Odată cu schimbarea anotimpurilor apar şi virozele respiratorii, care afectează mai ales copiii, a căror imunitate este în formare. În plus, au început şcolile şi grădiniţele, deci apar tot mai multe cazuri de virozele de colectivitate. Foarte mulţi copii se îmbolnăvesc încă din primele zile ale anului şcolar, potri­vit Click.
Iată şapte modalităţi recomandate de medici pentru a creşte imunitatea copiilor cu ajutorul unor suplimente alimentare naturale şi a unui stil de viaţă corect.
1. Oferiţi-le frecvent în alimentaţie fructe şi legume. O dietă bogată în fitonutrienţi poate proteja copilul şi împo­triva unor boli cronice şi degenerative ce pot surveni în viitorul său de adult. Încercaţi să ajutaţi copilul să mănânce cinci porţii de fructe şi legume pe zi.
2. Aveţi grijă de timpul lor de somn, deoarece privarea de odihnă îi poate face mai susceptibili la boli. Un nou-născut are nevoie de până la 18 ore de somn pe zi, copiii mici necesită 12-13 ore, iar copiii preşcolari au nevoie de circa 10 ore.
3. Alăptaţi copilul. Laptele matern conţine anticorpi care îmbunătăţesc imunitatea organismului. Poate reprezenta un scut împotriva infecţiilor urechii, alergiilor, diareei, pneumoniei, meningitei, infecţiilor tractului urinar.
4. Puneţi-i să facă exerciţii fizice. Cercetările recente arată că exerciţiile fizi­ce cresc numărul de celule naturale de apărare.
5. Asiguraţi-vă că cei mici se spală pe mâini de multe ori şi cu săpun. Ar trebui să acorde o atenţie deosebită igie­nei înainte şi după fiecare masă, după joaca afară, după manipularea animalelor de companie.
6. Evitaţi să fie fumători pasivi. Copiii sunt mai sensibili decât adulţii la efectele nocive ale fumatului pasiv, de­oa­rece aceştia respiră într-un ritm mai rapid. Fumatul pasiv creşte riscul de bronşită, infecţii ale urechii sau astm în cazul celor mici.
7. Nu puneţi presiune pe medic. Cerându-i medicului pediatru o reţetă pentru un antibiotic de fiecare dată când copilul tușește sau are o răceală, gripă sau dureri în gât nu faceţi decât să înră­utăţiţi pe termen lung starea sa de sănătate.

Recomandările redacției