Săptămâna politică arădeană

0
1046

Cum, adică, nu va mai fi
Bognar Levente viceprimar?
Toate evenimentele politice de pe scena arădeană pălesc în fața zguduitoarei decizii a UDMR Arad de a-l scoate la pensie pe Bognar Levente, eternul viceprimar al Aradului. UDMR Arad a decis să-l pună candidat la Primăria Aradului pe răsfățatul presei spor­tive, Alexandru Meszar, renunțând la matusalemicul Bognar. Este clar că UDMR nu își face vreo iluzie că Meszar ar putea să câștige Primăria Aradului, pentru că, fiind un singur tur, voturile se dau pentru partid. Meszar nu are cum să ia mai mult de 6%, cât are UDMR la Arad, dar, dacă ia atât, va fi un argument irefutabil ca el să fie desemnat de către UDMR ca și candidat la funcția de viceprimar, deși Bognar este cap de listă la CLM. Eu zic că nu UDMR va decide cine va fi candidatul de viceprimar, ci PNL, care, având în vedere supremația absolută în Arad, va câștiga fără probleme Primăria Aradului, indiferent cine va fi candidatul. Vorba unui fost lider al PDL, poți să pui și un sac de cartofi să candideze și va câștiga, pentru că oamenii votează partidul.
Electoratul, însă, este extrem de imprevizibil, poate fi influențat și de o groapă în asfalt în care cetățeanul dă cu mașina în timp ce se îndreaptă spre secția de vot. Dacă majoritatea în CLM nu va putea fi asigurată de către UDMR, ci de către alt partid-nu spun care- PNL va fi obligat să caute alți aliați și să voteze un alt viceprimar decât un consilier de la UDMR. Un scenariu puțin probabil, dar posibil. Să nu uităm că actualul PNL a mai fost în situația de a nu avea viceprimar, fiind obligat să cedeze un post UDMR și unul
PP-DD, pentru a avea majoritatea necesară. Așadar, UDMR își întinerește garnitura, deși, la drept vorbind, Meszar este mai degrabă PNL-ist decât UDMR-ist.
Dar, să mergem mai departe în incursiunea săptămânală, să vedem ce s-a mai întâmplat în politica arădeană. Păi, s-a întâmplat că, așa cum era de așteptat, un număr important de PSD-iști marginalizați după schimbarea conducerii au migrat către un alt partid. Nu către unul măcar observabil, ci către unul de buzunar, Partidul Puterii Umaniste-social liberal, înființat de către Dan Voiculescu după ce fostul său partid, Partidul Conservator, a fuzionat cu partidul lui Tăriceanu, formând ALDE. Sincer, nu am nimic împotriva micului partid sau împotriva lui Dan Voiculescu, dar nu prea văd ce ar putea să realizeze acesta la alegerile locale. Eventual, ar putea să încurce ALDE, prin acapararea câtorva voturi ale foștilor conservatori care au plecat când s-a făcut fuziunea. Nu este cine știe ce, dar la alegerile locale chiar și câteva zeci de voturi contează la realizarea sau nerealizarea pragului de intrare în CLM și CJA.
Că tot veni vorba despre ALDE, oamenii sunt ținuți mai departe cu frâna de mână trasă, pentru că habar nu au încotro o va apuca Tăriceanu, care pare hotărât să pulve­rizeze partidul, după principiul eu te-am făcut, eu te omor. Cert este că alegerile bat la ușă, iar cei de la ALDe stau și așteaptă fără să știe ce anume.
În aceste condiții, politica arădeană cam bate pasul pe loc, fiind văduvite de evenimente importante. Cu toate acestea, politicul își mai ițește capul din spatele unor măsuri administrative. Fără îndoială, cea mai importantă a fost anunțarea intenției de expropriere a terenurilor din zona Cometei, pentru a se putea realiza extinderea rețelei de canalizare. De fapt, ținta principală este o problemă cu mare impact electoral, pasajul, la care nu se mai lucrează. La mai multe scrutinuri succesive, atât PNL cât și PSD au exploatat la maximum tema pasajelor, fiecare promițând că le va rezolva cât ai zice pește, spre deosebire de celălalt, care nu a făcut nimic. Sperăm că la alegerile locale din 2024 nu va mai exista această temă electorală, dar să nu zicem hop până nu trecem pragul.
Până una, alta, partidele politice arădene așteaptă să se taie odată nodul gordian, să se decidă definitiv dacă vom avea sau nu vom avea alegeri parlamentare anticipate. Așa cum mai ziceam, singurele partide pentru care nu contează când vor fi alegerile parlamentare sunt PNL și UDMR. Partidele mici ar prefera ca acestea să fie la termen, pentru ca până atunci să poată să atragă de la cei mari oameni care vor fi scoși de pe liste. Mai un pic și vom afla cum vor decurge lucrurile. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.