Liberalii arădeni au anunţat cu surle şi trâmbiţe că moţiunea de cenzură a intrat în linie dreaptă, fiind strânse 237 de semnături pentru susţinerea ei, mai multe cu 4 faţă de voturile suficiente pentru trântirea guvernului. Iustin Cionca ne-a spus că moţiunea va fi depusă, probabil, marţi, votarea urmând să aibă loc în 7 -8 octombrie. Tot el a înşirat câteva dintre motivele pentru care guvernul ar trebui să pice: Datoria publică a ajuns la cota record de 103 miliarde euro; Deficitul a crescut exponenţial, antrenând explozia inflaţionistă; Siguranţa publică este vraişte, românii fiind mai vulnerabili ca niciodată; Sănătatea publică este la pământ şi guvernul a pierdut banii europeni alocaţi pentru construirea spitalelor regionale etc. PNL, zice Iustin Cionca, este pregătit să preia guvernarea, numai că nu prea vedem cu cine ar putea forma guvernul, că USR nici nu vrea să audă de intrarea la guvernare şi nici UDMR nu pare dispus. Mai ştii, poate îi lămureşte Iohannis pe liberali să facă guvernul împreună cu PSD, că doar au mai fost în această formulă.

PSD-iştii arădeni nu s-au sinchisit de moţiunea de cenzură, ca şi cum nici măcar nu ar exista, ci au umblat prin tot judeţul ca să popularizeze Pactul Naţional pentru Bunăstarea Românilor. Ei, cică, fac apel la conducerile organizațiilor locale ale partidelor de opoziție să îi

convingă pe liderii lor de la București să semneze acest pact.

Suntem convinși că oamenii din teritoriu ai opoziției, mai ales primarii și ceilalți aleși locali, sunt mai aproape de realitatea vieții de zi cu zi a oamenilor decât conducerile centrale ale acestor partide. Ei știu

foarte bine că oamenii vor garanția că nivelul lor de trai va crește, nu va scădea, iar noi, toți cei din politică trebuie să le oferim această garanție. Îi chemăm pe liderii organizațiilor locale și județene ale PNL, USR, PMP și UDMR să semneze Pactul Național pentru Bunăstarea Românilor. Îi chemăm la un act de solidaritate, în favoarea românilor. Au acum ocazia să le demonstreze oamenilor din comunitățile lor că pun pe primul plan interesul acestora și nu disciplina de partid și obediența față de liderii de la centru. Doamna Viorica Dăncilă, președintele PSD, a propus acest pact tuturor partidelor parlamentare, cu scopul legitim ca, indiferent cine va guverna țara, românii să aibă o garanție certă că nu le vor fi tăiate, ci le vor crește pensiile și salariile, și nu le vor fi majorate taxele. Conducerile centrale ale partidelor de dreapta au refuzat semnarea Pactului pentru români, ceea ce trădează intenția acestora de a reveni la politici de austeritate. Oamenii sunt neliniștiți pentru că știu că aceste politici ale fostelor guvernări de dreapta au adus sărăcie, suferință și convulsii sociale”, zic PSD-iştii. Pe scurt, PSD le cere tuturor partidelor să promită că, dacă actualul guvern cade, iar ele vor ajunge la putere, vor continua să pună în aplicare programul de guvernare al PSD!

Păi, din moment ce liberalii şi ceilalţi fac moţiune tocmai pentru ca programul PSD să nu mai poată continua, fiindcă duce ţara de râpă, e logic să nu-l semneze. De fapt, dacă, prin absurd, PSD ar rămâne la guvernare şi după alegerile parlamentare din 20-20, cum zice Dăncilă, nu ştiu dacă ar putea să respecte pactul pe care l-a propus celorlaţi. Sigur că ar fi bine şi frumos să poţi creşte în continuare salariile şi pensiile, să dai vouchere de

vacanță și alte bonusuri pentru angajații din sectorul public, să susţii întreprinderile mici şi mijlocii şi toate celelate promisiuni, dar, oare, de unde bani pentru toate astea, din împrumuturi?

De fapt, este vorba despre o gogoaşă strict electorală, menită să o ducă pe Veorica în turul doi al alegerilor prezidenţiale, spre marea bucurie a lui Iohannis. Care, la rândul lui, a lansat şi el un pact, pe care doar PSD nu l-a semnat. Iohannis zice că pactul Veoricăi ar fi bun, dar condiţia este ca el să vină după o validare a guvernării PSD în Parlament. Dacă moţiunea de cenzură pică, este o validare sau nu?

