Pe măsură ce perioada până la alegerile locale se scurtează, principalii actori politici de pe scena arădeană își radicalizează discursul și scot la atac armele grele din arsenalul politic. Unele sunt de ultimă generație, altele sunt vechi și cunoscute de către toată lumea. De pildă, canalul Mureșel a fost calul de bătaie al tuturor celor care s-au bătut pentru supremația administrativă pe plan local. Toți au promis că vor rezolva această problemă puturoasă, dar nimeni nu a făcut nimic. La momentul în care nervii arădenilor erau întinși la maximum, cerând socoteală celor care au promis dar nu s-au ținut de cuvânt, tensiunea a fost dezamorsată prin pasarea problemei de la un partid la altul, de la municipalitate la stat, prin mișcări care puțeau rău de tot a complicitate. Săptămâna trecută s- consumat un nou episod al pestilențialei afaceri, PNL-iștii au acuzat PSD-ul că refuză să predea canalul Mureșel administrației locale, hotărâtă să îndepărteze chirurgical acest buboi de pe fața Aradului. Să fim bine înțeleși, vorbim despre acel PD-PDL care, în multele campanii electorale, acuza guvernul care, prin Apele Române, refuza să preia monstruoasa sarcină, lăsând-o în cârca administrației locale, care nu dispunea de mijloace, mai ales financiare. După ce, în sfârșit, s-a realizat preluarea de către ANIF, care, de bine, de rău, a început să miște câte ceva, actualii liberali s-au gândit că pot din nou să folosească acestă temă electorală. Așa că au ieșit la atac.

Ca la radio Erevan

Situaţia Mureşelului este clară: administraţia locală a solicitat în repetate rânduri să îl preia, pentru a investi şi a rezolva problema. Printr-o hotărâre a Consiliului Local Municipal din 2016, a solicitat administrarea pentru 6 500 metri, pe suprafaţa oraşului. La finalul lui 2016, Guvernul tehnocrat de atunci a fost de acord cu o formulă în care administraţia locală să administreze 6 000 de metri din Mureşel, în anumite condiţii. La scurt timp, Guvernul s-a schimbat şi nu am mai primit niciun răspuns pe această temă. Guvernul PSD ALDE nici nu investeşte în Mureşel, nici nu îl dă administraţiei locale. Mai mult, o adresă din 2018, semnată de domnul Purcaru, conţine două elemente importante: ANIF a depus un proiect pe fonduri europene pentru amenajarea Mureşelului, deci nu se pune problema să fie în administrarea Aradului; ANIF cere Primăriei documentaţia cu privire la Canalul Mureşel, partea întubată, pentru că nu o are. Rezultă de aici foarte clar lipsa de implicare şi de interes, dar mai ales intenţia de a ascunde situaţia reală şi de a-i minţi pe arădenii afectaţi. Cerem PSD şi ALDE să se implice şi să ne lase să intervenim pentru a rezolva o problemă presantă pentru arădeni”, zice Segiu Bîlcea, aflat în pole position în cursa pentru Primăria Aradului. (Mai rămâne de văzut, în cursele automobilistice se mai întâmplă ca echipajele să fie schimbate în ultimul moment). Dar, să mergem mai departe…

directorul ANIF, Mircea Purcaru, zice că e ca la radio Erevan, că nu ANIF refuză să predea canalul, ci că Primăria refuză să îl preia!

Prin adresele 1984 din 30.08.2016 şi adresa nr. 2070 din 12.09.2016 ANIF transmite Primăriei Arad rugămintea de a-şi manifesta în scris intenţia de preluare a intravilanului Canalului Mureşel, nu doar prin conferinţe sau declaraţii de presă. În data de 21.10.2016 prin adresa 2313 Primăria Arad înştiinţează ANIF că prin Hotărârea 326 din 30.09.2016 privind intenţia de preluare a unei porţiuni a Canalului Mureşel. În data de 21.10.2016, Primăria Arad ne transmite Hotarârea HCLM nr. 326 din 05.10.2016, care aprobă intenția de preluare a administrării canalului situat în intravilanul Municipiului. În hotărâre, la articolul 2, se prevede ducerea la îndeplinire a preluării de către Primarul Municipiului Arad şi prin serviciile de specialitate şi se va comunica celor interesaţi. În data de 25.10.2016 prin adresa 2330 ANIF prezintă detaliile tehnice ale canalului Mureşel din intravilan, în vederea preluării de către Primărie”, a declarat Mircea Purcaru, care îl ia la rost pe proaspătul primar al Aradului, Călin Bibarț, care este pe cale să moștenească toate cocoașele predecesorului său.

