Moțiunea de cenzură trece, nu există nicio îndoială!
Profitând de faptul că momentul votării moțiunii de cenzură a fost amânat, PSD-iștii și PNL-iștii arădeni au mai bifat câte o activi­tate, conform directivelor trimise de către șefii de la București. „Moțiunea nu va trece!”, au susținut sus și tare social democrații, transmițând mesajul Veoricăi și al celorlalți șefi. „Moțiunea va trece !”, l-au contrat libe­ralii. De data asta, dreptate au liberalii, moțiunea va trece sigur, cum să nu treacă? Au trecut alegerile parlamentare care i-au adus pe PSD-iști la guvernare, au trecut alegerile europarlamentare, va trece și moțiunea, vor trece și alegerile prezidențiale, că nu ai ce-i face, totu-i trecător, vorba cântecului. A, ce rămâne după, asta se vede abia mai apoi, cum zice românul. Poate că vineri, după votarea moțiunii, PSD-iștii vor avea să prilejul să contrazică singuri, să exclame bucuroși: „E, a trecut și moțiunea, iar liberalii au făcut un fâs, pentru că nu au avut suficiente voturi ca să trântească guvernul, așa că tot noi rămânem”!
Dar, hai să vedem ce replici au schimbat preopinenții arădeni…
„PNL este la un pas să răstoarne Guvernul incompetent şi corupt al PSD. Moţiunea de cenzură este citită în Parlament iar săptămâna viitoare va fi votată. Guvernele construite de Liviu Dragnea au avut o singură preocupare: să apere corupţii. PSD a înglodat România în datorii pentru cheltuieli nesuste­nabile, a oprit investiţiile majore, a furat banii administraţiei locale. La Arad, suferim din cauza guvernării PSD, care a luat banii munciţi de comunitatea noastră, ne-a pus poveri fiscale care au încetinit ritmul investiţiilor. În loc să susţină polii de creştere economică, guvernanţii au preferat să dirijeze politic bani spre judeţele care votează PSD. Este momentul decontului, acest Guvern trebuie să plece şi să răspundă în faţa opiniei publice, alături de parlamentarii care l-au susţinut… Mă bucur că PNL este partidul care a mobilizat Opoziţia şi a avut iniţiativa unei moţiuni de cenzură care, sunt convins, va pune punct dezas­trului guvernării PSD”, zic liberalii.
Cine decontează, de fapt?
Așa vorbesc de parcă doar PNL este de acord cu moțiunea de cenzură, iar victoria, în caz că va veni, este doar a lor. Dar dacă nu pică guvernul, ce vor spune, că este vina celorlalte partide din Opoziţie? Cât despre chestia cu decontul, este cam invers: dacă PSD pleacă de la guvernare, nu va mai deconta nimic, lăsând asta în seama fraierilor care vin în locul lor. Guvernașul – că altfel nu poți să-i zici, din moment ce nu va sta nici măcar un an – va fi obligat să ia atâtea măsuri nepopulare încât la alegerile parlamentare va fi jale mare pentru liberali, iar săracul Orban, care ține morțiș să fie premier, va fi pus la stâlpul infamiei.
„Moţiunea de cenzură nu va trece… Vedem cu toţii că însuşi textul moțiunii este slab, lipsit de cifre și de substanță. El abundă în acuzații, dar este complet lipsit de soluții. Un astfel de text nu poate fi un argument serios pentru schimbarea Guvernului… Nu este greu de observat că că Opoziția abordează moțiunea de cenzură strict ca pe un joc politic, nu ca pe un act de responsabilitate față de cetățeni. S-au chinuit timp de o lună să strângă semnăturile pentru o moțiune sortită eșecului. S-a văzut și susținerea reală față de conținutul acestei moțiuni. La momentul citirii, în sală au fost prezenți 128 de parlamentari, din 465. Ei nu doresc de fapt să intre la guvernare, întreg demersul fiind unul pur electoral. Am văzut ce s-a întâmplat, Opoziţia spune public că vrea răsturnarea Guvernului cât mai repede, dar când s-a stabilit ca votul să aibă loc sâmbătă, s-au opus, tot ei au amânat votul pentru săptămâna viitoare. Românii au aflat în ultima lună, doar cu cine negociază PNL și câte semnături vrea să strângă, dar n-au aflat nimic despre planul de viitor dacă demersul Opoziţiei reușește. De fapt, nu există niciun acord între partidele din Opoziţie privind soluțiile lor pentru România”, își fac curaj PSD-iștii. Aici au și nu prea au dreptate PSSD-iștii. Opozanții chiar doresc căderea Guvernului Dăncilă, ca să se laude că au bifat o victorie, dar, înafară de liberali-nici aceia toți- nimeni nu se înghesuie la o treabă care le poate aduce doar ponoase. „Mai grav însă, românii au aflat care sunt soluțiile Opoziției dacă dă jos Guvernul Dăncilă chiar de la strategii PNL în domeniul economic, Florin Cîțu și Dragoș Anastasiu. Ele sunt inacceptabile şi extrem de grave. Aceste măsuri vizează concedierea a 400 de mii de angajați la Stat, tăierea de pensii şi salarii, creş­terea impozitării şi eliminarea tuturor beneficiilor acordate de guvernul PSD pentru mediul de afaceri. Românii au nevoie de pensii, salarii şi condiții bune de trai. Au nevoie să se poată dezvolta în țara lor, să crească mici și mari afaceri, să ajute la creșterea nivelului de trai. Moțiunea nu ține nici de cald, nici de foame. Singura preocupare a partidelor de Opoziție este să dărâme și să critice. Este prea puțin pentru o alternativă reală la guvernare”, zic PSD-iștii. Putem să ne dăm ușor seama ce se va întâmpla cu liberalii și cu ceilalți dacă, veavând încotro, chiar vor fi obligați să procedeze așa cum îi acuză PSD-iștii.
