Consiliul Județean se dă drept Albă ca Zăpada!
Săptămâna politică din Arad a fost dominată, ca de obicei, de răfuielile politice de tip grădiniță între PSD și PNL, ceva de genul „mama, Tomy mi-a furat ciocolata”. Ceea ce m-a frapat a fost cârmirea așa-zișilor liberali, PDL-iști sadea, spre un populism deșănțat, mincinos și manipulator. Ca să nu o lungim prea mult, șefii Consiliului Județean Arad transmit că ei nu au nicio vină în problema deszăpezirii, că firma care a semnat contractul este singura răspun­- zătoare pentru dezastrul înregistrat în județ în cele câteva zile în care a nins mult peste limitele preconizate. Tu, Consiliu Județean, te speli pe mâini, spunând că nu tu ești răspunzător, ci firma cu care ai semnat contractul. În același timp, tu decizi că firma nu poate să scoată pe teren atâtea utilaje câte sunt necesare pentru rezolvarea unei situații de urgență, ci trebuie să se descurce cu câte vrei tu. Chiar dacă este imposibil, nu te interesează, tu ești urmașul Suzanei Gâdea (aoleu, numele mi se pare cunoscut), fosta sinistră a culturii pe vremea lui Ceaușescu, cea care a poruncit ca filarmonica să concedieze jumătate din angajați, iar cei rămași să cânte mai tare, pentru a suplini absența suflătorilor). Cum, adică, dacă firma îți spune că are pregătite peste 30 de utilaje, pentru situații de urgență, tu, Consiliu Județean, îi spui că este interzis, că trebuie să facă așa cum vrei tu, pentru că nu vrei să-i aloci bani pentru situații de urgență, aceștia fiind deja alocați pentru Ziua vecinilor sau alte sindrofii de acest gen? De ce să dai bani pentru deszăpezire, când e mai simplu și mai profitabil, din punct de vedere electoral, să dai zeci de mii de euro ca în fața Primăriei să-ți cânte niște amârâți care cărau instrumentele unor formații celebre care nu mai există, iar acum se dau drept membri ai trupei?
Penibilul, ca normalitate
Nu vreau să fac proces de intenție nimănui, vreau doar ca magnații zilei să priceapă un singur lucru: nimic din ceea ce este clădit pe minciună nu va rezista, în cele din urmă, adevărul va ieși deasupra apei, precum uleiul. Toate matrapazlâcurile vor fi devoalate, iar autorii lor vor avea marea surpriză să constate că devoalarea a fost comandată și executată exact de către cei care i-au încurajat să le facă.
Gunoaiele Aradului
Nicidecum nu vorbim despre oameni, deși, uneori, ar fi cazul, vorbim despre ceea ce se întâmplă în Arad cu firma de salubritate. Știe toată lumea că firma desemnată ca unic executor al curățeniei în Arad este a lui Cezar Preda, colegul de PDL și de SRI al primarelui Falcă. Dacă doriți, pot să insist pe această problemă, numai că nu face obiectul acestei rubrici. Enervantă este statornicia factorilor politici de a se apăra de acuze prin aruncarea responsabilității asupra altora, asupra celor care chiar nu au nimic de-a face cu politica, de a-i folosi pe post de argument. Să revenim, vorbeam despre gunoaiele Aradului. Adică, tu, șeful Aradului, dai mână liberă unui operator, îl lași să adune gunoiul atunci când vrea, când are chef, fără să-i faci un program, fără să-i ceri minime condiții?
Legat de acest subiect, PSD şi PNL, respectiv Consiliul Judeţean, au avut un nou schimb de replici de la distanţă. PSD, prin vocea unui deputat, a solicitat Consiliului Județean Arad explicații cu privire la implementarea proiectului „Sistem de management integrat al deșeurilor solide în județul Arad“, care trebuia să fie funcțional până la sfârșitul anului 2018. Răspunsul primit din partea CJA, spun PSD-iştii, este unul halucinant: „Consiliul județean a transmis, în 20 decembrie 2018, raportul final al proiectului către Ministerul Fondurilor Europene, în condițiile în care proiectul nu a fost finalizat, chiar directorul ADI Deșeuri, Adrian Țolea, arătând, public, faptul că sta­țiile de sortare nu sunt funcționale, iar operatorii nu dețin licențe și autorizații de mediu”.
