Săptămâna politică arădeană

0
176

Aradul, locul unei posibile
sinucideri colective în PSD
Capul de afiș al politicii arădene din ultimul timp l-a constituit lupta surdă între Fifor și Căprar pentru funcția de președinte al organizației arădene a PSD. Deja a fost bătută în cuie data Conferinței Județene Extraordinare, adică 7 februarie. Departe de mine gândul de a ține partea unei tabere, dar nu pot să nu constat că se profilează dezastrul total al acestei organizații, cu sprijinul masiv al conducerii centrale, în care, deocamdată, senatorul Mihai Fifor ocupă un loc important. Nu știu dacă la presiunile sale sau nu, conducerea centrală a decis că de acum înainte nicio organizație județeană nu mai are dreptul să-și exprime, prin vot democratic, opțiunea pentru un candidat, ci trebuie să se supună deciziei șefilor. Recunosc că am rămas uluit când am văzut că membrii PSD Arad sunt excluși, nu doar de la dreptul de a candida, ci inclusiv de la dreptul de a vota! Este o premieră, niciodată nu am văzut așa ceva la niciun partid, nici măcar PDL-ul lui Băsescu nu și-a permis așa ceva! Ca să nu fiu acuzat că vorbesc aiurea sau că țin partea cuiva, vin cu argumente concrete: „În ciuda încercărilor repetate ale unora de a interpreta Statutul după bunul plac, tot CEX-ul de ieri a stabilit clar că la Conferința de la Arad vor participa doar cei prevăzuți în mod expres și limitativ de statut, după cum urmează: Comitetul Executiv Județean, primarii, viceprimarii, parlamentarii, consilierii județeni, președinții de organizații locale, care nu se regăsesc deja în CEX, precum și cele două Comisii deja menționate în Statut. Orice încercare de a forța trimiterea de delegați din partea organizațiilor locale la această Conferință Extraordinară este în afara cadrului statutar, lucru subliniat de conducerea partidului și în CEX”.
Pe românește, Conferința Județeană a fost transformată în ședință a Comitetului Executiv Județean, făcând abstracție de voința miilor de membri ai PSD Arad! Așa ceva nu am mai văzut la niciun partid! Pur și simplu, membrii PSD Arad sunt avertizați că părerea lor nu contează, că dacă nu le convine nu au decât să se care la care partid vor ei! Culmea este că acest exercițiu de dictatură este proclamat ca democrație de partid!
Ciocul mic, noi suntem la putere!
Celebra expresie a unei PDL-iste, rostită atunci când PDL a ajuns la guvernare, a ajuns, se pare, slogan al celor care conduc acum PSD-ul, dar nu adresată adversarilor politici, ci membrilor PSD! „PSD Arad are nevoie de liniște, de reconstrucție și de construirea unei echipe în limitele cadrului prevazut de Statut. PSD Arad are nevoie urgentă să arate arădenilor că merită încrederea lor. Vremea improvizațiilor a trecut! E momentul să redăm organizației forța de altădată, bazată pe profesionalism, competență, respect față de valorile social-democrate, respect față de cetățean”, zice Fifor. Care respect față de cetățean, dacă tu nu ai respect nici măcar față de membrii tăi, pe care îi excluzi de la vot, ci le spui să facă ciocul mic ? Care echipă, hombre ?
Care colectiv?
„Fac parte dintre cei care cunosc cel mai bine ce înseamnă PSD Arad, cu bune și rele, cu urcușuri și regrese, dar sunt și colegul și politicianul care intuiește drumul ascendent pe care îl poate deschide expertiza și umanitatea lui Mihai Fifor într-un colectiv, atât din punct de vedere stategic, cât și în calitate de catalizator, de liant. O punte între vechi și nou, cu proiecte, idei și soluții, menite să redea filialei doza necesară de realism, sinceritate și credibilitate. Știu, de asemenea, cum gândiți, ce simțiți, pentru că am fost mereu aproape de voi și așa voi fi întotdeauna. Nu e suficient să vrei, trebuie să și poți iar Mihai Fifor are ambele valențe din plin! PSD Arad, poate și trebuie să pășească într-o eră nouă, una modernă și coerentă, apropiată de spiritul social-democrat-european, cu nuanțe și semitonuri, cu oameni bine