Tablou cu oi păscând iarbă

Întrebarea 1: Referitor la faptul ca viceprimarul Călin Bibarț a afirmat ca Primăria nu a renunţat la ideea de a moderniza şi a pune în valoare Canalul Mureşel, îl întreb: Ce a făcut din octombrie 2016 până în prezent, pentru a pune în aplicare hotararea HCLM nr 326 din 05.10.2016? Întrebarea 2: Cum este posibil ca Bibarţ în calitate de Viceprimar, să nu cunoască aceste documente? Întrebarea 3: Când va finaliza Primăria procedurile de trecere în administrare și va începe să controleze evacuările ilegale și poluante, controlul depozitării gunoaielor pe traseul intravilan al Mureşelului, cunoscând faptul că acest lucru nu presupune investiţii ci doar o bună gospodărire şi interes manifestat de către administraţia locală?”. Mai rău, Purcaru aruncă acuze privind volatilizarea unor bani publici, aproape 4 milioane și jumătate, pe seama canalului Mureșel. „Partea de 570 metri de la str. Miron Costin la str. Afinelor, care apare intubată la valoarea de 4.461.055.26 lei, în „Obiective de investiții realizate prin ordonatorul principal de credite ce se cuprind în Patrimoniul Public al Municipiului Arad” și ea totuși este încă un Canal descoperit. De ce „investiția” nu a fost predată ANIF-ului conform raportului Curții de Conturi din anul 2017?”. Adică, pe românește, s-a plătit pentru lucrări care nu s-au făcut niniodată ! Este ca și la expoziția de pictură, la care un client privește tâmp o pânză complet albă, sub care era explicația „oi păscând iarbă”. Intrigat, îl întreabă pe pictor: „Care oi, care iarbă, că eu nu văd nimic !?”. La care pictorul, trăgând din pipă : „Vai, domnule, nu ai viziune ! Oile au venit, au păscut iarba și au plecat !”. Cam așa și cu lucrările de întubare.

Nu vreau să arunc acuze nefondate, dar, din câte îmi amintesc, în acele vremi tulburi Primăria Arad avea o pretenție: noi ne asumăm întubarea canalului, cu condiția ca terenul de deasupra tubulaturii să intre în proprietatea noastră, să ptem face pe el garaje, tarabe comerciale sau orice altceva am vrea noi, ca să recuperăm, din taxe și impozite, investiția. Ei, nu, statul, adică guvernul, nu putea fi de acord, voia un singur lucru, unii să facă treaba, iar el să rămână proprietar! Exact ca într-un scheci celebru: „Asta nu se poate, mă, o că una, că că !”.

Râșcâitul în gunoaie, specialitatea găinilor

Știe toată lumea că găinile, pe parcursul efemerei lor existențe, până când ajung în oala sau cuptorul gospodinei, se ocupă cu răscolitul gunoiului, adică râșcâie, în căutarea a ceva nedefinit, iar atuni când găsesc ceva ce sclipește sunt extrem de fericite. Cam așa ceva fac și fac și politicienii noștri, râșcîie în gunoi, pentru că acesta sclipește electoral, aducând voturi. „Răzvan Cadar, vicepreședintele Consiliului Județean Arad, explică situația în care se află unele localități din județul Arad, după ce Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decretat starea de urgență din cauza deficiențelor constatate la colectarea deșeurilor. Răzvan Cadar susține că se fac eforturi pentru rezolvarea cât mai urgentă a situației, dar că asta depinde și de primăriile în cauză, dintre care unele, în mod inexplicabil, întârzie să ia măsurile necesare. În continuare situația privind colectarea deșeurilor pe zonele 2 și 5, care totalizează 24 de unități administrativ-teritoriale (UAT) rămâne blocată. După ce firma de salubrizare care a operat pe aceste zone a rămas fără autorizație de mediu, iar mai târziu fără licență ANRSC,Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decretat starea de urgență pe zonele 2 (Chişineu-Criş, Mişca, Şepreuş, Sintea Mare, Zerind, Pilu, Socodor, Grăniceri, Olari, Zărand, Şimand) și 5 (Lipova, Petriş, Săvârşin, Vărădia de Mureş, Birchiş, Bata, Ususău, Conop,Şiştarovăţ, Zăbrani, Ghioroc, Păuliş, Bârzava). În urma acestei decizii, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor a înaintat documentația necesară pentru efectuarea unei proceduri în regim de urgență, pentru ca locuitorii din cele 24 de UAT să beneficieze de servicii corespunzătoare de salubrizare. În data de 19 iulie a avut loc semnarea contractului cu consultantul, în vederea pregătirii documentației.

