Unirea e una, cugetele și simțirile, alta
Evenimentul săptămânii a fost, firește, sărbătorirea Unirii Principatelor sau, cum i se spune, Mica Unire. Arădenii adunați pe platoul din fața Palatului Administrativ au fost uniți în cuget și-n simțiri, au urmărit manifestarea fără să se contreze pe teme legate de apartenența politică a unuia sau altuia, lucru lăudabil atât pentru cetățeni cât și pentru reprezentanții partidelor care au fost acolo. Lipsa găștilor de agitatori arată că exploatarea electorală a evenimentului nu a fost ordin de serviciu pentru filialele din teritoriu ale partidului de guvernământ, ci mascarada de la Iași, unde Iohannis s-a apucat să vorbească despre alegerile anticipate și lupta împotriva corupției, adică împotriva PSD, a aparținut exclusiv șefului Statului. Acesta a vrut să arate poporului că el îi ordonă premierului, prezent la fața locului, să facă tot ce o ști ca să provoace alegeri anticipate, chit că îi convine sau nu, să impună alegerea primarilor în două tururi, pentru ca poporul să decidă, în mod democratic. La Arad nu a făcut nimeni așa ceva, iar rezultatul este că au lipsit huiduielile, chiar și atunci când prefectul a citit mesajul premierului Ludovic Orban. Pe scurt, toți au fost uniți în cuget și-n simțiri.
Capac pe oala din bucătăria
partidului
În interiorul partidelor importante, însă, apropierea alegerilor locale a cam șubrezit unirea-n cuget și-n simțiri, fiecare tabără cugetând și simțind exact invers față de cealaltă. Deocamdată, capacul pus pe oala din bucătăria internă rezistă, ciocnirile nerăbufnind în public. Deja nu mai este pentru nimeni un secret faptul că la PNL există mari divergențe în privința candidatului la Primăria Aradului, succesorul de­semnat de către liderul organizației județene, Gheorghe Falcă, nefiind agreat de către tot partidul. Nu sunt puțini cei care se tem că dacă vor fi alegeri în două tururi actualul candidat al PNL ar putea pierde, pe seama coalizării celorlalte partide. Aceștia așteaptă ca șefii de la București să impună candidatul care stă cel mai bine în sondaje, iar acesta nu este Bîlcea, lucru știut deja de către toată lumea. Cred că așteaptă degeaba, candidatul va fi tot cel desemnat de către conducerea organizației municipale, în deplin consens cu
voința celei județene. Cu toate că Ludovic Orban a declarat că doar la mijlocul lunii martie vor fi bătute în cuie candidaturile, șefii județeni au dat deja semnale de frondă, devansând mult termenul. Adică, poate Bucureștiul să spună ce dorește, noi facem tot cum vrem noi. Nu cred că Ludovic Orban va risca să provoace un scandal uriaș la una dintre cele mai puternice filiale din țară, ci, mai degrabă, va prefera să confirme candidatul desemnat de către conducerea acesteia, printr-un simulacru de sondaj.
Gurile rele spun că dacă se va întâmpla acest lucru contracandidatul s-ar răzvrăti și ar părăsi partidul, forțând o candidatură ca independent. Personal, nu cred în această variantă, iar după ce conducerea centrală va decide să nu intervină vor dispărea și taberele, toată lumea va fi fericită, cu lacrimi în ochi. Vor curge îmbrățișările și pupăturile, vor fi clamate forța și unitatea de monolit a partidului, iar trecutele disensiuni vor fi catalogate drept competiție internă democratică, în urma căreia a câștigat decizia majorității, a forurilor conducătoare la nivel județean și municipal. Iată, Iustin Cionca a fost din nou confirmat ca și candidat la președinția Consiliului Județean, indiferent că acesta va fi ales prin vot direct de către cetățeni sau de către consilierii județeni. Tărăgănarea unei decizii finale în această chestiune încurcă teribil strategia locală, pentru că alegerea președintelui de către consilierii județeni implică o serie de negocieri. Or, dacă USR, de pildă, ar avea șansa să-și impună candidatul, cum să mai negocieze PNL cu USR?