pregătiți și proiecte de un înalt grad de profesionalism. Tocmai de aceea, responsabilitatea schimbării, a unui nou început și suflul speranței este în mâinile delegaților la Conferința Județeană a PSD Arad”, zice deputatul Florin Tripa. Frate, care delegați, când tu interzici accesul lor, iar cei care vor decide vor fi doar șefii? Este limpede că nici Dorel Căprar nu dorește ca vechea gardă să revină la putere, inclusiv prin desemnarea unui candidat la preșe­dinția organizației, dar, deocamdată, mingea este aruncată în terenul lui Fifor, cel care se face, măcar în parte, vinovat de această interdicție.
Dar bumerangul,
ce te faci cu bumerangul?
S-ar putea ca manevrele lui Fifor să se întoarcă, precum un bumerang, exact împotriva lui, iar așa-zișii delegați să decidă că nu vor un șef care vrea să-i schimbe, ci îl preferă pe cel care i-a numit, i-a desemnat candidații la primării sau i-a făcut consilieri. Spuneam, recent, că PSD Arad ar trebui să deschidă larg porțile pentru toți cei care de-a lungul timpului, adică după revoluție, au înființat și au crescut PDSR-ul, devenit PSD, dar, iată, aceștia sunt excluși din start, că așa a vrut conducerea centrală. Normal ar fi ca la funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene să candideze măcar trei persoane, iar de votat, să voteze cât mai mulţi delegaţi. Am fost contactat de către mulți dintre aceștia, iar indignarea lor a fost maximă, foști lideri locali țipând ca din gură de șarpe că nu au voie nici măcar să fie delegați la Confe­rința Județeană, darămite să candideze. Oare, pe cine vor da vina aceștia, pe Căprar sau pe Fifor? Pun această întrebare pentru că s-ar putea ca decizia aiuristică să se repercuteze exact asupra celor care au provocat-o. Este la mintea cocoșului că actualii aleși locali și șefi de organizații, care vor vota, nu au cum să fie de acord cu deputatul Tripa și cu Fifor, care vorbesc despre o eră nouă, echipă nouă, adică, fără ei! Căprar se poate scăpa elegant, spunând că nu el a interzis accesul vechii gărzi, ci Fifor, care vrea să pună mâna pe organizația județeană, pentru a-și asigura un nou mandat de parlamentar, indiferent ce se va întâmpla la congresul PSD.
De la Marius Lazăr, la Fifor
Nu vreau să fac nimănui un proces de intenție, dar întreb: ați văzut vreodată o filială arădeană a vreunui partid, indiferent care ar fi el, condusă de către cineva străin, impus de la centru, care să performeze? Niciodată! Cel mai la îndemână exemplu este chiar PSD Arad, care, o perioadă, l-a avut ca președinte pe Marius Lazăr, cu acceptul și sprijinul lui Florin Remețan, pentru că așa i-a poruncit partidul. Cu tot sprijinul lui Remețan, Marius Lazăr a pierdut, în cele din urmă, în favoarea unui autohton, chit că era chiar un politician de marcă, bine pregătit din toate punctele de vedere. Părerea mea este că așa se va întâmpla și cu Fifor, dar asta nu înseamnă că PSD Arad va da vreun semnal de reformă în PSD. Sper că aceia care vor câștiga nu vor trece la răzbunări și execuții, ci vor avea minte să demonstreze arădenilor că, indiferent că ești de dreapta sau de stânga, contribui la ceea ce-fără nicio aluzie la numele ziarului nostru- înseamnă „Glasul Aradului”. Cândva, PSD avea un slogan- „Aproape de oameni, împreună cu ei”. Or, cum poţi să fii aproape de toţi oamenii, când tu nici măcar oamenilor tăi, membrii partidului, nu le dai voie să aleagă pe cine vor să-l aibă conducător? Mai sunt doar câteva zile şi vom afla deznodământul, dar, indiferent care tabără câştigă, PSD Arad tot în pierdere va ieşi dacă va intra în alegerile locale cu o organizaţie scindată, cu certuri şi scandaluri. Aşteptăm cu interes să auzim nu atât mesajele câştigătorului- pentru că ştim exact ce va spune- cât pe cele ale perdantului. De acesta va depinde în mare măsură impresia pe care şi-o va face elec­- toratul arădean despre PSD, cel care votează.
Simion Todoca

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.