O mică mostră…
Ca o mică mostră a „nenorocirilor” pe care le vor aduce liberalii, PSD-iștii îi dau zor cu concedierile de la Compania de Apă. Au început scandalul săptămâna cealaltă, dar acum vin și plusează, anunțând că ei vor oferi consultanță juridică gratuită celor concediați. „Primesc în continuare semnale de la foști și actuali angajați, cu privire la ilegalitățile grave ce se comit la Compania de Apă. Zilele acestea, primele persoane au fost trimise în șomaj, în urma unor demersuri care sunt cel puțin suspecte și pe care le-am prezentat și cu altă ocazie. Acum, mai aflăm că unii angajați au fost dați afară după ce s-au dat mai multe teste, până a căzut cine trebuia și până au rămas în continuare angajați protejații PNL. Fac un apel public la cei disponibilizați de către Compania de Apă să nu accepte acest abuz al politrucilor puși în fruntea acestei societăți cu capital de stat și să lupte pentru drepturile lor. Suntem alături de acești oameni, care au fost dați afară pe criterii politice și mai puțin de competență, pentru că nu erau membrii ai PNL sau nu serveau interesului de partid. Îi invit pe cei care consideră că au fost abuzați de conducerea liberală a Companiei de Apă să mă contacteze și le vom pune la dispoziție consultanță juridică gratuită, în cazul în care doresc să se adreseze instanțelor de judecată, pentru a-și face dreptate”, anunță un deputat PSD. Adică, să vadă tot natul că liberalii care se țin de moțiuni sunt răi, pe când noi ținem cu poporul!
Înapoi la campania pentru locale!
Polemica pe marginea Companiei de Apă ține mai mult de campania pentru localele de anul viitor, fiind o temă electorală predilectă a PSD-iștilor, care de fiecare dată promiteau că, dacă ei câștigă, vor da afară o mulțime de angajați care taie frunză la câini. Ce să înțelegem, că dacă PSD va câștiga Primăria și Consiliul Județean nu va mai da afară pe nimenim ci, dimpotrivă, va mai angaja și alții? O altă temă locală de-a dreptul tocită aceea a Palatului Copiilor, a fost relansată în urma amenințării cu evacuarea din actuala locație, din cauză că Ministerul Educației nu mai vrea să dea bani pentru chirie. Un deputat PSD anunță că a adresat o solicitare Ministerului Educației, cerând identificarea de urgență a unor soluții pentru ca Palatul Copiilor din Arad să-și poată continua activitatea. „Palatul Copiilor din Arad este la un pas să-și închidă porțile, din cauza lipsei unui spațiu în care să funcționeze, urmând să fie afectați peste 2.000 de copii care își desfășoară activitatea în cadrul instituției. Până în acest an, Palatul Copiilor a funcționat într-o clădire retrocedată, chiria fiind suportată de Inspectoratul Școlar Județean Arad. În paralel, de mai bine de 11 ani a început construcția unui nou sediu al Palatului Copiilor, care însă primește an de an o finanțare extrem de redusă, astfel că lucrările înaintează greoi. Inspectoratul Școlar a transmis o adresă către Palatul Copiilor Arad, anunțând că din acest an școlar Ministerul Educației nu va mai suporta cheltuielile cu chiria, iar în același timp, Primăria Arad susține că nu poate acoperi aceste cheltuieli, până când nu se face transferul instituției în subordinea sa. Vă rog să analizați situația Palatului Copiilor din Arad și să-mi comunicați ce soluție ați identificat pentru ca această instituție să nu-și suspende activitatea“,solicită deputatul. Bine, frate, cine e de vină că se dau bani cu țârâita pentru noul palat, nu tocmai guvernul? Dacă pentru candidatura Vioricăi Dăncilă ați putut să adunați zeci de mii de semnături, nu nputeați să adunați și semnături pentru ca guvernul să plătească chiria, dacă tot nu are bani pentru construirea noului sediu? Faceți ceva, că, uite, liberalii v-o trag în freză și pe tema asta: „În ceea ce privește situația actuală a Palatului Copiilor, instituție aflată în pragul evacuării din clădirea în care a funcționat atât de mulți ani, Primăria Municipiului Arad a solicitat, de 2 ani de zile, transferul acesteia în subordinea sa, pentru a putea interveni și sprijini desfășurarea activității acestei instituții. Din păcate, Guvernul României nu a răspuns pozitiv acestei solicitări, fapt care îm­piedică Primăria să intervină pentru plata chiriei și continuarea activității cercurilor pentru copii, în această locație.
Imobilul în discuție a fost retrocedat, iar în actualele condiții, municipalitatea nu poate achita sumele aferente”. Mai rău, pe lângă faptul că arată că sunt dispuși să vină în ajutorul copiilor, vă mai dau și replica la acuzele privind politrucii puși de ei la Compania de Apă: „Vedem din nou, din păcate, rezultatul faptului că PSD a numit în funcții administrative politruci, așa cum putem constata și la nivelul Inspectora- tului Școlar, iar acest lucru duce inevitabil la situații precum cea de acum, când guvernul trage din umeri, iar activitatea copiilor e sub semnul întrebării”. Așa cum vă spusei, moțiunea trece, dar punctele acumulate în campania pentru locale rămân! Poate dregeți busuiocul săptămâna viitoare!
Simion Todoca

Recomandările redacției