Săptămâna politică arădeană

0
785

Nu e corect, liberali arădeni, de ce Santa Claus se scrie cu „c” românesc, nu cu K?

Santa Claus rides in his sleigh as he prepares for Christmas in the Arctic Circle near Rovaniemi, Finland December 15, 2016. REUTERS/Pawel Kopczynski SEARCH „KOPCZYNSKI SANTA” FOR THIS STORY. SEARCH „THE WIDER IMAGE” FOR ALL STORIES TPX IMAGES OF THE DAY – RTX2VCVZ

Pentru că deja am intrat în atmosfera Sărbătorilor de Iarnă, am decis ca săptămâna politică arădeană să nu mai fie politică, să nu mai scriu despre răfuielile verbale PNL-PSD, ci să mă cantonez într-o zonă dominată de luminițe, steluțe, postere cu Moș Crăciun, colinde și toate cele. Totuși, în ciuda efervescenței mele de iertare a tuturor și a toate cele ce se întâmplă, nu pot să-mi reprim un sentiment de maximă frustare: cum, adică, după ce Klaus Werner Iohannis a zdrobit orânduirea cea crudă și nedreaptă, a câștigat cu un scor zdrobitor toate alegerile, și-a instalat guvernul lui, Santa Claus se scrie în continuare cu „c” românesc, nu cu K? Cum au putut liberalii arădeni, fruntași pe țară la toate scrutinurile, să nu promoveze o inițiativă legislativă, care să prevadă că în România Santa Claus se scrie cu K? Absolut dezamăgitor, îi știu pe libe­ralii arădeni ca niște oameni inventivi, mereu pe fază, mereu gata să exploateze orice în folosul lor. Ce a lor, e a lor, întotdeauna au știut să-și facă din orice campanie electorală. De aceea zic, mă mir că nu s-a găsit nimeni să propună o inițiativă legislativă în acest sens. De fapt, poate că ideea a existat deja, mai ales că Werner Klaus are și guvernul lui, dar nu o fi fost de acord Donald Trump, care i-a spus că nu se poate, că a încercat și el, dar nu a fost de acord încăpățânatul ăla de Santa Claus, care i-a spus că el nu e nici american nici neamț.
Asta este doar o bucățică de dezamăgire, cel mai rău m-au dezamăgit liberalii arădeni că nu au avut nicio reacție după ce handbalistele române au realizat un adevărat miracol, în meciul cu ungu­roaicele. Cum, să nu te lauzi cu așa ceva, să nu spui că româncele au fost însuflețite și motivate de spiritul României normale, promovat de către Santa Klaus? Inadmisibil și impardonabil! Vă dați sea­ma ce impact ar fi avut un Comunicat al PNL, în care să se arate că viceprimarul Levente Bognar felicită echipa României pentru miraculoasa victorie cu echipa Ungariei? Pe de altă parte, nici PSD-iștii nu au fost mai breji, puteau să zică ceva, să se laude cu ceva. Sigur că doar glumesc, că nu mai vreau să discut despre politi- că în această perioadă, dar tot nu mă pot abține să dau un sfat PSD-ului: dacă tot ați ajuns în opoziție, nu mai folosiți metodele deja abandonate de către adversarii voștri!
Când te faultezi singur, degeaba ceri 7 metri
Că tot vorbeam de meciul cu unguroaicele, câștigat de ale noastre în urma unei lovituri de la 7 metri, în ultimele secunde, când te faultezi singur degeaba mai țipi că vrei 7 metri. Cam așa a făcut consilierul PSD Ilie Cheșa, care, fără să i-o ceară cineva, și-a scris demisia. Degea­ba a mai vrut după aceea să o retragă, pentru că aceasta a intrat urgent în vigoare, iar Prefectura a și fost deja notificată cu privire la pierderea mandatului de consilier a lui Cheșa. A tot încercat el s-o dreagă, spunând că a vrut doar să tragă un semnal de alarmă, dar se vede treaba că nu a știut că, de fapt, nu a tras semnalul, ci cuiul de la grenadă. Ziceam că nu mai vorbim despre politică. Păi, ce, asta e politică?
Drumurile politicii, politica drumurilor
Dacă PSD-iștii o țin tot așa, nici nu mai e nevoie să-i critice liberalii, care pot doar să mai facă niște drumuri prin județ ca să mai adune capital electoral pentru alegerile locale, care se apropie vertiginos. Iată, Consiliul Județean ne anunță că lucrările pe drumul Gurahonț-Buteni sunt în stadiu avansat, iar dacă ajută Santa Claus și nu se grăbește cu zăpada, se mai poate lucra în continuare, lucrările avansând din două direcții, atât dinspre Buteni (intersecția DJ 793) spre Berindia, cât și dinspre Gurahonț-Iosași spre Dieci.
