Relaxarea restricțiilor impuse de răspândirea virusului Covid-19 a însemnat și revenirea la locul de muncă a unui număr important de angajați, cu precădere în domeniile în care activitatea a fost suspendată.

„Toți angajatorii au obligația permanentă, de a lua măsuri cu privire la securitatea și sănătatea în muncă a angajaților, de a asigura locuri de muncă sănătoase, o instruire corespunzătoare domeniului de activitate, de a acorda echipamente de lucru și de protecție, materiale igienico-sanitare, fiind evitate astfel îmbolnăvirile profesionale, producerea de accidente și nu în ultimul rând răspândirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-Cov -2“, au spus cei de la Inspectoratul Teritorial de Muncă din Arad.

În aceeași măsură, angajații au îndatorirea de a respecta întocmai instrucțiunile de lucru precum și obligațiile prevăzute în Planul de securitate și sănătate în muncă.

Neluarea măsurilor de securitate și sănătate în muncă de către persoanele care au astfel de îndatoriri având ca urmare crearea unui pericol iminent de producere a unui accident de muncă sau de îmbolnăvire profesională, atrage răspunderea penală.

Aceeași răspundere revine și persoanelor care se fac vinovate de nerespectarea obligațiilor și măsurilor stabilite cu privire la securitatea și sănătatea în muncă, dacă prin aceasta se creează un pericol iminent de producere a unui accident de muncă.

„Ținând seama de faptul că de la începutul anului 2021 și până în prezent au fost comunicate Inspectoratului Teritorial de Muncă 124 de evenimente produse la angajatorii de pe raza judetului Arad, din care 89 de evenimente au fost calificate ca fiind accidente de muncă, 7 angajați pierzându-și viața, această atenționare este mai mult decât necesară“, a mai adăugat ITM Arad.

Pentru prevenirea producerii de accidente, prevenirea apariției bolilor profesionale, reducerea numărului de decese și răniri legate de procesul muncii, inspectorii de muncă din cadrul ITM Arad vor continua acțiunile de informare, scopul urmărit fiind acela de a aduce în atenția tuturor persoanelor implicate în procesul muncii importanța și necesitatea respectării normelor legale în domeniul sănătății și securității în muncă.

Astfel, atât angajatorii cât și angajații trebuie să conștientizeze că respectarea instrucțiunilor tehnologice, acordarea / purtarea echipamentului de muncă și de protecție, crearea unui mediu propice desfășurării activităților, punerea la dispoziție și folosirea materialelor igienico-sanitare care să limiteze răspândirea virusului SARS Cov-2, contribuie substanțial la eliminarea riscurilor și promovarea unor condiții mai sigure și mai sănătoase la locul de muncă.

Recomandările redacției