„Am insistat în acești ani să cofinan­țăm chiar și cele mai mici proiecte ale primăriilor locale care au contribuit la o schimbare în bine a vieții arădenilor. Am insistat să cofinanțăm cu prioritate contribuția primăriilor la proiectele europene pentru că am putut astfel aduce cu bani foarte puțini sume importante de la Bruxelles în bugetele locale. Nu e mai puțin important că am răspuns solicitării comunităților locale de a sprijini lucrările de renovare și modernizare a bisericilor. Am fost și voi continua să fiu în echipă cu primarii care scriu proiecte, sunt implicați și activi pentru dezvoltarea localităților lor”, a declarat Iustin Cionca. Este un mesaj transmis direct alegătorilor din județ, primarilor, care, indiferent de culoarea politică, au nevoie de sprijinul Consiliului Județean. Or, dacă președintele Consiliului Județean va fi ales de către consilieri, mesajul nu mai contează. Singura șansă, în această variantă, ar fi ca PNL să obțină peste 50% din numărul total al consilierilor județeni, astfel încât alegerea oricărui contracandidat să devină imposibilă.
Acțiuni electorale
În așteptarea deciziei conducerii centrale, contracandidatul intern al lui Bîlcea încearcă să puncteze la capitolul imagine, organizând tot felul de acțiuni cu iz electoral. Mai nou, sunt la modă așa-zisele dezbateri cu cetățenii, ba pe tema bugetului municipiului, ba pe tema reabilitării fațadelor printr-un ipotetic sprijin financiar pentru proprietarii clădirilor. Săptămâna trecută au fost două asemenea dezbateri, la care au participat doar organizatorii și doi-trei cetățeni convocați telefonic. Se vede de la o poștă că partidul nu pune umărul deloc, strâmbând din nas la aceste acțiuni, pentru că ele nu aduc puncte candidatului partidului, ci doar contracandidatului intern. Dacă primarul pe funcție ar urma să fie candidatul, să vezi atunci mobilizare, sălile ar fi umplute până la refuz de către cetățenii dornici să dialogheze, să facă sute de propuneri, care mai de care mai constructive.
Altă oală, alt capac
Nici la PSD nu mai există unire-n cuget și-n simțiri, oala fierbe dar capacul își face, deocamdată, treaba. Și acolo taberele sunt în așteptarea momentului decisiv, respectiv congresul. Perspectivele sunt, însă, altfel decât cele de la PNL, pentru că PSD nu mai este la guvernare. Bătălia între tabere nu se va încheia cu pupături și îmbrățișări, ci vor urma bătălii aprige, pe față, nu în interior. Până atunci, PSD-iștii încearcă să se mențină cât de cât în atenția electoratului, cu mici atacuri la adresa actualului guvern.
„Guvernul Minciună lucrează împotriva dezvoltării satului românesc și sabotează cel mai important program de după 1989, un program prin care mii de localități din țară au beneficiat de lucrări de infrastructură, în ultimii opt ani. Actualul Guvern PNL a alocat doar o treime față de sumele repartizate anul trecut de Guvernul PSD pentru comunitățile locale, prin acest program derulat de Ministerul Dezvoltării.
Prin această măsură, zeci de comune sau orașe din județul Arad vor rămâne fără bani pentru proiectele derulate prin PNDL. Fie că vorbim de modernizarea sau construcția de școli și grădinițe, de rețele de apă și canalizare, de asfaltare străzi sau iluminat public, aceste proiecte vor fi blocate din cauza incompetenței Guvernului PNL, care nu știe sau nu vrea să gospodărească bugetul național în folosul românilor. Vedem în fiecare zi că inte­- resele românilor sunt ignorate de actualul guvern. Nu sunt bani pentru investiții, pentru PNDL, pentru auto­- străzi, nu sunt bani pentru alocațiile copiilor, pentru creșterea pensiilor sau salariilor, se taie banii pentru copiii
instituționalizați, în schimb se acordă mari facilități unor bănci sau companii din energie și telecomunicații“, acuză PSD-iștii. Ei spun că guvernul se împrumută cu miliarde de euro, împovărând țara, dar nu mai spun că acesta o face pentru a menține pomenile electorale ale PSD, fiindcă dacă le taie se duce dracului partidul la alegeri.
În concluzie, actuala acalmie pe scena politică arădeană este provocată de bulibășeala totală la nivel național, dar după ce lucrurile se clarifică într-un fel sau altul va începe războiul între partide și nu în interiorul lor.
 

Recomandările redacției