Actul, mai important decât pactul

Liberalii s-au prefăcut că nici nu au auzit de pactul propus de PSD-işti, preferând să se laude cu ofensiva pentru reabilitarea drumurilor judeţene.

Iată: „Președintele Consiliului Județean Arad a semnat astăzi al treilea contract de modernizare drumuri județene, cu finanțare din Programul Operațional Regional. După Arad-Pâncota (aflat în procedură de contestare, după ce a fost stabilit câștigătorul licitației) și Pâncota-Buteni (unde a început organizarea de șantier), astăzi s-a semnat contractul de execuție al drumului județean Sânpetru German-limită județ Timiș. Valoarea inițială a celor trei lucrări, câștigate de Consiliul Județean Arad din fonduri europene, este de 35 de milioane de euro. În urma licitațiilor organizate s-a realizat însă o economie consistentă, iar Consiliul Județean Arad a solicitat Ministerului Dezvoltării să finanțeze din diferența de bani alte trei lucrări importante: realizarea ultimei porțiuni din șoseaua de centură a Aradului, respectiv modernizarea drumurilor județene Lipova-Cuveșdia-limită de județ Timiș și Mișca-Berechiu-Apateu. Modernizarea drumului județean Sânpetru German-limită județ Timiș înseamnă accesibilizarea în cele mai bune condiții a celei de a patra legături a județului Arad cu Timișul, în ultimii doi ani: Zăbalț-limită județ, Neudorf-limită județ, Cuveșdia-limită județ, Sânpetru-limită județ”. PNL-iştii se laudă că drumul acesta reprezintă al 17-lea șantier deschis de Consiliul Județean Arad pe infrastructură rutieră, în ultimii doi ani, și pe fiecare dintre cele 17 tronsoane se realizează lucrări de mare anvergură. „Consiliul Județean intervine pe trasee unde nu s-au mai realizat modernizări de 50-60 de ani, sau pe unele chiar niciodată, cum ar fi Gurahonț-Buteni, Sintea-Șepreuș, Nădab-Seleuș! De asemenea, lucrează la drumuri noi, construite de la zero, cum ar fi șoseaua de centură dintre Socodor și Nădab sau șoseaua de centură a orașului

Curtici, Grăniceri-Pilu, Sânpetru German-limită județ Timiș, Șofronea-Zimand Cuz, Zăbalț-limită județ Timiș”, raportează triumfători liberalii.

Oricum o iei, pe seama drumurilor pe care se lucrează liberalii punctează serioe în campania electorală pentru alegerile locale, pentru că, de fapt, despre asta vorbim. Pentru a mai contracara cât de cât această ofensivă, PSD-iştii caută diverse modalităţi de atragere a electoratului. De pildă, au lansat o petiţie referitoare la calitatea şi preţul apei furnizate arădenilor.

Şi, pentru că tot e vorba despre apă, după ce atâta amar de vreme au tunat şi fulgerat împotriva Companiei de Apă, care, zic ei, are o mulţime de angajaţi care taie frunze la câini, fiind plătiţi doar pe baza carnetului de partid, acum fac scandal că acolo se fac disponibilizări pe bandă rulantă. PSD-iştii zic că, de fapt, nu sunt daţi afară trântorii, ci oamenii serioşi, care lucrează. Ei, asta e cam greu de dovedit şi, la urma urmei, un instalator nu poate fi bun meseriaş dacă este membru PNL ?

Mici scandaluri

Ca să nu se mai poată afirma că este o campanie ca apa sfinţită, PSD-iştii

au găsit un motiv de scandal: Directorul operaţional Vasile Borha se plimbă în timpul serviciului, cu însemnele PNL prin judeţ, făcând presiuni asupra unor primari PSD să treacă la PNL. Sigur că se impune de urgenţă şi demisia acestuia şi o cer din nou în mod public ! Am spus-o şi o repet până se va înţelege, la Arad e nevoie de oameni competenți care să transforme societățile subordonate CLM și CJA în unele profitabile, nu în vaci de muls pentru clientela de partid sau pentru neamuri”, zice un consilier PSD, care a văzut pe facebook o postare în care apare directorul respectiv. Până la urmă scandalul s-a dezumflat, comunicându-se faptul că Borha era în concediu, aşa că nu a făcut campanie în timpul serviciului. Aşteptăm să vedem cum se va dezumfla şi celălat mic scandal, chemarea în judecată a unui deputat PSD de către Cionca. Bănuim că, aşa cum este cutuma, nu vom apuca să vedem vreodată o sentinţă.

 

Recomandările redacției