Săptămâna politică arădeană

0
354

Vedeta săptămânii a fost Gigacaloria
Căldura arădenilor pe timp de iarnă, mai ales pericolul sistării furnizării ei de către CET, este de mult timp mană cerească pentru propaganda politică a opoziției locale. An de an, înainte de venirea iernii PSD bombardează administrația cu acuze că bagă bani cu nemiluita în gaura neagră numită CET, care ar trebui desființată, că respectiva companie nu este decât o pușculiță a PD-PDL-PNL. Parcă îmi aduc aminte că atunci când a izbucnit scandalul Șova-Ponta -Turceni-Rovinari s-a descoperit că și CET Arad livra sume consistente biroului de avocatură al lui Șova, absolut de pomană, dar PSD-iștii, care țipau că CET umple buzunarele de partid, nu au zis nici pâs. Păi, da, buzunarul lui Șova era roșu, nu portocaliu sau galben.
Așadar, nu se putea ca în acest an să fie altfel, din moment ce CET este tot acolo, tot cu datorii imense, din cauza cărora este mereu cu sabia închiderii definitive deasupra. Colac peste pupăză, ANRE a stabilit că acesta trebuie să crească tariful local pentru transportul energiei termice livrate populației. Așa că săptămâna trecută s-a declanșat un adevărat război al declarațiilor, PSD acuzându-l pe Falcă și viceversa. Mai întâi a intrat în scenă Falcă, spunându-le arădenilor, prin intermediul comunicatelor de presă, că Guvernul PSD face pe stăpânul în Arad, hotărând ce costuri trebuie să suporte pentru căldură. „Suntem martorii efectelor nefaste ale Guvernării PSD şi Ordonanţei nr.114. ANRE ne-a transmis noul preţ de producere a energiei termice. Pentu a
diminua impactul acestor măsuri defectuoase asupra populaţiei, în ur­mătoarele două luni, Primăria va subvenţiona diferenţa de preţ. Chiar şi aşa, arădenii vor trebui să facă faţă scumpirilor în lanţ la combustibili, gaze naturale, energie electrică”, a declarat Falcă. Au urmat replicile acide ale PSD-iștilor, s-au succedat episoade dramatice de răfuieli, iar punctul culminant a fost votul în CLM. Unde, așa cum deja se știe, în ciuda fulgerelor și trăsnetelor opoziției, scumpirea Gigacaloriei a fost bătută în cuie de către mașina de vot a puterii locale. Atâta i-a trebuit senatorului Fifor! „ Falcă perpetuează moartea clinică a sistemului energetic arădean pe buzunarele cetățenilor”, a tunat fostul ministru.
„Încă din start am deschis frontul pentru o discuție serioasă, argumentată pe tematica CET, una pe care Gheorghe Falcă a respins-o, recurgând la cea mai absurdă soluție posibilă, majorarea tarifului Gigacaloriei la 400 lei”. Să ne fie cu iertare, dar soluția absurdă a fost dictată de către ANRE, adică de către Guvern. Hai să spunem că Falcă le-ar fi ordonat consilierilor PNL să voteze împotrivă. Ce s-ar fi întâmplat, nu cumva CET ar fi fost obligat să-și închidă porțile, iar PSD ar fi făcut un scandal monstru? Parcă văd știrea cu litere de o șchioapă:„Primarul Gheorghe Falcă sfidează dispozițiile obligatorii ale ANRE, lăsându-i pe arădeni în frig!”. Să fim serioși, ANRE a spus că trebuie scumpită căldura, pentru că altă soluție de salvare a CET nu există, nicidecum nu a sugerat alternativa „deschiderii frontului pentru o discuție serioasă”.La urma urmei, d-le senator, dacă Guvernul poate să impună creșterea tarifelor, de ce în atâția ani de când este la putere PSD nu a găsit soluții să impună și invers, adică scăderea tarifelor aberante impuse de Falcă? „De ani de zile primarul a intrat într-o buclă a absurdului, neasumându-și politic sau administrativ proasta gestiune a CET, pierderile imense din rețea, cu consecințe incalculabile pentru populație. Am vorbit de nenu­mărate ori despre jaful de la CET Arad, societate în subordinea Primăriei municipiului. Ani de zile de lipsă de investiţii în reţele, peste 8 milioane de euro din programul de reabilitare a reţelelor cu sprijin elveţian pierduţi din indolenţa lui Falcă, căpuşarea şi politizarea societăţii, toate au dus la ceea
ce avem azi în mod real: peste 40% pierderi pe reţeaua de termoficare”, ziceți dumneavostră. Dacă este așa, de ce onor Guvernul PSD nu a intervenit în niciun fel, ca să stopeze neregulile? De ce nu a inițiat un program guvernamental pentru modernizarea tuturor sistemelor centralizate din țară, în așa fel încât acestea să devină profitabile? Nu cumva pentru a încuraja debranșarea românilor de la aceste sisteme,spre profitul uriaș al celor care produc centrale termice de apartament? Se pare că guvernele au fost încurajate de către UE să facă acest lucru, dar iată că acum aceeași Uniune Europeană vrea să pună din nou accent pe sistemele centralizate, care produc mult mai puțină poluare.