„Am solicitat constructorului să avanseze cu lucrările cât de mult posibil, cât permite starea vremii, astfel încât disconfortul cetățenilor să fie cât mai mic. De asemenea, e de apreciat că lucrările au început din două părți, cu un număr impresionant de utilaje”, a afirmat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.
În prezent, pe tronsonul Buteni (intersecția DJ 793)-Berindia s-a turnat primul strat de asfalt, cel de legătură, pe ambele direcții de mers și se lucrează la amenajarea șanțurilor și toaletarea vegetației. Pe celălalt tronson, Iosășel-Pescari-Dieci se lucrează la consolidarea drumului, la pie­truire și la amenajarea șanțurilor. Pe întregul drum sunt alocate opt excavatoare și 15 camioane, iar până la menținerea timpului frumos se va pietrui întregul tronson de 22 de kilometri, arată cei de la CJA. Care, ca de obicei, mai aruncă o mâță moar­tă în curtea PSD, cu toate că acesta nu mai este la guvernare. „Dacă Guvernul PSD ar fi răspuns solicitărilor noastre de a finanța acest drum sau măcar dacă bugetul pe anul 2019 ar fi fost votat în timp util, acum am fi avut turnat un strat de asfalt pe tot tronsonul”, a comentat Iustin Cionca. Sincer, în locul liberalilor eu m-ași cam feri să vorbesc despre adoptarea bugetului, că, iată, mai sunt doar câteva zile până la sfârșitul anului și deocamdată nu prea sunt semne bune.
Lovituri sub centură
Semnele nu sunt prea bune nici în pri­vința tipului de campanie electorală pentru locale. Ajunși în opoziție, PSD-iștii nu vor mai avea problema apărării, ci doar a atacului, iar pentru aceasta vor lansa tot felul de bombe și știri alarmante, indife­rent că sunt reale sau inventate. Boala minciunii este adânc înrădăcinată în politica românească, indiferent despre ce partid vorbim. De pildă, PSD-iștii au țipat ca din gură de șarpe că „liberalii au tăiat banii pentru copiii cu cerințe educaționale speci­ale”, o temă electorală extrem de sensibilă. Cei de la CJA au dezmințit zvonul, dar îndoiala rămâne în mintea alegătorului, obișnuit să spună că nu nu iese fum fără foc. „Pentru corecta informare a cetățenilor, de la bun început trebuie precizat că nu se «taie» nici un fel de fonduri. Sumele la care se face referire în spa­țiul virtual și preluat de mass-media provin dintr-un excedent bugetar, adică din sume prevăzute, dar necheltuite. La începutul anului calendaristic, directorii instituțiilor de învățământ special sau special integrat au prevăzut sume maximale tocmai pentru a se asigura în procent de 100% banii necesari elevilor cu Cerințe Educa­ționale Speciale (CES). Sumele au fost calculate estimativ – ținând cont de toți elevii cu CES și de posibilitatea ca aceștia să frecventeze toate zilele de școală. Sumele neutilizate se datorea­ză, în general, următoarelor aspecte: legislația prevede ca alocația zilnică de hrană să se acorde doar dacă elevul frecventează în ziua respectivă programul școlar, dacă elevul nu frecventează școala, alocația zilnică de hrană nu se acordă; – în cazul în care elevul cu CES este internat în spital acesta nu poate primi dublă finanțare, deci el nu beneficiază de alocația de hrană de la școală, ci doar de la spital, un caz des întâlnit, din nefericire, la astfel de elev; un alt aspect se datorează abandonului școlar, elevii care au abandonat școala, nemaiprimind această alocație.
Ca atare, precizăm încă o dată că nu s-a «tăiat» nici un leu de la nici un elev, ci doar s-au reutilizat sumele neutilizate. Este regretabil ca unii oameni politici, care se consideră responsabili, să intoxice opinia publică cu știri false, cu rea intenție și fără a avea minimul de cunoștințe despre aceste aspecte legate de copiii cu cerințe educaționale speciale”, precizează cei de la CJA. Ce credeți că va reține românul, această explicație amplă sau minciuna spusă într-o singură propoziție, propagată cu litere de o șchioapă? Păcat, mare păcat că românii au fost determinați de către politicieni să nu mai creadă în nimeni și în nimic! Dar, gata, am zis că de sărbători nu mai facem politică! Vin colindele, spectacolele și toate celelalte manifestări tradiționale! 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.