Sâmbătă o cinstim pe Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași. Această sărbătoare-pelerinaj este un mare dar pentru Biserica noastră și aducem mulțumire lui Dumnezeu pentru acest fapt,  înălțând  privirea pentru a îmbrățișa cu recunoștință nu doar lucrările  minunate ale lui Dumnezeu din trecut, ci și să privim cu credință și nădejde la viitorul pe care El îl are pentru noi și pentru lumea noastră. Curtea bisericilor cu hramul Sfintei Cuvioase primește și îmbrățișează pe cei prezenți: suntem un singur popor, cu un singur suflet, adunați de Hristos Domnul care ne iubește și ne susține, astfel încât spațiul liturgic se lărgește fără granițe!
Sfinții au privit spre Ierusalimul ceresc, la sfârșitul pelerinajului lor pământesc. Exemplul lor ne amintește că și noi suntem parte a unui pelerinaj veșnic al poporului lui Dumnezeu prin istorie. Pe urmele profeților, apostolilor și sfin­ților, și noi suntem chemați să fim pelerini cu Hristos Domnul, îndeplinind misiunea Sa, dând mărturie despre Evanghelia iubirii și a milostivirii universale a lui Dumnezeu. Suntem chemați să întâmpinăm venirea Împărăției lui Hristos prin dragostea noastră, prin slujirea săracilor și prin eforturile noastre de a fi plămada împăcării, iertării, comuniunii și păcii în spațiul de lângă noi. Știm că, asemenea Sfinților, s-ar putea să nu vedem împlinirea totală a planului lui Dumnezeu în timpul vieții noastre. Totuși suntem încrezători că, făcându-ne partea noastră mică, în fidelitate față de chemarea și vocația pe care am primit-o fiecare, vom ajuta la a face drepte căile Domnului și la întâmpinarea zorilor Împărăției Sale. Și știm că Dumnezeu este mereu alături de noi, dându-ne tăria de a persevera în nădejdea bucuroasă în mijlocul tuturor suferințelor, încercărilor, tris­teților și necazurilor.
Încă de câteva veacuri, creștinii merg în pelerinaj la/de Sfânta Cuvioasă Parascheva. Această măreață tradiție, pe care actualul nostru pelerinaj istoric dorește să o continue și confirme, are ca temei dorința de a cinsti această Sfântă atât de iubită. În Biserică, pe urmele nenumăraților pelerini care ne-au precedat de-a lungul vremii, noi suntem provocați să apreciem mai mult darul credinței noastre și să creștem în acea comuniune ce trece dincolo de limitele noastre umane de orice fel. Să îi cerem Domnului să grăbească venirea Împărăției Sale, pentru ca noi să putem vedea împlinirea planului Său mântuitor și să experimentăm, împreună cu Sfânta Cuvioasă Parascheva și cu toți acei pelerini care au mers înaintea noastră sub semnul credinței, darul păcii negrăite care ne așteaptă în Răsăritul cel de sus.
Arhim. Teofan Mada

Recomandările redacției