Politică locală cu frâna de mână trasă de la București
Bălăceala stupidă în imprevizibil și amatorism a celor care conduc de la București țara a creat numeroase probleme în teritoriu, indiferent despre ce partide politice vorbim. Principalii competitori din județe au fost lăsați nepermis de mult cu ochii în soare, făcând aproape imposibilă schițarea unui program, a unei agende privind alegerile locale și cele parlamentare. Nu știu cum este în alte județe, dar în ceea ce privește Aradul, singura forță politică capabilă să acționeze în acest haos a fost PNL, de fapt, fostul PDL, o adevărată mașinărie politică. Fără să mai aștepte deznodământul mașinațiunilor de la București, PDL-iștii arădeni, care acum se numesc liberali, au găsit soluții valabile pentru toate variantele, alegerea primarilor
într-un singur tur sau în două, alegerea pre­­- ședinților consiliilor județene direct de către cetățeni sau de către consilierii județeni, alegeri parlamentare la termen sau anticipate. Așa că au stabilit deja candidații, atât pentru locale cât și pentru parlamentare.
Liberalii arădeni, ca să le spunem așa, deși vorbim despre PDL-iști, au fost forțați să renunțe la vechi proceduri strategice pe care le-au aplicat cu succes de-a lungul anilor. De pildă, întotdeauna pe listele de candidați la locale pentru CLM și CJA erau plasate pe primele locuri persoane cu mare vizibilitate și popularitate, pentru a trage în sus lista, după care acestea renunțau rând pe rând, pentru a candida la parlamentare. Știindu-se dinainte că greii vor renunța la mandat, în campanie se înhămau la treabă și cei care se aflau, pe liste, pe locuri considerate, în mod normal, neeligibile, dar care deveneau eligibile după retragerea celor care au tras în sus lista partidului. Acum, pentru că nimeni nu știe dacă alegerile parlamentare se vor ține sau nu concomitent cu cele locale, au fost obligați să renunțe la acest artificiu, să stabilească de la bun început cine candidează la locale și cine la parlamentare. Nefiind pe liste, la locale, nume cu greutate, se pot pierde voturi, adică mandate. Or, un singur mandat în plus sau minus poate însemna extrem de mult la alegerea viceprimarilor și vicepreședinților Consiliului Județean.
Handicapul, transformat în avantaj
Departe de mine gândul de a pleda pentru un partid sau altul, vreau doar să fac o radiografie cât mai apropiată de realitate a scenei politice de astăzi. Am arătat deja că bâjbâielile de la București frânează considerabil strategiile pe plan local, inclusiv pe cele ale actualului PNL Arad. Cu toate acestea, PNL Arad beneficiază de blocajul principalilor concurenți, care pur și simplu sunt paralizați, din cauza conducerilor lor de la București. PSD Arad este frământat de războaie interne, Fifor și Căprar luptă la baionetă, așa că nimeni nu mai are timp să se ocupe de pregătirea alegerilor locale și parlamentare. A propos de asta, ca să înțeleagă și membrii de rând ai PSD din județ, șefii de la București au dizolvat doar conducerea județeană a PSD Arad aleasă la Conferința Județeană Extraordinară și nu vechea conducere! Aceasta este în conti­nuare valabilă, singura modificare fiind
înlocuirea președintelui Dorel Căprar cu interimarul Nistor de la Hunedoara, care pregătește Conferința Județeană Extraordinară. Nu știm, deocamdată, dacă rămân aceeași doi competitori, adică Fifor și Căprar, sau se vor mai putea înscrie și alții. Un amănunt, zic eu, extrem de important, pentru că una este ca bătălia să se dea doar între cei doi sau să existe și un al treilea candidat. În condițiile absenței lui Fifor, care a refuzat să participe la acea Conferință, Căprar, fiind singur pe listă, a avut 5 voturi împotrivă. Cu totul altfel vor sta lucrurile acum, cu Fifor în sală!
