Învăţământul arădean a fost ieri în zi de mare bucurie: s-au sărbătorit cu mari emoţii 290 de ani de şcoală în limba germană în Arad. Manifestarea publică a fost organizată de Liceul Teoretic „Adam Müller Guttenbrunn”, continuatorul direct al acelei prime şcoli în limba germană deschisă în Aradul Nou la 1.725, şi s-a ţinut în sala mare a Teatrului Clasic Ioan Slavici, sala fiind totuşi cam mică pentru mulţimea de participanţi.

Informam în numărul de ieri al ziarului că au fost trimise multe invitaţii oficialităţilor locale, celor două universităţi arădene, foş­tilor şi actualilor dascăli ai acestui lăcaş de educaţie, foştilor elevi ai diferitelor cursuri urmate în aceas­tă şcoală care, iată, se apropie vertiginos de aniversarea a trei veacuri de existenţă neîntreruptă în universul educaţional al Aradului.
Au onorat invitaţiile gazdelor Ovidiu Gantz – deputat al Forumu­lui Democrat German din România, Inspectoratul Şcolar Judeţean prin inspectorul-şef Claudius Mladin, Consiliul Judeţean, Consiliul Local Municipal, Primăria şi Prefectura prin delegaţi care au prezentat mesajele şefilor acestor instituţii, cele două universităţi: Universitatea Aurel Vlaicu şi Universitatea de Vest Vasile Goldiş – prin delegaţii consistente de cadre didactice universitare, conduceri ale liceelor arădene, foşti şi actuali elevi ai liceului, elevi de la alte şcoli arădene cu predare în limba germană.
Multiseculara activitate educaţională a şcolii germane din Arad a fost salutată şi elogiată de toţi vorbitorii, toţi evidenţiind valoarea excepţională a educării întru cunoaşterea şi stăpânirea mai multor limbi, adeverind spusa anticului filosof chinez cunoscut sub numele europenizat Confucius: „Eşti atâţia oameni câte limbi vorbeşti”.
Moderatorul întregii manifes­tări a fost profesorul Michael Szellner, iar istoricul şcolii arădene de limbă germană a fost prezentat de profesorul Mario Stoica, cei doi fiind în timp, în perioade dife­rite, directori ai acestui liceu de prestigiu.
Din punctul de vedere al celui care scrie aceste rânduri, au fost trei momente de reală emoţie. Primele două au fost cele două discursuri rostite de doi universitari din Germania, profesorii  aflaţi în România cu diferite activităţi de colaborare cu universităţile arădene (vorbitori excepţionali de limbă română, cu o muzicalitate extraordinară, cu o gramatică absolut impecabilă şi cu o precizie a exprimării care i-ar face de ruşine pe mulţi români „de viţă veche”. Cel de-al treilea moment emoţionant a fost cel în care o absolventă a acestei şcoli, Magdalena Contraş, a fost invitată să vorbească asistenţei; s-a ridicat de la prezidiu, a păşit cu hotărâre spre microfon şi a vorbit într-o germană în egală măsură impecabilă. Absolventa are… 84 sau 85 de ani!, şi le-a vorbit das­călilor şi elevilor despre ce se învăţa şi cum se învăţa în şcoala germană din Arad înainte de război! Toate rostirile vorbitorilor au fost frumoase: ale foştilor dascăli, ale dascălilor de azi, ale foştilor directori şi ale directorilor de azi, ale oficialităţilor prezente, însă cele trei discursuri amintite mai sus ar trebui scrise cu litere de aur în istoria Liceului Teoretic Adam Müller Guttenbrunn.
Între frumoasele momente oferite asistenţei se pot nota micul şi frumosul „concert la două viori” susţinut de Ana Maria Joldea – fostă elevă a liceului, dar transferată la Liceul de Artă „Sabin Drăgoi” datorită talentului muzical deosebit pe care îl are, şi de profesoara Georgiana Maria – profesoară de muzică, dirigintă şi consilier educativ la liceul sărbătorit, şi foarte frumosul program de dansuri populare şvăbeşti prezentat de foarte tinerii membri ai ansamblului Banatia.
Fie-i permis celui care semnează aceste rânduri înmuiate-n mari emoţii să parafrazeze celebrul dicton „Et in Arcadia ego”  în grai românesc pur: „Şi fiul meu învaţă în Liceul Teoretic «Adam Müller Guttenbrunn»!”
La mulţi ani, scoală germană din Arad!

Recomandările redacției