Sărbătoare la Ghioroc: colinde străvechi, mâncare tradițională și cadouri de la Moșu’

0
652

Voicu Sida 

Nu toți primarii țin la fel de mult la comunitățile din care fac parte, cu toate că au fost aleși aici. De ce spun acest lucru? Cei care au sărbătorit o zi și au numit-o Ziua Comunei – una de peste an – au ținut cont și de tradiție și obiceiuri și s-au dus mai departe ajungând la „Sărbătorile de Iarnă, care de obicei sunt cele mai frumoase, mai ales dacă avem și un pic de zăpadă. Din păcate, în acest an Crăciunul este sec de zăpadă“, a precizat Corneliu Popi-Morodan, primarul comunei Ghioroc.

Domnule primar Corneliu Popi-Morodan, am înțeles că ați pregătit un program bogat pentru această zi specială…

Da, o să-l vedeți. Am decis ca evenimentul să fie organizat în fața Primăriei, în aer liber. Aici avem un cort, unde se poate servi mâncare. Acum, așteptăm să iasă oamenii de la Sfânta Biserică și începem programul. Avem un invitat special, o surpriză pentru toți cei prezenți. Acesta va intra primul pe scenă: este vorba de părintele Ciprian Pop, care ne va descreți frunțile cu colinzile interpretate de domnia sa.

Și, într-adevăr așa a fost. După recitalul susținut de Ciprian Pop, copiii au prezentat câteva colinde care au ajuns la sufletele spectatorilor, prezenți la această frumoasă activitate organizată de Primăria Ghioroc.

Caravana Tradițiilor, prezentă pe scena de la Ghioroc

Ultimul popas al Tradițiilor de Iarnă prin comunele din județul Arad, proiect organizat de către Centrul Cultural Județean, a fost la Ghioroc. Au avut, după cum era de așteptat, un program frumos de colinde. Orchestra „Rapsodia“ a însoțit colindele, cu armoniile lor minunate. „Rapsodia“ este condusă de maestrul Vasile Rus. Au mai fost prezenți dubașii conduși de doamna profesoară Mărioara Miclea.

Colindele frumoase au fost prezentate de câțiva interpreți de muzică populară: Daniela Han, Vlad Șerban, Ioana Luguzan, Daniela Dudaș și alții. Interpretarea lor timp de câteva ore a descrețit frunțile spectatorilor, artiștii fiind îmbrăcați în costume populare specifice din zona de unde au venit.

Toată lumea trebuie să servească mâncarea tradițională

Foarte des l-am auzit pe domnul primar spunând „să nu plece nimeni de aici până nu mănâncă din mâncarea noastră: varză cu carne proaspătă de porc“.

Mâncarea pregătită cu atâta dragoste de bucătărese a fost primită pe măsură: ca o adevărată delicatesă. Jumările, șoricii și vinul cald au avut mare trecere. Am spus-o și o mai spun: Omul este acela care sfințește locul și primarul Corneliu Popi-Morodan a dat dovadă că este un bun gospodar, iar lumea din comună vorbește foarte frumos la adresa sa. „Este gospodar, harnic, respectuos și o singură dată trebuie să mergi la Primărie după un act, nu de două sau trei ori ca în alte locuri“, spun localnicii.

Bun venit celor din conducerea județului

Cu acest salut rostit de primarul Ghiorocului au fost întâmpinați cei din conducerea județului Arad. Primarul i-a invitat pe scenă, rugându-i să adreseze câteva cuvinte spectatorilor.

Iustin Cionca, președintele CJA, le-a urat tuturor celor prezenți să aibă parte de Sărbători fericite și să fie alături de primarul lor. La fel, și prefectul Gheorghe Stoian le-a urat un călduros La mulți ani și Sărbători fericite și, de asemenea, să fie alături de primarul comunei lor.

Felicitare

Cu ocazia nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, vă urăm Sărbători fericite și La mulți ani! – Primar: Corneliu Popi-Morodan; viceprimar: Nicolae Hedean; Consiliul local al comunei Ghioroc

Voicu Sida

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.