După cum vă informam și în numerele trecute ale ziarului nostru, la sfârșitul săptămânii trecute, a fost sărbătoare în mai multe comune de pe Valea Crișului Alb. Din păcate, spectacolele s-au suprapus pe alocuri, astfel încât nu am reușit să ajungem peste tot. Am reușit însă să dăm curs invitației lansate de autoritățile locale de la Chisindia, care ne-au chemat să participăm la Sărbătoarea Codrenilor. Și nu am regretat, pentru că a fost un eveniment bine organizat, cu invitați unul și unul. De asemenea, parcă și timpul a ținut cu locuitorii comunelor care au îmbrăcat haine de sărbătoare, astfel încât și la Chisindia au existat toate ingredientele pentru o petrecere reușită.

Trebuie spus că până pe Valea Hurezului, locul unde a avut loc evenimentul, participanții au trebuit să străbată un drum forestier neasfaltat, dar cu multă umbră. Toată lumea a putut astfel vedea că încă se lucrează la aducțiunea de apă potabilă care va permite alimentarea comunei.

Primar model”

Ajunși la locul desfășurării manifestării am fost întâmpinați de edilul șef al comunei, Ionel Pașca, care este considerat de cei mai mulți localnici ca fiind un primar model. „Comparativ cu alți primari din județ, domnul Pașca este un exemplu demn de urmat. Fără aroganță, un om de cuvânt, rar găsești așa ceva între ei. A dat mâna cu toată lumea care a venit. Numai la Ineu l-am mai văzut pe domnul primar Abrudan procedând astfel. Și atunci mă întreb: «Cum să nu fie cetățeanul alături de dumnealui»”, ne-a spus unul dintre spectatorii cu care am stat de vorbă. Un altul susține că Sărbătoarea Codrenilor este un eveniment mai mult decât binevenit, având în vedere că oamenii mai au astfel prilejul să uite de grijile de zi cu zi. „Ne bucurăm foarte mult că avem ocazia să ne întâlnim și noi, să mai schimbăm o vorbă, că toată ziua suntem ca și boul în jug. Simțim și noi nevoia să ne mai relaxăm câteva ore”, susține un altul. La rândul său, primarul Pașca a ținut să menționeze: „Este o zi importantă pentru codreni. De abia au așteptat să vină această sărbătoare, să se întâlnească, să-și spună păsurile unul altuia, pentru că în restul timpului sunt mult prea ocupați cu munca. Acum, aici am pregătit de toate, mâncare bună, răcoritoare, bere, vin, țuică de Chisindia și, ceea ce este mai important, muzică cu artiști buni. Noi am început să sărbătorim de sâmbătă, iar Dumnezeu a ținut cu noi și vedeți ce vreme frumoasă este. Am ales să organizăm spectacolul în locul acesta, pe Valea Hurezului, să avem și umbră.” În continuare, primarul ne-a informat că toată lumea a fost invitată să vină la spectacol. „Eu i-am invitat pe toți. Care au vrut să vină, au fost bine primiți, care nu au răspuns invitației, este treaba lor. Eu am onorat toate invitațiile pe care le-am primit. Au ajuns domnul președinte al Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, împreună cu domnul Gheorghe Feieș, consilierul său, domnul deputat Glad Varga și domnul deputat Pistru”, a mai spus primarul.

Un spectacol pe cinste

După începere festivității, au fost invitați să urce pe scenă Iustin Cionca, Gheorghe Feieș, Eusebiu Pistru și Călin Abrudan, primarul orașului Ineu. Primarul Ionel Pașca s-a adresat spectatorilor și invitaților, dându-le apoi microfonul și celor care i s-au alăturat pe scenă. Petrecerea a continuat apoi cu cântec, joc și voie bună. Programul a fost prezentat de Lioara Boșcu, fiind deschis de Ansamblul Pădureanca din Chisindia, urmat de solistul vocal Aurel Țurcaș Vlaicu, Ansambul Drușcele din Bârsa, cu solista Roberta Tomșa, Ansamblul Aldeșteana din Aldești, comuna Bârsa, iar Ansamblul Stelele Bihorului au făcut să răsune pădurea, fiind foarte apreciat în zonă.

Recomandările redacției