şi alţi membri ai familiei, mai cumperi încă două kile şi mai primeşti semnături. Pe plan local nu a fost cine ştie ce competiţie între partide, cine adună mai multe semnături pentru candidatul propriu, fiind clar de la bun început că liberalii vor spulbera totul. Dealtfel, au fost singurii care au transformat această operaţiune banală într-o demonstraţie de forţă. Liderii PNL au semnat în mod festiv iscăliturile cu numărul 60.000, respectiv 65.000, subliniind de fiecare dată că asta demonstrează că arădenii îl vor pe Iohannis. Ştiu şi liberalii că nu toţi cei care au semnat îl vor şi vota pe KIW, că semnătura nu înseamnă un vot, ci faptul că eşti de acord ca respectivul să candideze. Mulţi dintre arădeni au semnat şi pentru Dăncilă, Barna Bruynssels sau Diaconu, pentru oricine.
Campania paralelă
Dincolo de strângerea de semnături pentru prezidenţiale, s-a accelerat campania pentru locale, respectiv pentru Primăria Aradului. După ce PNL Arad, prin gura prezidentului său,
Gheorghe Falcă ot Bruxelles, a anunţat că Sergiu Bîlcea va fi candidat, niciunul dintre partidele cu pretenţii nu s-a repezit să vină cu o contra-ofertă. Am explicat că PSD-ul arădean nu avea cum să preceadă la operaţiunea de desemnare a candidatului cu şanse reale atâta vreme cât Mihai Fifor îl ţine în şah, nevrând să renunţe la posibila sa candidatură. Profitând de starea de incertitudine de la PSD, cei de la USR au trecut rapid prin fazele de desemnare a candidatului propriu, iar în cele din urmă au optat pentru deputatul Sergiu Vlad. Desigur, până la alegerile locale mai este suficient timp, dar USR-iştii preferă să aplice tactica liberalilor pentru prezidenţiale, prin care se inoculează electoratului principalii competitori cu şanse reale. Chiar dacă Dăncilă este inclusiv sub scorul partidului, se sugerează că bătălia finală se va da între ea şi Iohannis. E acelaşi principiu, USR Arad doreşte ca în mentalul electoratului să se inoculeze certitudinea că bătălia pentru Primăria Aradului se va da între candidatul USR şi cel al PNL. Observaţi că am zis candidatul USR, nu al alianţei USR-PLUS, pentru că pe cei de la PLUS nu i-a întrebat nimeni nimic şi nici nu cred că îi va întreba cineva dacă nu apare pretenţia unei curse interne între Sergiu Vlad şi cineva de la ei.
Fiecare cu bucătăria lui
Deocamdată, nu putem vorbi despre o bătălie politică la baionetă între PSD şi PNL, ci, mai degrabă, despre mici hârjoneli pe seama măreţelor realizări spre fericirea cetăţeanului. Liberalii, fiind stăpânii absoluţi ai inelelor administraţiei, se pot lăuda cu absolut tot ce se face, în timp ce PSD-iştii nu au la îndemână decât grămezile de bani pe care guvernul le-a alocat Aradului, pentru tot felul de obiective. De pildă, Guvernul României a alocat din Fondul de intervenție prevăzut în bugetul de stat pe anul 2019 suma de 2.115.000 lei pentru 15 unități administrativ-teritoriale din Județul Arad ce au fost afectate de calamități naturale în acest an. Se mai laudă şi cu programe la nivel naţional, care includ şi arădeni, precum Start-Up Nation 2018 . „Îna­inte de toate, veştile sunt pozitive, mai ales că săptămâna viitoare încep primele plăţi şi deja s-au deschis liniile de finanţare iar agentiile regionale au primit bani pentru deconturile către câştigătorii Start-Up Nation. Aşa că scepticii, fie că sunt din presă sau mediul politic, nu mai au niciun motiv de a incrimina guvernul pentru culpe imaginare. Banii există şi ei vor fi distribuiţi la vreme” spun PSD-iştii.
Fără număr, fără număr…
De partea cealaltă, liberalii, prin conducerea Consiliului Judeţean, se laudă cu o serie de drumuri judeţene pe care se lucrează. „Drumul județean Arad-Șiria-Pâncota-Buteni reprezintă prioritatea absolută, la nivel de infrastructură rutieră, pentru conducerea Consiliului Județean Arad. Am adus fonduri europene pentru acest drum județean strategic, pe care l-am împărțit în două loturi: Arad-Șiria și Pâncota-Buteni. Astăzi am semnat ordinul de începere a lucrărilor pe cel de al doilea lot, respectiv tronsonul Pâncota – Buteni. Trei ani de zile a durat de la depunerea proiectului și până să ajungem în această fază „ anunţă Iustin Cionca.
Tot el zice: ,,Asfaltăm drumul Nădab-Seleuș în ritm intens”. ,,S-au executat casetările (lărgirea drumului, pe lungime de 18,6 km), frezarea îmbrăcăminții vechi pe toată suprafața, așternerea pietrei sparte amestec optimal cu grosimea de 20 cm pe toată suprafața drumului. Inspecția în Construcții a analizat probele de laborator și documentația tehnică. Acum se lucrează la covorul asfaltic în Seleuș și s-a așternut covor asfaltic în intravilan Cintei și Zărand, și o parte dintre cele două localități. Prin acest drum județean legăm Podgoria Aradului de drumul Arad-Oradea”, explică el, ca şi cum lucrările ar fi executate de către muncitori ai Consiliului Judeţean, nu de către firma constructoare. Tot pe acest sistem, spune că ,,În noiembrie încheiem modernizarea drumului județean Grăniceri – Pilu”. Nu sunt cârcotaş, dar dacă tot spuneţi că „NOI facem şi dregem”, atunci când totul decurge bine datorită seriozităţii firmelor, de ce nu spuneţi tot „NOI „ şi când lucrările sunt făcute în bătaie de joc sau pur şi simplu abandonate? Am o propunere: în campania pentru alegerile prezidenţiale să puneţi panouri cu chipul lui Iohannis doar pe drumurile care sunt deja reabilitate şi pe cele la care se lucrează. La fel, în campania pentru alegerile locale! Celelalte partide să nu aibă voie să pună banere, panouri etc pe acestea, ci doar pe cele care nu au fost reabilitate şi nici nu au şansă să fie în viitor, indiferent cine va fi la putere! 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.