Am transmis celor 24 de primării documentația pentru organizarea licitației, urmând ca fiecare dintre ele să își dea acordul, în parte, printr-o hotărâre de Consiliu Local, pentru respectivul document. Acest acord este necesar pentru desemnarea unei firme autorizate, prin atribuire directă, serviciile de colectare a deșeurilor. Situația este însă complicată și de faptul că nu toate primăriile au emis hotărârea necesară de Consiliu Local. Unele susțin că nu vor să păstreze regimul de tarifare, prin taxă, iar blocajul continuă” – a declarat Răzvan Cadar. Vicepreședintele Consiliului Județean Arad susține că întârzierile din partea oricărei primării sunt inacceptabile, pentru că afectează toți locuitorii celor 24 de comunități. El nu exclude nici măsuri extrem de radicale în cazul primăriilor indecise, mergând până la

excluderea din ADI SIGD și imputarea cheltuielilor angajate până acum în proiect”, se arată într-un stufos Comunicat. Păi, măi, fraților, după ce i-ați târât cu sila pe primari într-o nebuloasă, taxând primăriile, obligându-le să vă asigure salarii pentru nimic, acum tot pe primari dați vina ? Adică, ei să rezolve problema, pe spinarea cetățenilor, iar voi să huzuriți, fără a face altceva decât să luați salarii babane ? Scuze, sunt obligat să mă întorc la scheci : „Asta nu se poate, mă, o că una, o că că !”

Politica, mai porcină decât pesta

Spuneam mai sus că în arsenalul partidelor au apărut arme de ultima generație. Liberalilor le-a picat o pleașcă electorală de mari dimensiuni: pesta porcină, în Arad. Absolut logic, liberalii s-au năpustit asupra PSD-ului, făcându-l vinovat de acestă catastrofă. Fostul primar al Aradului (câți arădeni și-ar fi imaginat că vreodată cuvântul „fost” va fi alăturat de numele Gheorghe Falcă ?) sare la gâtul prefectei, acuzând-o de nepăsare și, mai rău, de favorizarea răspândirii pestei porcine la Arad, prin apărarea intereselor vânătorilor ! ? Ce legătură are pesta porcină cu vânătorii, ne duce la veșnica întrebare : „ce are Sulla cu Prefectura ?”. (Nu vă grăbiți să mă acuzați de conotații peiorative, explic pentru a mia oară: Sulla a fost prefect al Romei, așa că are legătură !).

Fiind îngrijorat de modul alarmant în care pesta face ravagii în comunitățiile arădene am luat legătura cu primarii din zonele afectate, cu crescătorii de animale și am decis că nu putem aștepta ca Prefectura să decidă luarea măsurilor necesare. Prefectul a convocat degeaba Centrul Local de Combatere a Bolilor, fiindcă nu s-au luat măsuri efeciente și rapide de stopare a răspândirii virusului”, zice Gheorghe Falcă. După cum era de așteptat, doamna prefect a făcut bășcălie de Falcă, spunând că, evident, nu avea cum să ia legătura, de la Bruxelles, cu primarii, că totul este o vrăjeală. „

Îl asigur atât pe el, cât și pe cetățeni, că s-au luat măsuri temeinice, situația este sub control, iar singurul «fotoliu comod» despre care se poate vorbi, în legătură cu izbucnirea de început de weekend a lui Gheorghe Falcă, este cel în care stă în momentul de față și din care vituperează fără să aibă nici cel mai mic contact cu realitatea existentă din teren”,zice prefectureasa-pardon, prefecta, că prefecturească înseamnă nevasta prefectului. Are ea dreptate, numai că fotoliul comod de care vorbește nu este nicidecum cel de europarlamentar, ci cel de președinte al PNL Arad. Prin ieșirile sale, Falcă vrea să-i avertizeze pe toți cei care ar intenționa să-i uzurpe puterea, profitând de faptul că el e departe, nu au nicio șansă. Dar, acesta este un alt subiect, pe care îl vom dezbate la vremea potrivită.

Simion Todoca

Foto Mureșel: Mureșelul, o veșnică temă electorală

Foto porci : Activiști răscolind în arhiva doctrinelor politice

Recomandările redacției