„Conducerea Consiliului Județean Arad trebuie să răspundă atât politic, prin demisie sau demitere, cât și din punct de vedere legal, pentru falsul grosolan comis la sfârșitul anului trecut. Este inacceptabil ca o instituție de asemenea anvergură să transmită informații false Ministerului Fondurilor Europene, să transmită raportul final al unui proiect care nu este nici pe departe funcțional, încercând astfel să acopere prin minciuni neregulile din cadrul Masterplanului de Deșeuri. Știm cu toții că stația de sortare Arad nu este funcțională, că în ceasul al 12-lea, după ce conducerea CJA a mințit Ministerul Fondurilor Europene, Gheorghe Falcă încearcă prin forță să încre­dințeze activitatea acestei stații către SC Recons, deși RETIM ar fi trebuit să se ocupe de transportul deșeurilor reciclabile la Complexul Ineu-Mocrea, până când va fi finalizată licitația. Am văzut cu toții neregulile semnalate de directorul ADI Deșeuri, Adrian Țolea, care ne spune că nu există licențe și autorizații de mediu pentru operatorii de salubritate, că nu s-au făcut investițiile promise în oferte, că nu există mașinile pentru colectarea gunoiului, deci nici vorbă ca acest proiect să fie funcțional. Vedem zilnic, pe rețelele de socializare, problemele cu care se confruntă cetățenii din toate localitățile județului, care stau cu gunoiul în fața caselor, tocmai pentru ca acest proiect este nefuncțional. Cu toate acestea, incompetenții conduși de Marinel Cionca mint cu nerușinare, transmițând date false Ministerului Fondurilor Europene “, susţIn PSD-iştii. În replică, Direcția de Comunicare și Strategii a Consiliului Județean Arad face precizarea că reprezentanții Consiliului Județean Arad, indiferent de funcția ocupată, nu au transmis nicio informare falsă Ministerului Fondurilor Europene. De fapt, susţin şefii CJA, este vorba despre un sabotaj al PSD împotriva tuturor lucrurilor bune pe care PNL-iştii le fac în Arad.
„Eu nu cred că un deputat nu înțelege că nu Consiliul Județean strânge gunoiul de pe străzi, ci firmele care au câștigat licitația. Poate PSD are firme de casă pe care le controlează, le dictează ce să facă și ce să nu facă, de unde să adune gunoiul și de unde nu, dar noi nu avem. Consiliul Județean
s-a ocupat de proiect din punct de vedere tehnic, iar colectarea și depozi­- tarea intră în sarcina celor care au câștigat licitația. Dacă ei nu își fac treaba, există instituții care îi sancționează. Noi am scris proiectul, am înființat o agenție care îl gestionează. Mai departe nu avem niciun amestec în strângerea deșeurilor, indiferent cât se străduiește PSD să demonstreze contrariul” – declară președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca. Aşadar, CJA se spală pe mâini, aruncând vina exclusiv în cârca firmei. Chiar aşa, CJA nu ar trebui să-i tragă la răspundere pe cei care nu-şi fac treaba?
Bulă de oxigen pentru ISU
Ca să mai dreagă un pic busuiocul, CJA se laudă că peste 1,1 milioane de euro pentru echipamentele ISU au fost alocate din fonduri europene transfrontaliere. Banii sunt folosiţi pentru a dota echipele de la ISU Arad. „Anul 2019 este anul fondurilor europene, anul în care arădenii vor vedea concret investiţii eficiente, nu doar în drumuri, dar şi în sănătate, dotări pentru servicii publice. Anul acesta vom avea licitaţiile pentru a dota ISU Arad cu 3 ambulanţe, o autospecială pentru stingerea incendiilor, autocar de transport, autocisternă de transport apă şi alte dotări de care au nevoie cei care intervin pentru a salva vieţile oamenilor. Este vorba despre fonduri de 1.155.400 de euro pe care am reuşit să le obţinem în parteneriat cu ISU. Suntem deschişi spre parteneriate cu instituţii care sunt aproape de arădeni. Genul acesta de proiecte arată beneficiile pe care le avem ca stat european, arată deschiderea noastră şi capacitatea de a folosi toate fondurile disponibile pentru dezvoltarea Aradului, pentru a avea servicii publice de calitate”,spun şefii CJA. S-a văzut foarte bine cum încurajează CJA parteneriatele atunci când a refuzat categoric să preia temporar SMURD Nădlac şi Vinga, până la definitivarea trecerii acestora la ISU.

Recomandările redacției