de Simion Todoca

Pe vremea preaîmpușcatului și a sinistrei sale soții, oricine îndrăznea să încalce poruncile partidului era drastic pedepsit, marginalizat sau, în funcție de gravitatea faptei, chiar băgat la pușcărie, argumentul juridic irefutabil fiind încălcarea eticii și echității socialiste. Însuși Iliescu, înainte de execuția celor doi, spunea că Ceaușescu trebuie condamnat pentru că a „întinat idealurile nobile ale socialismului”.

Ca un arc peste timp, astăzi, Consiliul Județean Arad „implementează un proiect cu finanţare europeană prin care se doreşte creşterea transparenţei, a eticii şi integrităţii în instituţie.Proiectul se derulează pe o perioadă de 16 luni de zile, urmând ca în această perioadă să fie elaborate o serie de instrumente noi de lucru ”. Ce presupune implementareaproiectului : „elaborarea a şase proceduri de sistem privind indicatorii anticorupție (procedura privind declararea averilor, procedura privind transparența decizională, procedura privind accesul la informații, procedura privind declararea cadourilor, procedura privind evitarea situațiilor de conflict de interese și a cazurilor de incompatibilitate, procedura privind consilierea etică a angajaților); derularea unei campanii de informare în vederea creșterii gradului de conștientizare, a nivelului de educație anticorupție și a promovării bunelor practici anticorupție, organizată în 11 localități din județul Arad, adresată personalului și aleșilor locali din autoritățile publice locale; Toate bune și frumoase, numai că se pune întrebarea: cine elaborează acele proceduri de sistem și, mai ales, cine le pune în aplicare, Consiliul Județean, care, începând cu capii și terminând cu femeia de serviciu, este direct vizat, dar nu în calitate de controlor, ci de controlat, nu de urmăritor, ci de urmărit, nu ca anchetator, ci ca anchetat? Sau, de fapt, Consiliul Județean va fi organul care veghează la respectarea eticii și echității socialiste de către primarii care, având altă culoare politică decât puterea locală, se vor face vinovați de fapte nedemne de etică și echitate? Cine va preda la acel „ curs de formare privind etica și integritatea” ? .Să fie clar, nu vreau să acuz actuala conducere a Consiliului Județean că inventează un nou mijloc de coerciție asupra adversarilor politici, pentru că, poate, acesta va folosi unei administrații de altă culoare politică, în dauna celor care s-au gândit să implementeze acest proiect, sugerat și plătit dinafară.

Este absolut idiot să pretinzi că poți să le mai faci educație unor oameni maturi ajunși în funcții publice, educația se face la nivelul școlarilor, preșcolarilor , liceenilor. Cât îi privește pe cei vizați de acest proiect, adică aleșii organelor locale, există deja o sumedenie de prevederi legale, unele de-a dreptul aberante, care, dacă sunt încălcate, îi pot trimite la ocnă pe făptași. Dacă frica de pușcărie nu îi împiedică să încalce legea, îi va împiedica lectorul CJA-să spunem, așa, ca idee, Andrei Ando- care le va spune că îi vate sfânta etică dacă nu o respectă? Păi, dacă nici frica de Dumnezeu nu-i oprește, îi va opri etica predată de Ando, sau, ca să nu se spună că am ceva cu Ando, a lui Sulicean, dacă acesta va ajunge în viitoarea structură de conducere a CJA ?

Pe scurt, am impresia că lansarea cu surle și trâmbițe a acestui proiect, tocmai acum, în campanie electorală, nu este decât praf aruncat în ochii electoratului, doar pentru că în el se vorbește despre corupție și anticorupție, prima fiind, desigur, proprietate înregistrată la OSIM de către PSD, iar a doua, apanajul exclusiv al PNL ! Ce mă îngrijorează, însă, este faptul că, așa cum am arătat, așa zisul proiect nu este scornit de către cineva din România, ci vine de afară, de la Uniunea Europeană. Mă îndoiesc că în vreo țară din această Uniune există această practică a predării eticii unor oameni în toată firea, refuz să cred că nemților, francezilor, spaniolilor, italienilor, austriecilor , olandezilor, aleși locali, li se predau lecții de etică, așa că nu îmi rămâne decât să concluzionez că occidentalii dornici să mențină România la statutul de colonie exploatabilă și bună de muls, pun în aplicare, în țările nonimperiale, strategii care au asigurat continuitatea comunismului. Principiul este simplu: dacă atunci acestea au dat roade atunci, vor da și acum.

