Rezultatele la simularea de la Evaluarea Naţională a elevilor de clasa a VII-a, dar în special a VIII-a, nu prea lasă loc de optimism. Cu o promovare de sub 30% la Matematică, examenul care începe peste doar câteva luni nu are şanse prea mari să arate un procentaj diferit.

În județul Arad, procentele de promovabilitate pe clase și discipline de examen sunt următoarele: Clasa a VII a – Limba română:  60,70%; Matematică: 32,26%; Limba maternă: 76,43%. La clasa a VIII a, situaţia este următoarea: Limba română:  64,63%; Matematică: 28,61%; Limba maternă: 81,18%.

La clasa a VII a, din cei 3.817 de elevi înscrişi la simulare, 1.380 au luat note între 1 şi 4 la Limba română, şi 2.355 la Matematică. Note de 10 au luat doar doi elevi, la Matematică. Nici un 10 la Limba română sau la Limba maternă. În plus, au fost şi trei elevi eliminaţi.

La clasa a VIII a, unde examenul bate la uşă, din cei 3.608 candidaţi la simulare, 1.165 au luat note între 1 şi 4 la Limba română şi 2.343 la Matematică. A existat şi un eliminat, la proba de Limba română. Note de 10 au obţinut cinci elevi: câte unul la Limba română şi Limba maternă şi trei elevi la Matematică.

Măsuri pentru evitarea… dezastrului (inevitabil)

Rezultatele obţinute de elevi la probele de simulare a Evaluarii Naționale vor fi  analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare. În urma analizei rezultatelor, unităţile de învăţământ vor transmite un raport către ISJ Arad, incluzând un plan de acţiune care cuprinde măsuri de remediere. Unităţile de învăţământ care au obţinut rezultate nesatisfăcătoare  vor fi monitorizate şi îndrumate de către Inspectoratul Școlar Județean, în vederea creşterii calităţii educaţiei. Printre măsurile avute în vedere de ISJ Arad pentru îmbunătățirea rezultatelor elevilor, menționăm: monitorizarea prezenței elevilor la orele de curs  și la orele de pregătire suplimentară; asistențe la ore la disciplinele EN precum și la orele de pregătire suplimentară; analiza sistematică a progresului școlar al elevilor, inclusiv prin compararea notelor obținute pe parcursul anului școlar cu notele obținute la simularea Evaluării Nnaționale pentru elevii de clasele a VII-a și a VIII-a.

„De asemenea, Inspectoratul Școlar Județean Arad își propune să efectueze inspecții tematice cu asistențe la disciplinele de examen și monitorizarea respectării planurilor remediale propuse de unitățile de învățământ, organizarea cercurilor pedagogice la disciplinele de examen cu teme legate de evaluarea și analiza lucrărilor scrise la examenele naționale, măsuri de îmbunătăţire a rezultatelor elevilor. Inspectoratul Școlar Județean Arad mulțumește tuturor cadrelor didactice implicate în organizarea desfășurării probelor din cadrul simulării Evaluării naționale“, ne-a declarat Claudius Mladin, inspector şcolar general.

Recomandările redacției