De asemenea, va fi interesant de văzut dacă, de această dată, va fi prezent Marcel Ciolacu sau Stănescu, sau aceștia îl vor lăsa pe președintele PSD Hunedoara, care este președinte interimar la PSd Arad, să conducă ședința pe care a organizat-o. Tare sunt curios dacă va mai fi votată rezoluția privind susținerea la congres a unui anumit candidat, altul decât Ciolacu. Să trecem peste aceasta, să vedem cum stă celălalt competitor, adversar al PNL Arad, adică USR. Pur și simplu, mai rău ca PSD-ul! Șefii lor de la București o lălăiesc de moare lumea, nimeni nu știe exact dacă e cu PLUS sau cu minus, săracul europarlamentar de Arad, prezidentul USR Arad, încă nu este sigur dacă poate să-l lase pe deputatul Sergiu Vlad să candideze la Primăria Aradului sau va trebui să pună pe cineva de la Cioloș, nu știe dacă va trebui sau nu să pună pe listele de candidați la CLM și CJA, pe locuri eligibile, oameni ai partidulețului lui Cioloș. Mai rău, nu știe pe cine să pună pe listă la alegerile parlamentare, poate că dacă PLUS Arad rămâne cu un singur membru, ăla va trebui să fie cap de listă, în virtutea protocolului! Putem să ne dăm seama cât de mare este sentimentul de frustare cauzat de această stare de incertitudine. Se știe că, la nivel național, USR vrea alegeri anticipate, dar la nivel local vor avea și ei exact aceeași problemă ca și PNL, nu vor putea să folosească oamenii cu mare vizibilitate pentru ridicarea scorului la locale, dacă vor fi anticipate. Repet, nu țin partea nimănui, vreau doar să arat avantajul pe care, la ora actuală, PNL Arad îl are față de ceilalți concurenți. În ochii arădenilor, este singurul partid serios, singurul care știe ce vrea și ce face. În perioada în care PSD și USR stau în expectativă, PNL își va promova intens candidații, pe care deja i-a anunțat. Sigur, electoratul este imprevizibil, poate fi influențat pe ultima sută de metri de teme electorale cu greutate, în special măsuri de ordin social de impact sau, mai ales, scandaluri, reale sau fabricate.
Campanii două în una
Desigur, marele avantaj al PNL Arad este faptul că deține puterea locală și orice realizare de ordin administrativ se contabilizează electoral exclusiv de către liberali. Mai mult, dacă vor fi alegeri parlamentare anticipate, concomitent cu cele locale, argumentele electorale pentru locale își vor face efectul și la parlamentare, fără să mai fie nevoie de prea multe teme la nivel național.
De exemplu, Iustin Cionca, președinte al CJA, dar și prim-vicepreședinte al PNL Arad, anunță că, datorită reprezentanților PNL în administrație, „Ambulatoriul Integrat al Compartimentului Clinic de Boli Infec­țioase Copii Arad va intra, în perioada următoare, în circuit medical, în urma modernizării secţiei, printr-un partene­riat al administraţiei, Asociaţiei „Cetatea Voluntarilor”, mediului de afaceri şi a unor arădeni inimoşi”.
Este acesta un argument electoral valabil atât pentru locale cât și parlamentare? Sigur că este.
Apoi, același PNL-ist, Iustin Cionca, ne spune că „lucrările de reabilitare a drumului județean care leagă comunele Târnova şi Tauț avansează în mod alert. Tronsonul, în lungime de 9,1 kilometri, este modernizat din fonduri proprii ale Consiliului Județean Arad”. Tot el le spune arădenilor că i-a chemat pe cei de la ENEL la o discuție cu primarii din județ. „Am insistat pentru această întâlnire față în față, pentru că ENEL trebuie să înțeleagă că există probleme grave la nivelul întregului județ din cauza rețelei învechite. Compania ENEL trebuie să răspundă solicitărilor cetățenilor și autorităților locale pentru că activitatea sa nu asigură doar gradul de confort al cetățenilor, ci ține și de siguranța lor. În anii precedenți, m-am adresat Consiliului Suprem de Apărare al Țării cu solicitarea de a determina ENEL să modernizeze rețeaua de furnizare a energiei electrice, în urma unor defecțiuni care a lăsat în beznă, zile întregi, mii de consumatori din Arad”, spune Cionca. Crede cineva că îi doare undeva pe cei de la ENEL de ce le cere Cionca? Sigur că nu, din moment ce chiar Cionca spune că plângerea lui pe această temă, inclusiv la Consiliul Suprem de Apărare a Țării, nu a avut nici un efect în anii scurși de atunci. Da, dar pentru electorat dă bine, arată că PNL-iștilor le pasă de cetățeni. Ce să mai spunem despre anunțul că „Proiecte de dezvoltare în valoare de 40 de mi­lioane de euro intră în finanțare în județul Arad!”. Am putea continua la
nesfârșit, dar nu vreau decât să subliniez ce avantaje electorale are partidul care deține puterea locală față de cele care sunt în opoziție. Acestea nu se pot lăuda cu nimic, pentru că, neparticipând la adminstrație, nu își pot trece în cont nicio realizare, așa că în campanie nu pot decât să scoată în evidență nerealizările celor care sunt la putere. În concluzie, PNL a început demult campania electorală, în timp ce adversarii săi au cu totul alte probleme. Vom vedea efectele la urne, dar, așa cum spuneam, oricând pot să apară surprize.
Simion Todoca

Recomandările redacției