Lecția de înviorare

Tinerii de astăzi nu au cum să știe, li se va părea anecdotic ceea ce le povestesc. Pe vremea lui Ceaușescu, în unele fabrici și uzine din România în care lucrul începea la ora 7,00 dimineața, trebuia să fii prezent la 6:30, să participi, timp de 10 minute, la lecția de înviorare! Care, atenție, era transmisă la radio în toată țara !Poate că nu peste mult timp, indiferent ce partid va fi la guvernare în România, înainte de începerea programului de lucru va fi obligatorie prezența la lecția de etică și integritate, transmisă în direct de la Bruxelles ! Comunismul a fost o simplă unealtă, pentru distrugerea capitalismului, nu peste tot, ci doar acolo unde o cereau interesele, iar după ce unealta s-a uzat, pentru distrugerea ei a fost folosită cealaltă unealtă, capitalismul, nu cel adevărat, ci cel mimat. Normal, tot doar acolo unde o cereau interesele. Strategiile au rămas aceleași, doar au fost schimbate niște cuvinte.

Comuniștii !

Un exemplu tipic de manipulare: am avut nenumărate ocazii de a discuta cu tineri care nu au avut nicio tangență cu regimul comunist. Aceștia erau de-a dreptul siderați că în România, într-o fabrică, muncitorii sunt urmăriți non stop, că șefii te supraveghează, să vadă dacă, cumva, te oprești două minute să-ți tragi sufletul, ca să aibă motiv să te sancționeze, să-ți taie din salariu sau, și mai rău, să te concedize. „ Așa ceva doar comuniștii au făcut, iar acum fac în continuare, pentru că tot ei sunt la putere !”, îmi spuneau, cu obidă, tinerii. Credeți că am avut cui să explic că acei comuniști doar au încercat să preia metodele de exploatare a omului de către om- cum spuneau ei-de la capitaliști, dar nu au reușit decât în mică măsură , pentru că nu aveau la îndemână mijloacele tehnice necesare ? Am vorbit în van, toți mi-au zis că mint, că așa ceva făceau doar comuniștii, iar eu, fiind mai bătrân, am rămas, desigur, tributar acelei mentalități. Am îndrăznit, imediat după revoluție, să le spun unor studenți că fac cea mai mare prostie cerând desființarea repartițiilor după absolvire, în funcție de performanțe, de rezultatele la examene. „Ești comunist, jos repartițiile !”, au strigat. Culmea, după ce, în urma unor presiuni inimaginabile ale diferitelor organizații studențești, sistemul a fost desființat, au început să plângă că statul nu le asigură un loc de muncă și că de vină sunt comuniștii care conduc în continuare țara !

Revenind la etică…

…și echitate socialistă. Deștepții Europei și-au dat seama că al doilea cuvînt din sintagmă este periculos. Dacă spui „echitate”, te apropii periculos de „egalitate, fraternitate”, ceea ce nu e deloc bine, pentru că s-ar putea ca oamenii chiar să-ți pretindă asta ! Așa că au înlocuit cuvântul cu „integritate”, pentru că aceasta înseamnă doar respectarea unor reguli care ți-au fost impuse, indiferent că acestea au sau nu au vreo legătură cu morala, cu etica și echitatea. Nu le-ai respectat, nu ești integru. De regulă, se va constata că le respectă doar cei aflați la putere și le încalcă doar cei din opoziție! Este normal să fie așa, din moment ce abilitați să constate sunt cei care dețin puterea, iar cei judecați sunt din opoziție. Sigur, pentru a da impresia de etică și echitate, din când în când va mai fi acuzat un membru al clasei conducătoare care a cutezat să nu se supună poruncilor partidului, a fluierat în biserică, cum se spunea pe vremea comuniștilor. Nu sunt nostalgic al comunismului, acea orânduire cumplită mi-a furat tot ce aveam mai drag, doar pentru că nu m-am supus și am spus ce aveam de spus, dar vreau să spun doar atât: comunismul a fost doar o unealtă, la fel ca și capitalismul. Vorba mafioților din filmul „Nașul”-pe care l-am văzut pentru a nu știu câta oară – atunci când își ucideau prietenii din copilărie, frații sau părinții: „Nimic personal, sunt afaceri„. Așa e și cu etica și echitatea, aplicabile doar celor care nu sunt în tabăra potrivită: „nimic personal, sunt doar afaceri ”. Nu cumva-pentru că tot sunt Paștile Domunului- asta i-o fi spus Cain lui Abel ?

Simion Todoca

Recomandările redacției