Dar, să trecem la ale noastre și să vedem ce mai zice Fifor: „Anul acesta a preferat din nou să mintă, aruncând vina în mod imaginar pe Guvern, cu referire la Ordonanța 114, care în rea­litate modifică doar contribuția către ANRE a titularilor de licențe din domeniul energiei electrice și/sau al gazelor naturale, în timp ce pentru activitatea de termoficare rămâne la 0,1%. Așa că argumente ZERO din partea lui Falcă”. Să o luăm băbește: dacă titularii de licențe sunt obligați să plătească mai mult, de unde își vor scoate pârleala, nu tot din ta­rifele către consumatori?
Dar, să lăsăm Gigacaloria, că, iată, se pare că iarna își dă obștescul sfârșit, soarele ne va da căldură gratis, dacă nu cumva se gândește guvernul să pună taxe și pe asta, ca și pe apa de ploaie, iar arădenii nu se vor mai sinchisi de problema CET-ului. Se vor bucura de ultimele săptămâni în care mai pot să circule în voie, până la începerea spargerii totale de pe centru, anunțată de către Primărie, admirând frumoasele sensuri giratorii „personalizate”, cu brăduți în mijloc. „Pentru amenajarea peisagistică a fost folosită piatră decorativă albă, iar în mijloc a fost plantat un brăduţ argintiu. La final au fost instalate indicatoarele rutiere şi elemente de siguranţă reflectorizante. Rezultatul final este unul spectaculos. Municipalitatea dă asigurări că acesta este doar începutul, fiecare sens giratoriu urmând să fie reamenajat”, ne anunță Primăria. Sigur, nu ne spune cât costă piatra decorativă și cine o furnizează, dar dacă asta sporește siguranța în trafic, cum ne asigură primarul, atunci, asta este, să schimbăm piatra, că tot schimbăm și pavelele de pe trotuare cu dale de granit!
Premieră absolută la Arad!
Săptămâna trecută a marcat și un eveniment neobișnuit în politica arădeană: un deputat PSD se laudă cu o inițiativă proprie, pune la curent populația cu stadiul demersului său, explică avantajele pe care le vor avea cetățenii comunelor din realizarea proiectului. În tot comunicatul de presă, destul de lung, nu apare obișnuita sintagmă „spre deosebire de PNL, căruia nu-i pasă de cetățeni, noi facem…ne gândim la…”. Cum spuneam, o premieră. Inițiativa cu pricina este prelungirea magistralei de gaz în județ „o oportunitate unică pe care trebuie să o conștientizeze fiecare primar”, cum se zice în Comunicat.
Da gazu cât costă gazu?
„Foarte important de știut este că Transgaz se ocupă de întocmirea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic, plus execuția lucrării în sine pentru prelungirea magistralei transport gaz. Autorităților locale le revine însă sarcina de a realiza studiul de fezabilitate pe partea distribuției de gaze în localitățile lor. Chiar îi îndemn și îi sfătuiesc pe primari să se apuce de treabă pentru că cetățenii acestui județ merită cu adevărat să li se ofere concret o alternativă energetică viabilă. Împreună cu colegii mei, parlamentarii social-democrați de Arad, vom face tot ceea ce ne permit din punct de vedere legal, prerogativele mandatului, fie că este vorba despre consultări publice, discuții cu autoritățile centrale sau reuniuni repetate de lucru cu primarii din județ. Important este ca proiectul să se deruleze armonios și să aibă o finalitate în folosul arădenilor”, afirmă deputatul PSD. Vă spun din proprie experiență că bieții primari vor da banii degeaba pe studiile de fezabilitate, pentru că vor constata că, la țară, pe o stradă nu există mai mult de doi-trei doritori de introducerea gazului, iar Transgaz face afa­cerea doar dacă este profitabilă. Iar dacă nu sunt destui clienți,nu are cum să fie profitabilă.
Fum alb pe coșul Consiliului Județean!
Habemus Vice! Răzvan Cadar a fost ales vicepreședinte al Consiliului Județean Arad, pe locul lăsat liber de Claudia Boghicevici. În ciuda multelor speculații și zvonuri, totul a decurs fără emoții pentru secretarul general al organizației județene PNL Arad.
AVE, Caesar, Timișoara te salută!
„Bună ziua, Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă este prezent azi la Timişoara unde începând cu ora 9:30 a fost programată întâlnirea dintre membrii Alianţei Vestului(AVE) şi reprezentanţii Comisiei Europene. Este o întâlnire de lucru cu scopul de a obţine finanţare directă pentru proiectele prioritare pe care le au în vedere cei patru edili: Nicolae Robu (Timi­şoara), Gheorghe Falcă (Arad), Ilie Bolojan (Oradea) şi Emil Boc (Cluj Napoca) ”, eram anunțați prin intermediul scurtului comunicat de presă. În ziua următoare, am fost chemați la conferință de presă în biroul primarului. Eram gata să pun rămășag că suntem convocați pentru a ni se vorbi despre documentele de inestimabilă valoare elaborate la întâlnirea de la Timi­șoara. Când colo, nimic, niciun cuvânt despre asta. Se adeverește încă o dată cu AVE este doar gargară electorală liberală.
Bugetul, ah, bugetul!
PSD-iștii arădeni au tunat și au fulgerat împotriva lui Klaus Iohannis, „care a decis să conteste la Curtea Constituțională bugetul de stat pe 2019, blocând astfel întreaga Românie. De la ministere, până la primării și instituții locale, totul este paralizat din cauza intereselor electorale de moment ale preșe­dintelui Klaus Iohannis, care a ajuns să sacrifice dezvoltarea României, din dorința disperată de a obține încă un mandat…
Primarii stau și așteaptă bugetul, pentru a ști pe ce se bazează, ce fel de investiții vor demara în acest an și câte vor putea fi duse la bun sfârșit. De asemenea,creșterea alocațiilor pentru copii ar fi trebuit să aibă loc la 1 martie, dar demagogia și populismul deșănțat al lui Iohannis au blocat și această inițiativă…Este evident că demersul președintelui nu are nicio legătură cu modul în care s-a elaborat bugetul pe 2019, ci este unul pur electoral și în același timp un act deliberat de blocare a economiei naționale“, spun PSD-iștii.
Dragi PSD-iști, primarii așteptau încă de prin noiembrie-decembrie anul trecut bugetul, ca să știe pe ce se bazează, așa că toate belele despre care vorbiți nu le-a provocat Iohannis, că nu el trebuie să facă bugetul. Uite, zilele trecute, la o conferință de presă, președintele UDMR ne-a spus că în Ungaria bugetul pe anul viitor se face în aprilie! Mai puțin și dădeați și voi bugetul, dar pe anul în curs, de 1 Aprilie! Așa măcar aveați ulterior o scuză!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.